no tak to budu dělat asi těžko s ohledem na to, že do bytu jde TN-C, je ve 13 patře a v rozvaděči to nevypadá, že by byl natažen uzemňovací vodič 16mm. Ale třeba se budu plést, uvidíme až se více odkryje stoupačka. Bych mohl použít třeba kovové plynové potrubí že (dělám si srandu) Rozvody na společných prostorech jsou ještě staré, takže si nedělám velké naděje, že by tam něco takového bylo. Ano s přivedením 3F budu žít do té doby s tím, že když odpadne PEN dole u přívodu tak to asi trochu zasmrdí. Ale dle poslední schůze je v plánu rekonstrukce rozvodů ve společných prostorech
Teoreticky bych to mohl možná trochu ochránit použitím přepěťovek T3, které by v místě kde je 230V těch 400V odchytili, ale stejně to asi nebudou mít kam poslat, že XD blbej nápad
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33073 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st říjen 02 2024, 12:36 Předmět:
dracekvo napsal(a):
Já jezdil pryč na víkendy. A fakt by mě nebavilo obcházet byt a vytahovat tv, notebook, router a další kraviny ze zásuvek. Nehledě na to, že se kabeláž snažím mít vždy vyvázanou a schovanou včetně zásuvek. Takže vytahování by bylo dost nepohodlné.
Takhle jsem při odchodu udělal cvak, cvak, cvak a byl klid.
Jeni píšu svojí zkušenost. Udělej si to samozřejmě tak, aby to vyhovovalo tobě a bylo to podle tých představ.
Tohle jde udělat tam, kde je s tím předem počítaný už ve fázi "projektu" = jsou zvlášť jištěný okruhy pro spotřebiče s potřebou nepřetržitýho napájení. Například v paneláku to lze jedině při totální rekonstrukci rozvodu. Ale přiznám se, že by mě vůbec nebavilo přijet domů z dofči a mít po vypnutí napájení zresetovaný hodiny na mikrovlnce, kombinovaný elektrický troubě, videu a X dalších přístrojích. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Než se do toho pustíš, možná by nebylo od věci kontaktovat nějakého místního elektrikáře co je to pro něj denním chlebem aby ti poradil třeba kde výhodně koupit materiál a revizáka co ti pak prdne úřední razítko na revizní zprávu.
citace:
...Když jsem se v tom šťoural, konstatoval jsem, že ten dráteník co tam tu elektriku páchal měl zlaté české ručičky, jen mu do nich na$rat a revizák musel mít v krvi hodně promile, když bouchnul razítko na revizní zprávu. Třeba to teď vydává za třetí odboj, že tím škodil komunistům...
_________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
EKKAR:
To je to samé jako když z nějakého důvodu vypadne elektrika.
A přesně z toho důvodu nic takovýho nemám. Jediný hodiny co jsou, tak je trouba, protože jsem jí nesehnal bez hodin
A ty jdou nějakým svým životem, protože je nenastavuju Ono vlastně troubu vypínám, protože jí používám jednou občas a není důvod proč by pernamentně měla brát elektriku.
Zaslal: st říjen 02 2024, 14:28 Předmět:
No, my máme po dvou Whirlpoolkách Electroluxku - a ta bez aspoň potvrzení stavu hodin na displeji po obnovení napájení zapnout vůbec nejde. Nwm kterej vozembouch to u nich takhle vymyslel, ale prostě musíš aspoň dvojhmatem membránovejch tlačítek "vstoupit" do nastavovacího režimu a v něm potvrdit, že s nastavením souhlasíš - jinak displej bliká a nejde zapnout žádnej ohřev. Čuchám čuchám v tom zas nějaký nařízení z Brusele, ale nechce se mi plejtvat časem na zbytečný vyhledávání a ujištění se o tom, kdo vlastně takovou 3,14čovinu vymyslel. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Než se do toho pustíš, možná by nebylo od věci kontaktovat nějakého místního elektrikáře co je to pro něj denním chlebem aby ti poradil třeba kde výhodně koupit materiál a revizáka co ti pak prdne úřední razítko na revizní zprávu.
tak materiál koupím na firmu, s tím problém nebude, máme velkoobchodní slevu v Emasu. Co se týče rad. tak jedny scháním tu a další i jinde, ale pokud máš na mysli rady ohledně toho co, kde a jak tahat tak jakožto elektrikář se sice malou, ale určitou zkušeností to zvládnu. A co se týče revize ... no tak buď by to byl revizák na přes papulu jelikož by dal štempl na něco na co štempl dát nesmí (chybějící jisté detaily, které dle zákona musí být součástí VRZ) a nebo si to projdu sám (sem revizák, sice bez praxe, ale přístup k normám mám, a vím co kde a jak) a nebo se domluvím s jedním známím co se na to mrkne i měřákem a řekne, že sem to zbastlil dobře a je spokojený a nebo poradí co kde a jak opravit.
Zaslal: st říjen 02 2024, 15:36 Předmět:
Dekker napsal(a):
mihal napsal(a):
A bod rozdelenia nezabudnúť uzemniť
no tak to budu dělat asi těžko s ohledem na to, že do bytu jde TN-C, je ve 13 patře a v rozvaděči to nevypadá, že by byl natažen uzemňovací vodič 16mm.
Uzemnění bodu rozdělení se v panelákových bytech někdy provádí připojením k pospojování. V panelových bytech kde jsou původně staré rozvody TN-C bývá uzemnění k dispozici v koupelnových šachtách (tj. tam kde mezi patry prochází vodní potrubí) buď prostřednictvím zemnících svorek na kovovém vodním potrubí nebo někdy formou mezi patry propojených zemnících vodičů nebo zemnících pásků když je vodní potrubí mezi patry plastové.
Zkuste se tedy podívat do koupelnové šachty jestli tam máte připojené pospojení buď přes svorky na kovovém vodním potrubí nebo přes mezi patry propojené zemnící vodiče nebo zemnící pásky.
Zaslal: st říjen 02 2024, 15:47 Předmět:
To je fakt, když nám pár roků zpátky měnili všecky stoupačky, tak taky paralelně natahovali Cu lano z hlavy nevím jakýho průřezu - ale cca 1cm silný a svorkovali k němu dosavadní pospojování v jádrech, kde ještě nebyla rekonstrukce a nebyly udělaný jiný druhy ochrany. Původní byly voda i plyn v oceli, původně povrchově zinkovaný, fčil je voda v plastu a plyn v mědi s plastovýma těsnicíma vložkama na spojích, takže není průběžně použitelnej jako uzemnění, ani kdyby to norma dovolovala. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Varná doska ide len na dve fázy. Prečo tretiu nepoužiť na rúru, hlavne ak je hneď pod varnou doskou?
Chrániče môžeš použiť kombinované, tým ušetriš pozíciu pre extra istič.
B6 je pre niektoré LED svetlá málo kvôli kapacitám v pulzných zdrojoch pri zapnutí. Istejšie je B10 alebo C6. Cena je rovnaká a tenší kábel než meď 1,5mm² k svetlám asi nebudeš ťahať.
Oteplenie v rozvádzači nemusíš riešiť. Totiž v tvojom prípade nezávisí od počtu ističov, ale od veľkosti hlavného ističa. Pochybujem, že hlavný istič máš dimezovaný na súčet všetkých ističov v rozvádzači. Asi nikdy nepôjde všetko naraz na plný výkon.
Je dobré mať viacero chráničov, ale nemusíš zas preháňať. Dohľadať, či je problém v myčke, alebo v rúre, je zanedbateľné oproti tomu, že vôbec nejaký problém nastal. Dôležité je, aby ostalo aspoň niekde svietiť svetlo.
Keď už preháňaš, možno by si mohol chcieť samostatný istič na chladničku.
Zaslal: st říjen 02 2024, 20:43 Předmět:
Přidal bych do tohoto rozvaděče hlavní vypínač v 3 fázovém provedení.
Například EATON IS - 32/3 32A. Časem oceníš jeho výhodu.
Svorky HLAK na rozdělení nepotřebuješ. Z hlavního vypínače vyjdeš na hřeben přímo do chráničů.
Založen: Mar 03, 2005 Příspěvky: 2065 Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem
Zaslal: st říjen 02 2024, 21:02 Předmět:
1/ Elektroinstalaci musi provadet kvalifikovana osoba - jde o VTZ. Jinak se porusuje zakon
2/ Rozvadec je vyrobek, a jako toakovy musi mit vsechny nalezitosti. Stitek, vypocty nejen otepleni.... Minimum je velikost 36M
3/ Prepetova ochrana je povinna
4/ Hlavni vypinac musi byt
5/ mas to prechranicovano, zbytecne
6/ Pod rozdeleni TN-C-S se prizemnit doporučuje, vyžadovano normou to neni
7/ Do revize se pise cislo opravneni TIČR montazni firmy, měl by být projekt, revize by asi měly být ne ??? Jo, není to tak prolobovaný jako kontroly komínů, ale....
to Valdo: díky za info, mrknu se tam a možná tam něco bude, pokud ne tak s tím stejně nic neudělám
to Samec: máš pravdu, že varná deska je na 2F. to by se dalo použít a ušetřil bych jeden jistič a chránič. Díky za info. Ohledně těch světel sem tam střelil B6, ale nedošlo mi to stěma LED a i to, že B10 je o něco běžnější a tudíž by možná o nějakou tu kačku byla levnější. Kombiňák se chci vyhnout kvůli jejich přemrštěné cenně. Dávat 3x tolik jako za klasiku se mi nechce, zvláště když mě nevadí že bude na chodbě větší bedna.
To Spiral: neplánuji, pouze herní a ten bude v obýváku. Kutilskej bych chtěl spíš do baráčku než do paneláku.
To Kbulda: nad hlavním vypínačem sem také uvažoval. Jak říkáš, má to své výhody.
To RadekB: 1- mám paragraf 6, takže kvalifikovaná osoba jsem. Jinak bych se do toho nepouštěl.
2 - Ano to vím, leda bych šel formou úplného krytu, ale ten moc výrobců zatím nenabízí. Ale zase by pro mě nebyl problém to hodit do firmy vedle ať mi ho vystrojej i se štítkem a já si ho jen namontuju.
3 - no tak s ohledem na panelák bych musel prvně dohnat SVJ aby vyřešilo přepěťovou ochranu celého objektu a až pak můžu řešit tu svou, s ohledme toho, že tam pravděpodobně nebude dostatečně dimenzované přizemnění a tak podobně, tak nevím jak bych tam narval T1+T2+T3 ochranu za možná stovky tisíc. Jedná se o panelákový byt a ne RD
4 - jako hlavní vypínač se dá použít hlavní jistič pokud je přístupný což zde je, ale jak psal Samec bude lepší si ho tam dát do rozvaděče a pomůžu si.
5 - tak napiš, kterej by si odebral
6 - Viz bod 3, bez PE je přepěťovka k ničemu
7 - pro revizi není projekt nutný, pouze dokumentace skutečného stavu a tu může udělat kdokoliv kdo to načmáře. číslo opravnění firmy tam být musí. proto jsem tu již jednou psal, že pokud by na to jak to udělám dal nějakej revizák razítko tak je na přespapulu.
Podobné rady bych dostal i na Elektrice a sem si jich vědom a vím jak by to mělo být správně a přesně dle paragrafů, norem apodobně, ale jako promiň, pronajímat to nehodlám, ohledně toho zda to je VTZ či ne se dost vedou spekulace a je to taková šedá zoná. Rád bych bydlel pokud možno co nejdříve a ne čekal několik měsíců na projektanta a firmu a pak ještě na nezavyslého revizáka co to zkontroluje.
Založen: Nov 17, 2011 Příspěvky: 6815 Bydliště: U Litomyšle.
Zaslal: čt říjen 03 2024, 17:13 Předmět:
Zajímavé, u nás revizák chce vždy projekt. Ale stačí mu to pěkně nakreslený půdorys třeba rukou. Schema rozvaděče mu kreslím na PC. A rozvaděč musí mít štítek, ano. Ale ten si vytisknu jaký chci. Jasně že ne v průmyslu. Jo, osmičku mám, včetně té nové vyhlášky taky, -ani nevím číslo, nechodím tam-, asi 40let. _________________ Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.