Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Už rostou...
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 97, 98, 99  Další

Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MiraSt

PříspěvekZaslal: čt říjen 10 2024, 16:55    Předmět: Citovat

No vidíte jak jsem rozšířenej! Tak ať vám nezpůsobím nějaké zažívací problemy. Laughing Zdraví vás MiraSt(rakoš).
Killroy
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt říjen 10 2024, 17:33    Předmět: Citovat

U nás hlavně hřiby praváky, plný koše. Červivost je nulová. Potom tyhle krásný strakoše, pár kozáků, hřib hnědý (suchohřib) ve velkým množství a taky pravý klouzky, ty hnědý. Lišek málo a křemenáče náhodně. Za to bedel je všude plno a skoro nikdo je nesbírá. Anebo je nelze vysbírat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun

PříspěvekZaslal: čt říjen 10 2024, 18:52    Předmět: Citovat

Zdravím všechny houbaře.
Už přes týden jsem tu nebyl, nestíhám, (nejen) houbařím - taky kopu 2. brambory; ...
I když ve dvou ("mých") lokalitách je to jak po "čobolácké rojnici", tak přesto s prázdnou domů nejezdím. Taky občas zajíždím do mé poslední lokality, kam jezdím teprve cca 5 let. Tam naštěstí ještě "čoboláci" nejezdí - než jim to zase někdo prozradí Evil or Very Mad
Taky jsem začal navštěvovat nejbližší lokalitu (za městem) a nalézám nová naleziště.
Namátkou několik snímků:

8.10.2024.jpg
 Komentář:
Nejnovější naleziště v lokalitě "za městem"
 Velikost:  105.74 kB
 Zobrazeno:  10 krát

8.10.2024.jpg

8.10.2024a.jpg
 Komentář:
Vyloženo na stůl :-)
 Velikost:  126.8 kB

8.10.2024a.jpg

3.10.2024a.jpg
 Komentář:
Nejnovější lokalita (někdy tam zajíždím vlakem)
 Velikost:  106.84 kB

3.10.2024a.jpg

3.10.2024.jpg
 Komentář:
Letos jsem tam byl (3.10.) poprve - a stálo to zato :-)
 Velikost:  128.98 kB
 Zobrazeno:  8 krát

3.10.2024.jpg

3.10.2024b.jpg
 Komentář:
A taky nová borovice s tímhle nálezem - "kotrč kadeřavý" :-)
 Velikost:  59.49 kB
 Zobrazeno:  7 krát

3.10.2024b.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kokun

PříspěvekZaslal: čt říjen 10 2024, 19:05    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
...
No to bych právě potřebovala, aby mi někdo znalý vrazil do ruky pečárku zápašnou a řekl, to je ona. Takhle si nejsem pořád jistá. Nevím, co je chromově žlutá, chrom je přece stříbrnej a jak voní anýz také nevím, ani karbol. Sad
...

Tuhle "vůni" (spíše smrad) bys mohla znát. Karbol se používá(val) k napouštění dřeva proti hnilobě - především železniční pražce, než se začaly později používat betonové. A taky dřevěné el. sloupy, než se (zase) začaly později používat sloupy betonové. Wink

lesana87

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 10:12    Předmět: Citovat

Možná by se mi ten smrádek vybavil z dětství, když jsme poslouchaly jak "hrajou" dřevěné stožáry, ale žádná z těch pečárek na zahradě nesmrdí. I jsem jednu zkusila ohřát v mikrovlnce a stále jen vůně hub, žádný nepříjemný zápach. Ale to je jedno, stejně už jsou všechny "odkvetlý".

Dnešní příděl oranžového barviva ze zahrádky. Smile

houby241013.JPG
 Komentář:
 Velikost:  98.79 kB
 Zobrazeno:  6 krát

houby241013.JPG

ransom

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 11:25    Předmět: Citovat

Pěkné ryzce. To máš na zahrádce smrky?

Já včera vytáhnul manželku do Mnichovce. To je takový listnatý lesík o cca 25ha u Provodova. Před lety jsem tam pořádal nájezdy na svoje "podzimní prašivky". Dnes už to nežeru, jen jsem se chtěl podívat, jestli tam ještě něco roste.

Výsledek:
- Pařez s opěňkami pořád ještě po několika letech plodí. Plus asi dva další. Už ale byly staré.
- Holubinky žádné.
- Mlženky žádné.
- Mraky čirůvek fialových, ale z 95% už za zenitem.
- Stále tam roste množství strmělek velikých. Tip: Výborné jako mladé na nakládání.
- Spousta bedel. Taky už notně opotřebené.
- Lošáky žádné.
- Kam se člověk hne, spousty pýchavek dlabaných.
- Sebrali jsme k nasušení pár hříbků (dubové, plstnaté, kováře).

