Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak vyčistit sítko pákového kávovaru?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18924
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2024, 16:47    Předmět: Citovat

Nebuď vztahovačnej , tobě jsem neodpovídal , ale to bys musel pochopit .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 9116
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2024, 18:11    Předmět: Citovat

tomasjedno napsal(a):
No u mýho stroje tvrděj, že jednoduchý sítko mám použít u čerstvě praženýho kafe, jinak dvojitý.

Nemáš náhodou Catler/Sage? Já to jen opravuju, o přípravě vím jen základy. Tvrdí mi to zákazník, kterýmu servisuju desítky mašin měsíčně a je pravda, že dvojitý sítka nemá ani jedna profi mašina, ani jedna poloprofi. Tak nevím, jen že se mu protáčí oči, když chce někdo dvojitý sítko pro ty Catlery...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2024, 18:41    Předmět: Citovat

Dovolím si tady dát názor z jiného fóra ohledně přetlakových misek
citace:

Tato technologie se používá převážně v nejnižším segmentu domácích espressomatů. Příprava kávy s těmito pomůckami je velice jednoduchá a proto také oblíbená u nenáročných uživatelů. Při použití těchto pomůcek se totiž tak zásadní parametry, jako je stupeň hrubosti mletí, čerstvost kávy a dávkování stávají podružnými a nemusí se řešit. Jinými slovy, až tak moc nezáleží na tom, kolik gramů kávy se dá do sítka, ani jak je káva čerstvá či namletá. Pomocí těchto pomůcek se všechny tyto nedostatky skryjí a potlačí se slabiny levných espressomatů, jako je nestabilita teploty a tlaku. Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná a obarvená voda s nevyváženou chutí. Obvykle má takováto káva velmi bohatou pěnu, která je laiky často považována za znak vysoké kvality. Tato pěna ale bohužel nemá nic společného s přirozenou pěnou, které se říká crema a do espressa nepatří. Přirozená crema vzniká v závěrečné fázi správně provedené extrakce a je důsledkem smísení CO2 a kávových olejů pod tlakem s horkou vodou. Přirozenou cremu lze od falešné rozeznat velmi snadno už při letmém pohledu, protože přirozená crema má daleko jemnější konzistenci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
witt



Založen: Apr 01, 2018
Příspěvky: 544

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2024, 20:19    Předmět: Citovat

vrky napsal(a):
Nešlo by to UZ čističkou?

Tak tohle pomohlo a ač čističku vlastním, tak jsem si na ni nevzpomněl. Půl dne v UZ a zase funguje, jak má.

Jinak koukám, že je škoda, že jsem rovnou nenapsal, že to byla ta nejlevnější jebka, jaká se před 20 lety dala koupit, ušetřila by se tím spousta zbytečných písmenek Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2024, 20:27    Předmět: Citovat

Jestli používáš kafe z regálu, kterému doběhla expirace a prodávali ho v akci za super cenovku, tak si vlastně rád a vděčný, že ti do hrnku něco nateče Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6302
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 0:47    Předmět: Citovat

matahari napsal(a):
Dovolím si tady dát názor z jiného fóra ohledně přetlakových misek
citace:
Přirozená crema vzniká v závěrečné fázi správně provedené extrakce a je důsledkem smísení CO2 a kávových olejů pod tlakem s horkou vodou.
A ten CO₂ se tam prosím pěkně bere odkud?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 6:18    Předmět: Citovat

Nejspíš se to u krmného kafe v akci neprojevuje. Zkus se jich zeptat i tady https://freshcorner.cz/cz/pruvodce_espressem , že tomu nevěříš

citace:

Vzhled cremy souvisí s obsahem oxidu uhličitého v upražené a namleté kávě. Její barva, chuť a hustota proto mohou naznačovat, jak čerstvě byla káva upražena.

Pokud je káva čerstvě upražená, vytváří se v ní více oxidu uhličitého, což vede k hustší cremě, která je často spojena s pocitem bublinek v ústech. Čím starší káva, tím řidší crema se při přípravě vytvoří.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 9116
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 10:05    Předmět: Citovat

Já hlavně nikdy nepochopil cílovku těch levných pákovek. Dobrý kafe to nikdy neudělá, místo bojleru to má průtokáč, kdy teplota během extrakce klidně klesne o 15 °C. Lepší kafe udělá i slušnej automat (dobře nastavenej) a nemusím se srát s čištěním páky, mletím kafe atd...
Pákovku si většinou pořizuje člověk, co tomu rozumí a chce si s přípravou hrát (anebo snob, protože to je přece profi Smile), ale to ty levný krámy fakt neumožňují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 13:03    Předmět: Citovat

V práci máme automat viz. foto, jenže se do něj nakupuje káva z regálu a ještě jsem si na něm espresso neudělal. Návrh na nákup kávy z pražírny neuspěl, protože takhle to většině stačí a připlácet si nechtějí.
Když vezmu cenu tohoto automatu, tak normální páka a slušnější mlýnek se s ní dá zcela srovnat, ale různých typů a cen jsou minimálně desítky.

Sraní s čištěním není až tak složité, už jsem ho v předchozích příspěvcích naznačil. Když jednou za čas sundám sprchu, tak se dostanu do všech záhybů a mechanicko/chemickým čištěním se všeho zbavím. Ono kávové usedliny chuť espressa logicky ovlivní.
Když to srovnám s tabletou do automatu, tak už jen se zmíněnou dvojitou/přetlakovou miskou bude její čistota vždy problém, ne tak s kávou, která uvnitř prochází několika procesy a když jsem si čuchnul k jednomu automatu u kamaráda doma, tak linoucí puch zevnitř to po několika letech potvrdil.
Zbylá fotka je domácí espresso s opravdickou cremou.



jura.jpg
 Komentář:
 Velikost:  64.09 kB
 Zobrazeno:  13 krát

jura.jpg



espresso.jpg
 Komentář:
 Velikost:  23.79 kB
 Zobrazeno:  6 krát

espresso.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
_luky_



Založen: Jan 28, 2009
Příspěvky: 673
Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 13:52    Předmět: Citovat

matahari napsal(a):
Návrh na nákup kávy z pražírny neuspěl, protože takhle to většině stačí a připlácet si nechtějí.

Podpultová informace: Když se v hlavním městě zajde do pražírny v přístavu a platí se v hotovosti, tak se dá prvotřídní čerstvě pražená káva pořídit za cenu nižší než průměrný pytel čehosi spáleného z regálu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6302
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2024, 15:41    Předmět: Citovat

Ony tam ty ceny z webu neplatí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: čt říjen 17 2024, 8:53    Předmět: Citovat

_luky_ napsal(a):
Podpultová informace: Když se v hlavním městě zajde do pražírny v přístavu a platí se v hotovosti, tak se dá prvotřídní čerstvě pražená káva pořídit za cenu nižší než průměrný pytel čehosi spáleného z regálu...

Nejsem z Prahy a kilo tři-druhové kávy beru nyní z jedné pražírny za 510 Kč, ale káva poslední dobou zdražila, protože loni v létě stálo stejné kilo ještě 440 Kč. Kilo mi na měsíc stačí, takže to není zase taková darda, ale znám rodinu, kde kupují skoro 3 kila za měsíc a ti už zkouší různé varianty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
_luky_



Založen: Jan 28, 2009
Příspěvky: 673
Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský

PříspěvekZaslal: čt říjen 17 2024, 12:43    Předmět: Citovat

Hotovostní ceny jsou podstatně nižší. V květnu jsem půlkilovky pořizoval 150-175/kus.
Teď mám objednáno a vyzvedávat budu v pondělí. Tak případně mohu dodat aktuální informace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 958

PříspěvekZaslal: čt říjen 17 2024, 13:28    Předmět: Citovat

Asi to bude cena za jednodruhovou kávu, ale i tak je moc dobrá. Vezmeš dva-tři druhy a můžeš experimentovat.
Vždyť čtvrt kila namletého Jacobsu stoji beztak stovku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund