Zaslal: so říjen 05 2024, 14:36 Předmět: Ovládání páskové mechaniky u magnetofonu Revox B77.
Magnetofon Revox B77 po zapnutí rychlého převíjení vpřed i vzad po stisku tlačítka Play se zastaví, ale kotouče ještě zcela nestojí a Play se zapne.Prodleva je krátká, pásek se uvolní a magnetofon sepne Stop.Závada je na desce ovládání páskové mechaniky.Desky jsem na zkoušku prohodil mezi dvěma magnetofony a magnetofon se závadou byl v pořádku a naopak.Na desce jsem nenašel žádnou možnost k nastavení prodlevy.Kromě integrovaných obvodů, tranzistorů , odporů a triaků je na desce asi 12 kondenzátorů.Zvažuji zda se mám pustit do výměny kondenzátorů.Cena nové desky z druhovýroby se pohybuje kolem 4-5 tisíc, což není pro vyřešení této banální závady příliš sympatická částka.
Nesetkal se někdo s tímto problémem a jak ho odstranil?
Předem děkuji za případnou odpověď a radu.
HiFi zdar!
Hanex
Funkční deska dělá delší prodlevu, kotouče jsou bez pohybu a až poté se sepne elktromagnet a spustí se přehrávání.Pohyb je snímán čidlem z rotoru levého motoru (pohled ze zadu).V rotoru jsou tři otvory a čidlo reaguje na pohyb.Přehazoval jsem pouze desky s jednotkami pro snímání pohybu motoru jsem nehýbal.
Ano je to jedna z těchto desek, který je to konkrétně typ teď bohužel nevím.Musel bych to otevřít.Žádnou regulaci jsem ani na jedné desce nenašel, ta funkční je na pohled stejná, ale dle typu kondenzátorů mladší.
...V servisnom manuali v schémach nevidím RC člen s časovou konštantou nad desatinu sekundy...
Snad by se našel.
Na schematu jsem označil důležité body pro kontrolu funkce snímače, nejlépe osciloskopem.
1. impulzy +0,2/+3,6V při pohybu pásku
2. 0V při pohybu, +3,6V po zastavení pohybu
3. +5V při pohybu, 0V po zastavení pohybu
Integrační roli zde mají kondenzátory C9 a C5.
Myslím, že snímač je v pořádku.Magnetofon po záměně desky pracoval v pořádku s púvodním snímačem.Snímače jsem neprohazoval.Zpoždění je přibližně o 1-2vteřiny kratší,než je potřebné, kotouče se ještě pohybují a dojde k sepnutí přehrávání.
Sice rychlé převíjení téměř nepoužívám a když už, tak mačkám nejprve Stop a po zastavení Play.Mám více magnetofonů, ale pouze tento B77 má tento problém a musím při jeho používání na to myslet.
Myslím, že snímač je v pořádku.Magnetofon po záměně desky pracoval v pořádku s púvodním snímačem.Snímače jsem neprohazoval...
Ale ostatní (Q15,Q13...) jsi prohazoval.
Já přece netvrdím, že je závada ve snímači, ale je třeba zkontrolovat jeho signál až na pin4 PROMky.
samec napsal(a):
C9 ťažko niečo zintegruje, skôr zderivuje...
To jen na první pohled.
-----
Jinak při pohledu na net "Je statisticky prokázáno, že..." nejčastějším problémem je samotný SC10429, který je příliš starý na to, aby byl levný a dostupný a nahrazuje se proto různými adaptéry. Ale nechci strašit.
Omlouvám se, jsem v tomto oboru absolutní břídil.Asi by nejlepším řešením bylo mnou přiložené foto desky a nechat si poradit označením na fotu příslušné součástky, která může problém způsobovat.Vážím si Vašeho času a zájmu pomoci.Děkuji za Vaši snahu pomoci vyřešit daný problém.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.