No a manželka mě pěkně rozštípla. Když jsme dokončovali kolečko, tak jsem jí vykládal, že někde v těchhle místech jsem kdysi poprvé a naposledy našel pstřeň dubový. Asi po třech minutách na mě houkne: Hele, co je tohleto? A na dubu kousek nad kořeny pstřeň jak lopata.

(A pro fajnšmekry: Spousta překrásných závojenek olovových.)

EDIT:

Zapomněl jsem na:

- Spousty růžovek (nevím co na nich kdo vidí).
- A rostou i muchomůrky citronové.

Naposledy upravil ransom dne ne říjen 13 2024, 12:17, celkově upraveno 1 krát.
tiktak1953

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 11:43    Předmět: Citovat

Da sa neako zhodnotit odpad z mojich po slovensky "špičiek" co som dnes doniesol? Ci by sa dal odpad neako pouzit ako podhubie pre dalsi zber.U susedov to rasie normalne v zahrade na stejnych miestak kazdy rok dvakrat.Keby to tam rohodil bolo by s toho nieco?Alebo z hoho odpadu nic nebude?Da sa dopestovat tieto špicky neako ,aby nemusel chodit daleko na luky? dik Nic lepčieho s vajickom neeksistuje.Ja toto budem mat na 10X.

IMG_20241013_100640.jpg
 Komentář:
 Velikost:  267.71 kB
 Zobrazeno:  32 krát

IMG_20241013_100640.jpg

ransom

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 12:11    Předmět: Citovat

Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Z té fotky ti to nikdo se zdravým rozumem neurčí. Ani kdyby nebyla neostrá.
Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná). Z té se sbírají jen kloboučky a je výborná. Roste sice na trávnících, ale nejvíc v létě. Podobně vypadá ještě několik hub (i jedlých). Většina ale roste v mykorhize s konkrétními dřevinami.

Vyrostou si kde je napadne. Tak zkus vysypat bordel někde na trávu.

kokun

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 16:25    Předmět: Citovat

Do "mých" dvou (poslední roky) nejoblíbenějších lokalit teď jezdí více Slováků, než je tam (snad) hub Evil or Very Mad
Přesto jsem tam jezdil "ze sportu" - taky si dokázat, co jsem schopen po nich ještě něco nalézt. I když už se nedá vůbec říkat, že tam mám "svá místa", páč bych si je snad musel ohradit, jako Trump hranici s Mexikem. Při té rojnici houbařských "čoboláků" se snad nenajde místo, které by nepročesali Laughing
Proto teď raději zajíždím do mé poslední lokality (cca 11km vzdálené), anebo jezdím objevovat nová naleziště, v lokalitě "za městem". Je to hložecké údolí, které (jak jsem tu už kdysi psal) je směrem k nechvalně známému muničáku ve Vrběticích - který je odtud vzdálený (vzdušnou čarou) nějakých 5km Surprised

Tome, vzpomněl jsi "růžovky" - včera jsem odsud dovezl těch několik nádherných "masáků" (růžovek) - viz foto. A už jsem nebral tu největší-přenádhernou, větší než talíř (větší jsem snad nikdy ani neviděl), jenom proto, že bych ji bez úhony domů (na kole) nedovezl. Jsou příliš křehké - a při její velikosti (a předchozímu promoknutí) bych ji určitě polámal. Tak jsem ji tam nechal, ať se vysemení.
A že je to vynikající houba, dokazuje i to, že "růžovky" vyhrávají na mykologických výstavách i před "praváky" Rolling Eyes
A taky jsem našel v tomto týdnu už 2 malé trsky "václavek".
Takto opožděná sezóna má (oproti loňsku) i jednu velkou výhodu - všechny houby (nejen "praváci") jsou minimálně červavé (snad 1 ze stovky!) - to je pak jiné krájení Number one

11.10.2024.jpg
 Komentář:
Návštěva "mé" nejnovější lokality. Byl jsem zde naposledy v NE - a taky tu nejezdím sám, potkal jsem nejznámějšího houbaře-domorodce :-)
 Velikost:  110.84 kB
 Zobrazeno:  11 krát

11.10.2024.jpg

11.10.2024a.jpg
 Komentář:
Vyloženo na stůl. Konečně už začaly růst taky "suchohřiby".
A taky ten mini-trsek "václavek" (vpravo dole!).
 Velikost:  139.92 kB

11.10.2024a.jpg

12.10.2024.jpg
 Komentář:
Včera - lokalita "za městem".
 Velikost:  113.22 kB
 Zobrazeno:  11 krát

12.10.2024.jpg

12.10.2024a.jpg
 Komentář:
Vyloženo na stůl - vč. těch masitých "masáků".
A že objevuji už dávno objevené, dokazuje to, že tam (kde jsem v UT našel přes 30 "praváků") byly pouhopouhé 2 :-(
 Velikost:  135.9 kB
 Zobrazeno:  13 krát

12.10.2024a.jpg

Naposledy upravil kokun dne ne říjen 13 2024, 16:30, celkově upraveno 1 krát.
lesana87

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 16:28    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Pěkné ryzce. To máš na zahrádce smrky?

