Ano, máte pravdu, země opravdu nebyly propojeny, ve skutečnosti ale jsou. Moje chyba při kreslení schématu. Původní schéma jsem nahradil opraveným.
O max. napětí na shuntu od GND jsem si v datasheetu nikde nevšiml, přečtu si ho znovu
Z jakého důvodu (důvodů) je deska čuňačina? V návrhu PCB moc zkušeností opravdu nemám, ale chci být lepší. Proto bych byl rád, kdybys mi upozornil na chyby či nedostatky, kterých jsem se při návrhu dopustil, popřípadě poslat odkaz na tu příručku od Analog Devices či jinou literaturu? Předem děkuji.[/img]
...O max. napětí na shuntu od GND jsem si v datasheetu nikde nevšiml, přečtu si ho znovu...
To je právě ten rozsah "common-mode" vstupních napětí. Je v rozmezí -6V až +90V. V tvém případě (schematu) je +24V. Potlačení vlivu změn tohoto napětí udává parametr CMR, který je typicky +/-125uA/V.
Přesnou definici neznám, ale asi tak, že změna vstupního common-mode napětí o 1V způsobí změnu napětí na výstupu, odpovídající změně měřeného proudu +/-125uA(typická hodnota). Vyjádřeno v dB je to v následujícím grafu z datasheetu:
Ale nepočítal jsem to.
V každém případě bych ho ze vzniku rušivého napětí na výstupu podezíral nejméně.
To záleží na měřeném obvodu. Může to být třeba obvod napájený dvěmi napájecími napětími, např. nf zesilovač. Pak je třeba správně umístit snímač, aby nedošlo k překročení max. -6V common-mode.
Obrázek níže ukazuje chybné připojení snímače, kde může dojít k překročení -6V common-mode.
common-mode.png
Komentář:
Nesprávné připojení snímače měření proudu reproduktoru.
Rozumím. Na symetrické napájení jsem si nevzpomněl. Při sepnutí horního tranzistoru je vše v pořádku, při sepnutí spodního je problém. Jak by tedy v tomto případě měl být snímač (shunt) zapojen?
Jak by tedy v tomto případě měl být snímač (shunt) zapojen?
Na druhou (pravou) stranu reproduktoru - například. Jinou možností je spojení vývodu GND snímače s -8V zdroje. Tomu se pak přizpůsobí volba napěťové reference a napětí VS.
Mohu ještě dotaz k návrhu PCB? Jeden z přispívajících uvedl, že můj návrh je čuňačina, ale už nenapsal proč. Je tam vidět něco, co je ne úplně korektně, popřípadě naprosto špatně?
To si netroufám hodnotit. Ani k tomu nemám podrobné schema a z pcb se nelze skoro nic dozvědět.
V každém případě by měla být dodržena ta základní topologie z datasheetu a rozvržení spojů tak, aby netvořily různé "antény" přijímající možné rušivé vyzařování a netvořily různé "smyčky".
Kapitola 11 datasheetu.
Mohu ještě dotaz k návrhu PCB? Jeden z přispívajících uvedl, že můj návrh je čuňačina, ale už nenapsal proč. Je tam vidět něco, co je ne úplně korektně, popřípadě naprosto špatně?
Je tam společná zem pro signál ad převodníku a další signály a Vref je také zamotáno mezi ostatní signály.
Další problém je společná zem na Atmega pro ADC a další signály. Pokud IO nožičkami teče pár mA od dalších periférií, tak se to přičítá k měřenému napětí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.