Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9121 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: út říjen 15 2024, 18:11 Předmět:
tomasjedno napsal(a):
No u mýho stroje tvrděj, že jednoduchý sítko mám použít u čerstvě praženýho kafe, jinak dvojitý.
Nemáš náhodou Catler/Sage? Já to jen opravuju, o přípravě vím jen základy. Tvrdí mi to zákazník, kterýmu servisuju desítky mašin měsíčně a je pravda, že dvojitý sítka nemá ani jedna profi mašina, ani jedna poloprofi. Tak nevím, jen že se mu protáčí oči, když chce někdo dvojitý sítko pro ty Catlery...
Dovolím si tady dát názor z jiného fóra ohledně přetlakových misek
citace:
Tato technologie se používá převážně v nejnižším segmentu domácích espressomatů. Příprava kávy s těmito pomůckami je velice jednoduchá a proto také oblíbená u nenáročných uživatelů. Při použití těchto pomůcek se totiž tak zásadní parametry, jako je stupeň hrubosti mletí, čerstvost kávy a dávkování stávají podružnými a nemusí se řešit. Jinými slovy, až tak moc nezáleží na tom, kolik gramů kávy se dá do sítka, ani jak je káva čerstvá či namletá. Pomocí těchto pomůcek se všechny tyto nedostatky skryjí a potlačí se slabiny levných espressomatů, jako je nestabilita teploty a tlaku. Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná a obarvená voda s nevyváženou chutí. Obvykle má takováto káva velmi bohatou pěnu, která je laiky často považována za znak vysoké kvality. Tato pěna ale bohužel nemá nic společného s přirozenou pěnou, které se říká crema a do espressa nepatří. Přirozená crema vzniká v závěrečné fázi správně provedené extrakce a je důsledkem smísení CO2 a kávových olejů pod tlakem s horkou vodou. Přirozenou cremu lze od falešné rozeznat velmi snadno už při letmém pohledu, protože přirozená crema má daleko jemnější konzistenci.
Tak tohle pomohlo a ač čističku vlastním, tak jsem si na ni nevzpomněl. Půl dne v UZ a zase funguje, jak má.
Jinak koukám, že je škoda, že jsem rovnou nenapsal, že to byla ta nejlevnější jebka, jaká se před 20 lety dala koupit, ušetřila by se tím spousta zbytečných písmenek
Jestli používáš kafe z regálu, kterému doběhla expirace a prodávali ho v akci za super cenovku, tak si vlastně rád a vděčný, že ti do hrnku něco nateče
Vzhled cremy souvisí s obsahem oxidu uhličitého v upražené a namleté kávě. Její barva, chuť a hustota proto mohou naznačovat, jak čerstvě byla káva upražena.
Pokud je káva čerstvě upražená, vytváří se v ní více oxidu uhličitého, což vede k hustší cremě, která je často spojena s pocitem bublinek v ústech. Čím starší káva, tím řidší crema se při přípravě vytvoří.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9121 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st říjen 16 2024, 10:05 Předmět:
Já hlavně nikdy nepochopil cílovku těch levných pákovek. Dobrý kafe to nikdy neudělá, místo bojleru to má průtokáč, kdy teplota během extrakce klidně klesne o 15 °C. Lepší kafe udělá i slušnej automat (dobře nastavenej) a nemusím se srát s čištěním páky, mletím kafe atd...
Pákovku si většinou pořizuje člověk, co tomu rozumí a chce si s přípravou hrát (anebo snob, protože to je přece profi ), ale to ty levný krámy fakt neumožňují.
V práci máme automat viz. foto, jenže se do něj nakupuje káva z regálu a ještě jsem si na něm espresso neudělal. Návrh na nákup kávy z pražírny neuspěl, protože takhle to většině stačí a připlácet si nechtějí.
Když vezmu cenu tohoto automatu, tak normální páka a slušnější mlýnek se s ní dá zcela srovnat, ale různých typů a cen jsou minimálně desítky.
Sraní s čištěním není až tak složité, už jsem ho v předchozích příspěvcích naznačil. Když jednou za čas sundám sprchu, tak se dostanu do všech záhybů a mechanicko/chemickým čištěním se všeho zbavím. Ono kávové usedliny chuť espressa logicky ovlivní.
Když to srovnám s tabletou do automatu, tak už jen se zmíněnou dvojitou/přetlakovou miskou bude její čistota vždy problém, ne tak s kávou, která uvnitř prochází několika procesy a když jsem si čuchnul k jednomu automatu u kamaráda doma, tak linoucí puch zevnitř to po několika letech potvrdil.
Zbylá fotka je domácí espresso s opravdickou cremou.
Založen: Jan 28, 2009 Příspěvky: 673 Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský
Zaslal: st říjen 16 2024, 13:52 Předmět:
matahari napsal(a):
Návrh na nákup kávy z pražírny neuspěl, protože takhle to většině stačí a připlácet si nechtějí.
Podpultová informace: Když se v hlavním městě zajde do pražírny v přístavu a platí se v hotovosti, tak se dá prvotřídní čerstvě pražená káva pořídit za cenu nižší než průměrný pytel čehosi spáleného z regálu...
Podpultová informace: Když se v hlavním městě zajde do pražírny v přístavu a platí se v hotovosti, tak se dá prvotřídní čerstvě pražená káva pořídit za cenu nižší než průměrný pytel čehosi spáleného z regálu...
Nejsem z Prahy a kilo tři-druhové kávy beru nyní z jedné pražírny za 510 Kč, ale káva poslední dobou zdražila, protože loni v létě stálo stejné kilo ještě 440 Kč. Kilo mi na měsíc stačí, takže to není zase taková darda, ale znám rodinu, kde kupují skoro 3 kila za měsíc a ti už zkouší různé varianty.
Založen: Jan 28, 2009 Příspěvky: 673 Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský
Zaslal: čt říjen 17 2024, 12:43 Předmět:
Hotovostní ceny jsou podstatně nižší. V květnu jsem půlkilovky pořizoval 150-175/kus.
Teď mám objednáno a vyzvedávat budu v pondělí. Tak případně mohu dodat aktuální informace.
Asi to bude cena za jednodruhovou kávu, ale i tak je moc dobrá. Vezmeš dva-tři druhy a můžeš experimentovat.
Vždyť čtvrt kila namletého Jacobsu stoji beztak stovku.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.