Zaslal: st říjen 02 2024, 10:34 Předmět: STABILIZÁTOR TECNOWARE STK405-070 A co je vevnitř??
Netušíte někdo co obsahuje či jak funguje toto zařízení? Ptám se z následujícího důvodu, opravoval jsem SANYO JA-8300. Uvnitř je STK 4194 MKV který má maximální povolené napětí ± 53V, podle schematu má mít ± 44,5V, katalog doporučuje pro 8Ω 35,5V. Já naměřím 47V při síťovém napětí 237V, ve schematu je počítáno s napětím 220V.
Není to první ani poslední věc kde se podle servisního manuálu počítá s 220V a pak jsou koncové výkonové prvky napěťově přetěžovány no a taky snadněji při nějakých jevech v síti zdechnou. Řešil někdo už podobný problém a případně s jakým výsledkem? Jedno řešení existuje - lze najít zde na fóru, jak pomocí menšího trafa v sérii s primárním vinutím snížit napětí sekundáru, je i jiné řešení, třeba zrovna pomocí shora zmíněného stabilizátoru? A když už se ptám - použil bych třeba UPSku, lze u ní nastavit výstupní napětí na 220V?
Stabilizátor viz zde https://allegro.cz/nabidka/stabilizator-tecnoware-stk405-070-a-16077187538 .
Naposledy upravil jardafiala dne st říjen 02 2024, 11:29, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt říjen 03 2024, 8:23 Předmět:
Doplním, díval jsem se na parametry, co je to za stabilizátor když má napsáno u výstupního napětí 6%, pak tam může být (když je jmenovité 230V) 243,8V, takový stabilizátor je na dvě věci.....Tak nějak si myslím, že je to jen síťový filtr.
Naposledy upravil jardafiala dne čt říjen 03 2024, 8:37, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt říjen 03 2024, 8:29 Předmět:
Keby si chcel presnych 230V, potrebujes online UPS, co je dost draha, velka a tazka vec. Bezna UPS pri pritomnosti sietoveho napatia ho len prepusta na vystup (cez rele). Lepsie (napr. APC SmartUPS) dokazu napatie znizit alebo zvysit (prepinanim odbocky na trafe), ale byvaju tam len 3 polohy (vypnute, zvysenie, znizenie).
Zaslal: čt říjen 03 2024, 15:56 Předmět:
Zdar, přesných 230V až tak nepotřebuju, líbilo by se mi 220V stabilizovaných. Asi by to šlo, myslím že jsou UPSky kde běží střídač pořád ale to je asi dost drahé řešení. A není to pro mě, jen jsem hledal možnosti.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne říjen 06 2024, 11:47 Předmět:
Potřeboval bys motorový autotrafo. Jedno takový mám ale bohužel pro japonskou mašinu, tedy 230V vstup a 110-130V výstup. Má to řízení motoru, co otáčí sběračem autotrafa a se změnou zatížení na výstupu to udržuje trimrem nastavený požadovaný napětí. Po zapnutí najede na asi 2/3 požadovanýho napětí a pak se teprve připojí přes relé výstup a během pár sekund najede na požadovaný napětí. Prostě taky softstart. _________________ Jirka
Zaslal: ne říjen 06 2024, 15:28 Předmět:
Na zkoušení doma mám autotrafo, pro ochranu zařízení citlivých na zvýšené napětí při zkoušení vyhovuje. Hledal (a nenašel) jsem něco, co by bylo funkční za rozumný peníz. Asi bych toho chtěl moc, jediné co by se dalo použít je UPS s trvale běžícím střídačem, myslím že se něco takového dělá ale cena bude pro nějaké domácí použití dost vysoká. Ale autotrafo s motorkem je bezva řešení, to mě nenapadlo.
jardafiala - napätím za usmerňovačom naprázdno a max. hladinou napájania STK si stále "pod" aj pri zvýšenom "230V na primáre" ... Uvádzané hodnoty z DS pre jednotlivé výkony pri určitej záťaži sú maximálne optimum čo to dokáže pri danom napätí a prúde...A to napätie nie je pri meraní z bežného transformátora...
Pri bežnom zapojení transformátora, usmerňovača a filtra - pokiaľ napätie naprázdno nepresiahne max. limit podľa DS tak sa nič nedeje... dáš výkonovo slabé trafo a napätie ti pri záťaži aj tak spadne a následne ani výkon nedosiahneš...
A hodnoty v schéme - to sú len informačné... väčšinou zapísané v kľudovom režime zariadenia po zapnutí a prípadne ustálení... pri návrhu a dostatočnej rezerve výrobcom.
Len tak na skúšku... pripoj na vstup sinus-generátor príklad 500Hz a na výstup 8 ohmovú záťaž s kontrolou osciloskopom a "vybuď" koncáky...tak aby nebolo pozorovateľné skreslenie... A odmeraj napájanie... určite nebude viac, ako 35V. Ani pri napájaní 237V
Ale ak máš pocit, že vyššie prim. napätie mu bude vadiť, tak to sprav najjednoduchšie, ako sa to dá... "sériovým transformátorom so sekundárom v protifáze" - nič lacnejšie a jednoduchšie nevymyslíš...a hlavne nie u audia bežného prevedenia...
Existuje ještě jedna možnost. Není úplně za hubičku... No ale drahá taky ne. Akorát na ni neradi slyší staromilci. SPSU.
Je to lehké. Nebručí to. Nelezou skrz to artefakty síťových 50Hz. VF složky se snadno odstiňují i filtrují. A napětí je stabilizované, nezávislé od napětí sítě.
Jediná diskutabilní věc bude životnost. Ale jsme bastlíři. Udělat po pár letech recap není problém.
Momentálně mám na zkoušku dva tyhle, ve verzi 2x55V. Honí to dva konce po 250W.
Tady by se hodilo 2x36V, možná 2x42V.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.