Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odtahový ventilátor atmos - možnosti regulace?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: so září 21 2024, 23:35    Předmět: Citovat

Hmm, zajímavé. Když se kámošovi v Atmosu Atasák spálil a volal kvůli tomu do Náchoda, tak první dotaz technika byl: "Nemáte u toho odtahu náhodou regulátor otáček?" Proč se asi na to ptal si elektrotechnik nejspíš domyslí...

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jade

PříspěvekZaslal: po září 30 2024, 17:39    Předmět: Citovat

Jak tak hledám různé možnosti regulace toho nešťastného ventilátoru, narazil jsem na nějaké další (snad) možnosti:
1-Někde radili pohlížet na tento druh motoru jako na dvoufázový, odstranit běhový kondenzátor a napájet obě vinutí z dvou fází frekvenčního měniče,
(jak ale už teď vím, měniče si asi budou hlídat zatížení fází a dvoufázový těžko seženu, navíc není jisté, že jsou vinutí stejně dimenzovaná)
2-řídit motor jakýmsi střídavým PWM, kdy by se síťových 50Hz přerušovalo nižší frekvencí (např. 10Hz).
Snad se prý cosi podobného i prodávalo.
V obou případech jde vlastně o to, jak vyje*at s tím kondenzátorem.

Rád bych se konečně dozvěděl něco jako "jo jo, tohle by fungovalo! nebo tak něco...
Přece ten motor musí jít nějak korektně zpomalit. Sad
Habesan

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 11:45    Předmět: Citovat

On by ten střídač nemusel být přímo dvoufázový, stejně dobře by posloužil třífázový.
Ta třetí fáze by byla připojena na uzel mezi hlavním a pomocným vinutím.
Ale, a to je zásadní, musel by mít přímo ve svém řídícím obvodu vestavěnou schopnost pracovat s nesymetrickým vinutím.

Jelikž nejsi první, kdo takový dotaz vznesl, tak mám pocit, že už jsem někde viděl i odkaz na takový střídač, ale bohužel už nevím kde.
EDIT: Tenhle článek popisuje, že to umí:
https://www.ato.com/how-to-control-a-split-phase-motor-with-vfd
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
barnodaj

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 12:19    Předmět: Citovat

Pokud existuje vrtulka ventilátoru jako náhradní díl, koupit ji a z té části listu (listů), co nabírá vzduch (spaliny) odstřihnout po délce milimetr nebo méně a vyzkoušet. Popřípadě opakovat.

Samozřejmě to lze udělat i s původní vrtulkou.
Hape

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 12:46    Předmět: Citovat

jade napsal(a):
...Rád bych se konečně dozvěděl něco jako "jo jo, tohle by fungovalo! nebo tak něco...
Přece ten motor musí jít nějak korektně zpomalit. Sad
No, pokud ti nevyhovuje na předchozí stránce zmíněná regulace TECH ST-81 zPID, tak ti dám ještě tipy na dvě možnosti řízení otáček ventilátoru. První je transformátorový regulátor [1],[2], druhý je ve videu na YouTube.
Podle toho co napsal _luky_, by měl být regulátor TECH ST-81 zPID spolu s ventilátorem ATAS vyzkoušený a používaný.
Jestli bude vhodný ten transformátorový regulátor, nebo regulace z YouTube nevím, to už si budeš muset zjistit sám dotázáním prodejce, nebo autora, případně výrobce ventilátoru fy. ATAS.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jade

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 21:19    Předmět: Citovat

barnodaj: Díky za reakci. O této možnosti jsem uvažoval jako o první, ale jelikož chci při zátopu využít i plný výkon, zavrhl jsem ji.
Také mě trochu odrazovala nutnost vyvážení rotoru po takové úpravě.

Naposledy upravil jade dne st říjen 02 2024, 21:27, celkově upraveno 1 krát.
jade

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 21:21    Předmět: Citovat

Habesan: díky za navedení na stopu, půjdu po ní Smile
jade

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 21:26    Předmět: Citovat

Hape: Snad ani tolik nejde o to, že je TECH ST-81 zPID poněkud drahá, ale nejsem si jist, jestli může uživatel nastavit výkon ventilátoru. Pokud si to jednotka řídí jenom sama, nemusí tím pádem řešit můj problém s vysáváním popela a uhlíků z komína.
jade

PříspěvekZaslal: st říjen 02 2024, 22:11    Předmět: Citovat

Našel jsem poučný článek o regulaci jednofázových motorů frekvenčními měniči. http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/casopis/tema/vlastnosti-frekvencne-rizenych-pohonu-s-jednofazovymi-asynchronnimi-motory--10255#:~:text=M%C4%9B%C5%99en%C3%AD%20byla%20vykon%C3%A1na%20pro%20frekvence%2020,
Pokus č. 12 je právě o třífázovém řízení bez kondenzátoru.
Hape

PříspěvekZaslal: čt říjen 03 2024, 9:07    Předmět: Citovat

Řídit otáčky odtahového ventilátoru od oka, nebo jen tak jak se mi zrovna líbí nebude moc dobré pro kvalitu spalování, účinnost kotle ani jeho životnost. Ale dělej jak myslíš. Pro správné spalování a spálení maxima spalitelných složek uvolněních z paliva je potřeba udržet ve spalovací komoře vysokou teplotu a to při bezhlavém snižování otáček ventilátoru nemusí být dodržené.
Vysávání uhlíků z kotle není podle mně způsobené vysokým výkonem odtahového ventilátoru, ale vysokým tahem komína. Ten způsobuje vysokou teplotu spalin, protože prolítnou moc rychle kotlem a nestihnou předat teplo teplosměnným plochám kotle. Vysoká teplota spalin ještě víc podporuje vysoký tah komína. Podle mého laického názoru, při průměru komína 160 mm a hladkém povrchu nerezové vložky, mají spaliny dostatečně vysokou rychlost na to, aby si udržely dostatečnou teplotu až k ústí komína i při použití regulátoru tahu. Měříš, nebo měřils teplotu spalin za kotlem? Jaká je v porovnání s teplotou udávanou v tech. údajích kotle?
Trochu pomoci by mohli i brzdiče spalin, které se dají podle typu kotle objednat jako ND u Atmosu, pokud je v kotli nemáš již z výroby.
My máme doma kotel Atmos DC 18SPL a komín Schiedel vysoký cca 10 m o Ø 200 mm. Vadila mi vysoká teplota spalin, která dosahovala i víc jak 270°C. Podle tech. údajů v návodu by měl náš kotel mít při jm. výkonu na dřevo teplotu sapalin 208°C. Chtěl jsem to řešit řízením otáček ventilátoru na základě teploty kotle a spalin nějakou ŘJ, ale rozmyslel jsem si to a dokoupil jsem brzdiče spalin do kotle a do komína do vybíracího otvoru jsem instaloval regulátor tahu. Od té doby kotel rychleji dosáhne provozní teploty, teplota kotle je stabilnější a teplota spalin se drží mezi 200°C - 220°C. Vedlejší efekt je, že většina popela zůstává ve spalovací komoře a není tolik strháván na dno zadního výměníku, nebo až do komína. Od řízení otáček odtahového ventilátoru jsem už upustil.
A jen pro úplnost. Našel jsem podrobný návod na ŘJ TECH ST-81 zPID v češtině, kde je zmínka o možnosti natavení MAX a MIN otáčky ventilátoru a o možnosti vypnutí PID regulace a manuálním nastavení otáček v %.
jade

PříspěvekZaslal: pá říjen 04 2024, 19:03    Předmět: Citovat

Hape: Máme kotel Atmos DC 18 S (s akumulační nádrží), který už má brzdiče spalin v bočních komorách nainstalované z výroby. Teplota spalin hned za kotlem málo kdy dosáhne 200°C. Spíš většinou odpovídá dokumentaci, kde je udávaná ideální teplota spalin 157°C.
Palivové dřevo mám vždy cca 14-20% vlhkosti, povětšinou topím tvrdým dřevem.
Český návod k té regulaci se mi nepodařilo otevřít, 502 Bad Gateway...

Edit: našel jsem popis té jednotky, ale bohužel neumí ovládat trojcesťák, takže bych musel ponechat současnou řídící jednotku TC11M+ a ještě přidat další, která by převzala veškerou současnou regulaci kotle...

Edit 2: Dneska se mi podařilo otevřít ten dokument a zdá se, že jednotku nebudu moct použít, protože očekává odsavač spalin s halovou sondou.
"Součástí regulátoru ST-81 je modul ST68, který sklouží k řízení výkonu otáček odtahového ventilátoru pomocí zvyšování nebo snižování velikosti el. napětí. Modul ST68 dále zpracovává impulsy z Halovy sondy (snímač otáček odtahového ventilátoru)
Odtahový ventilátor UCJ4C52 nemá zabudovanou Halovu sondu. Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na: