Ahoj,
v kotli praskl zásobník na teplou vodu. Když se to stalo, tak jsem zkoušel, zda bude aspoň topit, topil, tak jsem nechal tak. Ale dnes jsem zkusil znovu a netopí.
Dle návodu to nejdřív má nahřát zásobník a pak teprve pouštět vodu do topení. Ale neděje se tak (nádrž s teplou vodou to nařálo na cca 30°C a cvakl termostat a kotel zhasl).
Najde se tu někdo, kdo by poradil, co kde jak překlemovat, aby byla zachována funkce topení? Jinak budu muset vypustit celou soustavu - je to na chalupě, kam v zimě moc nejezdíme a je třeba, aby temperoval.
K ovládání je v obýváku termostat, ten spíná, ale klidně ho lze vyřadit.
Jde mi jen o to, jak přežít zimu.
Kotel je protherm 20 KLZ, štítek + foto ovládání přikládám.
Díky moc.
Obávám se že tady žádné NTC čidlo nenajdeš. Celá regulace je dělaná kapilárovými termostaty. Musiš vytočit termostat pro teplou vodu na úplné minimum a pokud je tam modulační termostat tak ten taky. Pak to do TUV nebude topit vůbec a vše půjde jen do topení. Je možné, že některý termostat je vadný (vyzkoušej). Pak ho překlemuj drátem, nebo po odendání knoflíku jde posunout zarážka tak aby s ním šlo zatočit mimo původní rozsah. Předpoklad samozřejmě je, že máš přepínač zima/léto ve správné poloze, pokojový termostat funguje apod. Na spuštění protizámrzu by to ale vliv mít nemělo. Ten kontroluje jen pokles tlaku v topném systému a poruchy. Mimochodem na pohled se mi z té mizerné fotky zdá, že ho máš dost malý, připusť trochu vody a uvidíš.
S tlakem neudělám nic, bo na půdě je expanzka klasická otevřená.
Termostaty by měly být ok, kdaž točím s knoflíkama, tak to cvakne.
Termostat na TUV je na minimu. A modulační termostat - nevím, který by to měl být.
Spínač léto / zima je přepnutý na zimu - tak jak je to na fotce.
Poťáky:
Pravý horní - teplota TUV
Levý horní - teplota topení
Levý dolní - termostat spínání čerpadla oběhu topení
Pravý dolní - cvaká, ale nevysledoval jsem, co má ovládat.
Ahoj, tohle jsem na netu našel. Ale to není ani schéma, ani návod k tomu kotli. To je poznat už z fotky ovládání. Např. třeba displej neexistuje.
Proto se ptám tady, kdyby se tu našel někdo, kdo by si to pamatoval.
Zaslal: st říjen 09 2024, 14:00 Předmět:
Problém bude v tom, že se ty kotle vyrábějí už hrozně dlouho pod stejným označením. Měl jsem kotel se zásobníkem 24KOZ (1996), byl závěsný, ale ty prvky na panelu byly úplně stejný. Zapalovací automatika byla na hořáku od Honeywell. Na desce elektroniky bylo malé tráfko, pár relé a doběhový časovač s NE555. Podívám se doma, jestli najdu schéma a kdyžtak ho postnu.
Mám takový pocit, že jeden z těch spodních termostatů byl tzv. T90 kterým se regulovala maximální teplota topné vody a ten druhý byl modulační kterým se nastavoval plný/poloviční výkon při nahřívání toho miniboileru (čidlo bylo umístěné někde v půlce výšky zásobníku). Ten má význam jen při nahřívání TUV, při topení jen do radiátoru musí být stáhlý na minimum jinak se stále snaží vytápět boiler a ventil vodu do topení nepustí. Na doběh čerpadla tam byl časovač s 555, ne termostat.
Ale jak psal ondraN, oni dělali strašně moc verzí kotlů a všechny označovali stejně, takže je v tom neskutečný guláš a je možné že ty termostaty jsou k něčemu jinému než uvádím. Zkus najít manuál,v té knížečče bylo na konci úplné schéma. Z něj se dalo vyčíst jak to celé funguje. Případně zavolej výrobci, stále ještě existuje a manuál by podle vč. mohli najít.
Zaslal: st říjen 09 2024, 19:55 Předmět:
Tak jsem, bohužel, manuál nenašel. Asi šel do sběru po výměně kotle. Ale co si pamatuji, tak u TUV byl v zásobníku jeden kapilární termostat, který ukazoval teplotu na budíku, druhý, který se nastavoval na pořadovanou teplotu vody. Pak tam byl taky mechanický tlakový spínač na tlak v topné soustavě. Když nebyl tlak dostatečný, tak se to chovalo tak, jak píšeš, nezačal zapalovat hořák. Všechno okolo plamene a zapínání plynu a hlídání plamene si dělala ta zapalovací automatika, byl to vpodstatě nezávislý blok.
Ten neznámý knoflík nastavoval teplotu (otopná voda), kdy se přepínal výkon z 24kW (při nižší teplotě) na 12kW (při vyšší teplotě). A pak tam bylo několik pojistných tepelných vratných termostatů, na odvodu spalin, teplota vody ve výměníku hořáku. Tlak plynu si hlídala sama zapalovací automatika. Doběhový časovač zajišťoval běh čerpadla cca 5min. od posledního vypnutí kotle. Nebylo tam vůbec žádné polovodičové nebo odporové čidlo teplot, vše jen čistá mechanika, takže by nemělo být tak obtížné ten problém najít.
OK. Tlak nezměním, je tam otevřená expanzka. Ale dejme tomu - i při nízkém tlaku fungoval ohřev TUV? Nepamatuješ se? Já z té expanzky asi 5cm hladiny ubral, protože loni se přelila, ale nemyslím si, že by to mělo mít takový vliv.
Při poklesu tlaku nefungovalo nic, ani protizámrz. Pokud ti to aspoň občas jede, tlakovým spínačem to nebude. Ty knoflíky nahoře jsou: levý na teplotu vody v radiátoru, pravý na teplotu užitkové vody v boileru.
Některé tyhle výkonnější kotle měly 2 stupně výkonu (řízené plynovým ventilem) na základě signálu z tzv. modulačního termostatu který byl umístěn někde v 1/2 boileru. Pokud jsi odpustil teplé vody jen trochu, dohříval ji kotel na poloviční výkon na základě sepnutí toho termostatu nahoře, pokud sepl i ten modulační termostat v okamžiku kdy teplé vody začalo ubývat víc, plynový ventil pustil do hořáku plný výkon. Pokud je teplota vody v boileru nižší než je nastavená na tom modulačním termostatu, kotel nikdy nepustí vodu do radiátoru a je úplně jedno co máš nastaveno na tom horním termostatu teplé užitkové vody (je dost možné že tohle bude zdroj problému).
Topení do radiátorů probíhalo tak, že ten levý horní termostat jen přepínal výkon na plný/poloviční podle teploty topné vody. Úplně se kotel vypl jen pokojovým termostatem nebo překročením teploty topné vody nastavené na termostatu T90 (jeden ze spodních).
Ještě zkontroluj jestli pokojový termostat opravdu funguje, nejlíp překlemováním jeho kontaktů přímo na svorkovnici kotle.
Moc díky za všechny infa. Ještě se zeprám - když sepne pokojový termostat, zapaluje kotel hned? Nebo až po nějaké době?
V jakémsi návodu jsem našel, že třeba u sepnutí ochrany zamrznutí nejdřív pouští čerpadlo a až po nějaké době zapálí.
Tyhle modely bez elektronické regulace zapalují hned. Respektive s nějakým drobným zpožděním v řádu jednotek sekund jež si řídí zapalovací jednotka což je samostatný blok. Asi čeká až naběhne ventilátor odtahu spalin, nasyčí plyn do spalovací komory apod.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.