Zaslal: čt říjen 03 2024, 19:29 Předmět: Tlaková myčka Karcher, problém s tlakovým spínačem.
Zdravím,
řeším tento stále opakující se problém. Ve "válci" z Al slitiny, chodí nerezový pístek. Tento je utěsněn teflonovým kroužkem a O kroužkem z gumy. Pístek má trn, který mechanicky ovládá vypínač čerpadla. Myčku bohužel používám nárazově, většinou na jaře a na podzim. Zbytek času je na suchu. Problém je, že v době nečinnosti se pístek zalepí ve válci a nejde s ním hnout. V praxi to znamená myčku před použitím rozebrat, uvolnit pístek (a že to jde opravdu ztuha) , vyčistit válec, promazat (pak to zase krásně chod) a složit dohromady.
Pak se myčka požívá cca 14 dní, než se udělají všechny úklidové práce a pak jde zase na půl roku do skříně. A tak se to opakuje pořád dokola.
Už jsem zkoušel všechno možné. Stěny válce byly z výroby dost hrubě opracovány, vyleštil jsem je do hladka, pomohlo to aspoň tomu, že myčka funguje, těch 14 dní co se denně používá. Chyba už může být snad jen v mazání. Dnes jsem to musel rozdělat opět. Pístek byl zalepený v dolní poloze, což způsobuje vypnutí čerpadla. Vypadalo to, že je zalepený mazivem. Zkoušel jsem už bílou vazelínu a pak vodní vazelínu. Po vyčištění a namazání vše krásně chodí, ale za dobu nečinnosti, jak se pístek nehýbe, ho mazivo zalepí. Neexistuje nějaké speciální mazivo na třecí plochy Al / guma? _________________ Sestrojím téměř cokoliv, za předpokladu, že to nebude obsahovat tranzistor.
Zkus vazelínu na vodovodní baterie, nebo nějakou podobnou silikonovou, ta by se neměla vyplavovat. Ta wapka opravdu fungovala tak, že po každém zmáčknutí pistole se motor znovu rozbíhal? Většinou tam bývá bypass, takže motor jede trvale. Ale je možné že v rámci šetření to udělali i takhle. Pokud používáš nějaké saponáty jež jdou přes čerpadlo, mělo by se po čištění nějakou dobu stříkat čistou vodou, u podlahového mycího stroje karcher se mi taky něco uvnitř zalepovalo, když jsem to nedělal. Naštěstí se to po zavodnění po pár hodinách čekání a občasného spuštění vždy znovu rozjelo.
Zkus vazelínu na vodovodní baterie, nebo nějakou podobnou silikonovou, ta by se neměla vyplavovat. Ta wapka opravdu fungovala tak, že po každém zmáčknutí pistole se motor znovu rozbíhal?
Ano, zapne se vypínač, čerpadlo se rozjede a wapka se natlakuje, tlak vody zatlačí pístek a ten vypne čerpadlo. Pokud se zmáčkne pistole, tlak klesne, pružina vytlačí pístek nahoru, tím se odblokuje vypínač a čerpadlo se rozjede a jede dokud je pistole stisknutá.
Takže vazelína na bázi silikonu. OK, seženu a zkusím. A tu výše uvedenou s lithiem též. _________________ Sestrojím téměř cokoliv, za předpokladu, že to nebude obsahovat tranzistor.
Vazelíny zahuštěné lithným mýdlem nejsou pro styk s vodou úplně ideální. Vlhkostí časem degraduje v tuhou lepivou hmotu. Používám na ložiska značkovou SKF LGMT, když sundám po roce krytku z ložiska na které občas stříká voda, je tam takový tuhý kroužek který se spíš láme, než že by se táhl jako čerstvá vazelína. Silikonovou přímo určenou pro vodní díly koupíš ve vodo-topo potřebách.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.