Mám tu jen jeden zakrslej stříbrnej smrček a vedle něj korejskou jedli, pod nima bylo letos hodně ryzců. Pak mám vedle tři borovice a jedlocosi. Pod nima taky dřív rostly ryzce, ale postupně se přesunuly na zahradu pod švestku a letos i na trávník, kde žádný strom není. Ale určitě tam budou kořeny těch jehličnanů.
Letos mi tu roste tolik hub, půlku ani neznám a z té půlky, co znám, jsou jen tři druhy jedlé. Dřív jsem jedla i čirůvky zemní, těch je tu koberec, ale jsou prý jedovaté, tak už je radši nejím.
tiktak1953

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 16:49    Předmět: Citovat

[quote="ransom"]Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná).
-------------------------
-Nepytal som sa co su to za hriby lebo to poznam dobre ,kazdy rok ich zbieram.Su to po nasom, uz od malicka to volame špičky,mozno sa volaju aj majovky lebo v tedy rasu a rastu aj teraz na jesen,aj bedle boli pred dvoma tyzdnami! Tiez na jesen ,ked neni horuco a je mokro,na lukach .Pytal som sa ako ich dostat do mojej,susedovaj zahrady .Ci neviete recept.Ci ich treba vysusit a potom rozsypat po zahrade alebo ako.Tiez ci sa neda kupit podhubie,semiacko by ma zaujimalo.Nasadil by to blizko domu,nemusel by chodit 2 km na luku kde sa pasu ovce.

ransom

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 17:42    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Dřív jsem jedla i čirůvky zemní, těch je tu koberec, ale jsou prý jedovaté, tak už je radši nejím.

To postupně postihlo víc druhů hub.
Že může zabít čechratka podvinutá, to se ví už dávno (náš klasik Pilát ji uváděl jako jedlou, myslím že po něm i Smotlacha, ale někdy od poloviny osmdesátých let se uvádí jako nebezpečná). Třeba moje babička roky sbírala zelánky. A ty mají aktuálně stejné varování - nečekaná úmrtí při opakované konzumaci. Je to teprve pár let. Kdo má jen tištěné atlasy, tomu se ta informace vyhnula.

Tiktak: Já ti rozumím. Ale pokud chceš houby zkoušet pěstovat, musíš je nejprve správně identifikovat. Lokální lidové nazvy jsou na to houby platné. Špičky by se snad mohly podařit, podobné penízovky ale ani náhodou.
No tak ten bordel rozházej tak jak je. Naděje mizivá, ale nic jiného se stejně dělat nedá.
Ještě můžeš zkusit vyrýpnout asi čtvereční stopu drnu v místě kde rostou (špičky rostou v kruzích, tak vzít úseč toho kruhu) a transplantovat ji na trávník. I to je ale velice nejisté. I ty houby, co se pěstují, jsou vybíravé na podklad. Pokud by se jim u tebe líbilo, rostly by tam dávno.

kokun

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 17:53    Předmět: Citovat

tiktak1953 napsal(a):
... Pytal som sa ako ich dostat do mojej,susedovaj zahrady .Ci neviete recept.Ci ich treba vysusit a potom rozsypat po zahrade alebo ako.Tiez ci sa neda kupit podhubie,semiacko by ma zaujimalo.Nasadil by to blizko domu,nemusel by chodit 2 km na luku kde sa pasu ovce.

Jano - a ty neznáš uja Googla? Anebo se ti jen nechce hledat - raději se ptáš Sad
Například Exclamation
A zřejmě bys nejraději pěstoval "praváky" v květináči na okně - vedle šporheltu, abys je mohl sbírat i v papučích. I když i takové fake-video můžeš na YT najít.
tiktak1953 napsal(a):
citace:
[quote="ransom"]Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná).

A o těchto tvých "Citacích" jsem ti už taky psal. Proč když zkracuješ text, který chceš odcitovat, přitom smažeš i ten "tag" (který je na konci): [/.quote]!
Bez tohoto "zakončení citace", potom ta tvoje citace vypadá tak, jak vypadá Exclamation Sad

Hubert_79

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 17:59    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
elaborát, snažící se uživateli tiktak1953 pomoci a poradit

Je to marný.

tiktak1953

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2024, 21:01    Předmět: Citovat

Honzo,na google ludia pisu aj o hriboch ako dopestovat na zahrade same hluposti! Tak ako pisu ze internet chitis na reprak.Preto sa radsej pytam aj vas.dikTie spičky su uz boli uvarene a su uz v mrazaku,to bude papanicko. Aj tie špicky narastu len tam kde maju podhuie,nie ako niekto pisal kde sa im chce.Ja to podhubie chcem dostat do zahrady,problem je ako podhubie vlastnym pricinenim ziskat.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 97, 98, 99  Další
Strana 98 z 99

Přejdi na: