Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

rekonstrukce elektroinstalace
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 7:05    Předmět: rekonstrukce elektroinstalace Citovat

Snad to dávám do správného oddělení.

Hodlám rekonstruovat byt 3+1 a elektriku bych si chtěl udělat sám (ano, řešit to firmou by mi ušetřilo asi nějaké ty nervy a čas, ale znáte to Very Happy)

mám spočítané kolik bude okruhů a jakých a k nim i přiřazené chrániče. počet na obrázku.
Ale nějak se mi nezdá to, že bych na to potřeboval aspoň bednu 2*18 modulů.
Když k tomu připočítám ještě třeba nějakou tu extra N svorkovnici tak jsem na hodně velké. prvně mi vyšla rozvodnice 3*14 modulů
přívod bude 5*6 V TN-C takže bod rozdělení v rozvodnici, ale ty fáze pak potřebuju ještě rozdělit a napadlo mě tam dát rozdělovací svorky, třeba HLAK 25 1/6M2 to také zabere další místo na DIN liště

Tak bych měl dotaz na zkušenější zda nejsem moc mimo a nebo zda sem totálně mimo.

děkuji za rady

image_2024-10-01_19-22-08.png
 Komentář:
 Velikost:  8.47 kB
 Zobrazeno:  26 krát

image_2024-10-01_19-22-08.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 7:25    Předmět: Citovat

Chráničů by jistě stačilo méně, pokud to tak chceš udělat a máš na velkou rozvodnici místo, proč ne.
Ivan_01

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 7:40    Předmět: Citovat

rozvodnica by nemala byť osadená doplna, aby ti vyšiel výpočet oteplenia Cool a aj pre prípadné budúce doplnenie nejakého okruhu. Ale máš to zbytočne precháničované, napríklad trúba a myčka bude na samostatnom okruhu a nie bežne v zásuvke?
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 7:43    Předmět: Citovat

Zaky napsal(a):
Chráničů by jistě stačilo méně

Tak mě přišlo, že toto je nejmenší možný počet.
Koupelna musí být samostatně, klima také, myčka také stejně tak i varná deska.
Co jsem se dověděl tak i trouba by měla mít svůj vlastní no a pak už jich moc není.
Nehodlám mít všechny světla a zásuvky v bytě přes jeden a v případě jeho poruchy/vybavení trávit hromadu času hledáním co za to může hezky po tmě jelikož nebude fungovat ani jedno světlo a určo by se to stalo v zimě v době kdy už bude tma jak v pytli

Pokud máš nápad jak jejich počet zmenšit tak prosím o info. Co se týče nákladů na cenu a prostor tak tam klidně můžu narvat ten obří 3*14, to problém není, spíše řeším to abych to zbytečně nepřeháněl. Původně jsem měl i světla za jinejma chráničema a i venkovní roleta měla svůj chránič a jistič XD, ale to sem pak zkrouhnul
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:08    Předmět: Citovat

Ivan_01 napsal(a):
rozvodnica by nemala byť osadená doplna, aby ti vyšiel výpočet oteplenia Cool a aj pre prípadné budúce doplnenie nejakého okruhu. Ale máš to zbytočne precháničované, napríklad trúba a myčka bude na samostatnom okruhu a nie bežne v zásuvke?

ano proto bych dal buď tu 2*18 a nebo 3*14, pak by tam mělo být dost místa. Co se týče oteplení tak bych chtěl zkusit ten E-config od EATONU jelikož to vše bude EATON, ale nějak mi neposlali odkaz Very Happy takže to zkusím ještě jednou.

Tak trouba je pevným přívodem a ne na zásuvku. Co se týče myčky tak po zkušenostech a i dle doporučení rozhodě samostatnej okruh a chránič to zda bude do zásuvky či napevno je věc druhotná
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:11    Předmět: Citovat

Můžeš dát jeden jednofázový chránič pro více okruhů, dimenzovaný na proud dle hlavního jističe, a pak to rozdělit obyč jističi. Takže třeba tři chrániče pro všechny zásuvkové okruhy. Dále můžeš použít jističochrániče, čímž si ušetříš pozici pro jističe v okruzích, kde máš navržený jeden jistič na jeden chránič.

Ledničku bych dal mimo chránič. Norma požaduje chránič pro každý světelný okruh zvlášť, ale pokud se jedná o rekonstrukci, tak bych se na chrániče pro světla vykašlal.

Naposledy upravil Lukas-Peca dne st říjen 02 2024, 8:17, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:17    Předmět: Citovat

Jenomže pokud má 3f přívod, určitě bude chtít rozdělit zásuvkový okruhy na víc fází, aby rovnoměrně rozložil zatížení.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:18    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Jenomže pokud má 3f přívod, určitě bude chtít rozdělit zásuvkový okruhy na víc fází, aby rovnoměrně rozložil zatížení.

Však na každou fázi jeden jednofázový chránič. Třífázový bych pro jednofázové okruhy nedával, protože při poruše středního kontaktu v třífázovém chrániči se všechno zničí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:36    Předmět: Citovat

přesně tak. A dávat jističo chránič místo kombinace chránič jistič mi přijde jako ekonomický nesmysl pokud si mohu dovolit větší rozvaděč.

co se týče rozdělení tak to tam mám. že jeden chránič má za sebou dva nebo i tři jističe.

Přesně jak píše EKKAR, budu tam chtít mít 3F s hlavním jističem 20B. jinak bych musel mít 25B jako hlavní a na varnou desku 20B a ještě bych byl dost omezenej což se mi moc nechce pokud půjde 3F. jinak bych tam nechal plyn
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:41    Předmět: Citovat

No, je pravda, že ty jističochrániče nejsou za zrovna lidové ceny.
dracekvo

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:43    Předmět: Citovat

Já bych dal lednici na samostatný jističochránič.
Takhle jsem to měl na starém bytě a bylo to fajn. Když jsem jel pryč, tak jsem scházel všechno kromě tohohle jednoho jističe a byl klid.
A do kuchně jsem měl zásuvky z více fází.
Lednice + LED pásek.
Zásuvka na tychlovarnou konvici.
Mikrovlnka + zbytek zásuvek.

Naposledy upravil dracekvo dne st říjen 02 2024, 8:48, celkově upraveno 1 krát.
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:48    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
Ledničku bych dal mimo chránič. Norma požaduje chránič pro každý světelný okruh zvlášť, ale pokud se jedná o rekonstrukci, tak bych se na chrániče pro světla vykašlal.

tak tahat samostanej přívod jen pro ledničku se mi fakt nechce. jelikož tam budeme trvale bydlet, tak se nebojím, že by lednička byla bez proudu déle než pár hodin což by vydržela.
A co se týče těch světelných tak nikde nemám na jednom chrániči více světelných, to že tam je i zásuvkovej už zakázané není a hlavně je to do kříže. Takže porucha na jednom mi nezpůsobí kompletní tmu v dané části bytu
Dekker

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 8:53    Předmět: Citovat

dracekvo napsal(a):
Já bych dal lednici na samostatný jističochránič.
Takhle jsem to měl na starém bytě a bylo to fajn. Když jsem jel pryč, tak jsem scházel všechno kromě tohohle jednoho jističe a byl klid.

tak až tak řešit nějaké riziko nebudu. Zas tak často jezdit na více než dvě noci pryč nebudeme. Max zavřeme vodu a vypneme přístroje/vytáhnem ze zásuvky
dracekvo

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 10:27    Předmět: Citovat

Já jezdil pryč na víkendy. A fakt by mě nebavilo obcházet byt a vytahovat tv, notebook, router a další kraviny ze zásuvek. Nehledě na to, že se kabeláž snažím mít vždy vyvázanou a schovanou včetně zásuvek. Takže vytahování by bylo dost nepohodlné.
Takhle jsem při odchodu udělal cvak, cvak, cvak a byl klid.

Jeni píšu svojí zkušenost. Udělej si to samozřejmě tak, aby to vyhovovalo tobě a bylo to podle tých představ.
mihal

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 12:21    Předmět: Citovat

A bod rozdelenia nezabudnúť uzemniť Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: