Zaslal: st říjen 23 2024, 23:12 Předmět: Prosím poradiť ku zváraniu.
Ahoj. Potrebujem pozvárať dokopy diely -priamo na záhrade, bez možnosti polohovania.
Odchovaný som bol kedysi na domácich príležitostných zváraniach v garáži s 50r. 3f trafo-zváračkou a rutilových elektródach. 3f však teraz na miesto činu nedotiahnem. Na 230V si požičať viem invertorku alebo CO-čku, pre mňa obe veci nové -pre staré skúsenosti požičať predpokladám radšej invertorku
Bežné veci "naplocho" a pod. som si podomácky zvariť nejako vedel. Teraz potrebujem zvariť k sebe rúry rôznych priemerov -a zvary v rôznych "zákutiach" a polohách:
1. ku stojke Ø 50mm navariť vzperu Ø 40mm (obr.) --dtto 2x (obe 90cm pod zemou, dole od seba 90cm, zvar 90cm nad zemou, stojky zabetónované, šikmé vzpery ešte nie)
2. na krajné stojky Ø 50mm priečne ponavárať Ø 17mm a Ø 21mm priečky (obr. -inde som riešil bez zvárania) --dtto 8x
3. na vnútorné stojky Ø 50mm priečne miesto rúrok ponavárať vinkle 20x20, priložené o stojku plochou stranou --dtto 12x
ad 3: tie vinkle pochytať na stojky by problém byť nemal, priložím, bodnem hore a dole. Predpokladám z bokov je to nezvariteľné -nedostanem sa tam.
ad 2: tie trubko-priečky mám karboškou pre ľahšie zváranie predpripravené: v strede do nich mierne vaničkovité zahĺbenia (dtto ako na obr. tie šraubované) -takže sa to do seba vzájomne tak akosi zahryzne -pre lepšie zváranie. Zvar ako vinkle: po priložení zvar nad aj pod -z bokov sa predpokladám ale tiež asi nedostanem.
ad 1: tú vzperu k stojke by som ale potreboval obvariť dookola -aby tam nevnikala voda -a neuhrdzavelo to. Dole vzperu síce osadím do kamennej drte, makadamu, a tak oblejem betónom, čiže odtiecť by kam malo, ale predsa lepšie celistvý zvar dookola.
A tak sa chcem opýtať skúsených: je bežne zvariteľný ten spoj vzpera/stojka (obr.) odspodu, v tom ostrom uhle a tejto polohe Uvítam aj každú inú dobrú radu k tomu zváraniu. Tiež koľko odhadom to môže zhltnúť elektród (predpokladám vhodnosť 2,5mm). Ide o to, že keď si na 1 deň požičiam zváračku a odcestujem na záhradu, mal by som byť pripravený ísť naostro -a stihnúť do večera vzpery aj zabetónovať.. Ďakujem vopred.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 24 2024, 0:36 Předmět:
Pokud neumíš vařit polohový svary ani na ponku v dílně, těžko se je budeš pokoušet poslepovat někde na poli. Navíc nemáš zkušenost s nastavením kolik proudu pro jak tlustou elektrodu a jak tlustou trubku. Pozvi si na to někoho, kdo aspoň má "papíry" a má vařičskej kurz. Sám to leda zkurwíš. Mluvím z vlastní zkušenosti, když jsem začínal svářet a nevěděl jsem co jak nastavit. Budeš dělat díry, škvarky, bude ti lepit elektroda. Fakt, pokud chceš aby to k něčemu i vypadalo, pozvi si svářeče, kterej to umí. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt říjen 24 2024, 6:16 Předmět:
V dílně bych to svařil v klidu MIGem, venku bych se bál že mi větřík odfoukne od hořáku plyn pryč. Výsledek je pak spíš houba než svar. Takže elektrodu, ale stoupáček a nad hlavou to už chce umět. Pokud se to teda musí svařovat v pozici a není možno s tím manipulovat. Jestli tyhle pozice svarů nezvládáš tak to sám akorát "poslimpeš" nebo propálíš. Nicméně škaredé svary nakonec vyřeší bruska O síle materiálu nepíšeš nic.
Průměr elektrody/Tloušťka svařovaného materiálu/Rozsah hodnot svářecího proudu
1,6 mm do 1,5 mm 20 - 40 A
1,6 mm 1,5 - 2,0 mm 50 - 75 A
2,0 mm 2,3 - 3,0 mm 60 - 80 A
2,5 mm 2,0 - 5,0 mm 70 - 100 A
3,2 mm 3,0 - 10,0 mm 90 - 120 A
4,0 mm 4,0 - 15,0 mm 120 - 160 A
Rutilka je fajn na trafu, ale na invertoru se mi líp svařovalo s bazickou. Ale to je možná jen můj subjektivní dojem.
Zaslal: čt říjen 24 2024, 6:26 Předmět:
Tak ono to zase není nějaké svařování s velkými nároky na pevnost, takže pár odřezků a chvíle potrénování a hurá na to, když to na odřezcích bude vypadat aspoň trochu k světu. Mě třeba hodně pomáhá si vzít pořádné kožené rukavice a v obtížnějších místech si elektrodu přidržet i druhou rukou už za elektrodu, protože ta jistota vedení dlouhé vyložené elektrody jen za kleště tam prostě bez praxe chybí. Na fajnovosti si tak přidržím i hořák COčka. Svařovat Cočkem nebo invertorem je proti trafosvářečce přece jen značně snazší. Akorát na COčko při svařování venku nesmí foukat vítr, ochrannou atmosféru to odfoukává. V místě svaru si to vždycky pořádně očisti od rzi až na úplně čistý kov a pokud použiješ invertor, svařuj perfektně suchými elektrodami. Samozatmívací kukla je dnes už předpokládám zcela samozřejmá. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: čt říjen 24 2024, 6:30 Předmět:
Rozhodně dobré kožené svářečské rukavice a dobře se obléct. Opálení resp. spálení při špatném oblečení, to je hned. Jako horské sluníčko to funguje velmi dobře. Elektrodu si navézt na místo a přidržet hřbetem druhé ruky je vhodná technika. Protože ne každý má ruce pevný jako chirurg a dlouhá elektroda se nakonec umí rozkmitat. Jinak viz. co už napsal Zaky, nemám námitek.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 24 2024, 6:34 Předmět:
Já polohový svary umím, ale plamenem, mám na to i zkoušky včetně tvrdýho pájení mosazí a dalšíma slitinama mědi, stříbrem a hnilíkem, pár let mi to i vydělávalo na chleba - sice jsem naposledy švajc držel v ruce někdy 4 roky z5, ale tyhle věci jsou jako ježdění na kole. Takže hezky šupky dupky co dva roky do místní Svářečský školy k ing. Hykovi na přezkoušení, aby "papíry" zůstaly platný, protože nikdy nevíš. Ale elektriku jsem ofiko nedělal, sice s tím taky umím, ale jen tak co jsem se naučil sám - i s TIGem, papír na to nemám.
A s tou (na začátku) dlouhou elektrodou - pod to se podepisuju, než se člověk naučí ji udržet na místě, je lepší obětovat pár kaček a na úplný začínání a učení se si velkýma štípačkama přepůlit pár elektrod, aby člověk nedržel v ruce tak dlouhý tenký tykadlo ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt říjen 24 2024, 7:30 Předmět:
Já teda za sebe, pokud bych si moh vybrat, tak bych na to vzal COčko a vybral si hezkej den bez větru. Mám doma jak invertor, tak COčko. Ono skoro každej kdo vyzkouší COčko, pak elektrodu tahá jen na humpolácký nebo rezavý věci. Na nějakejch zbytcích si jen vyzkoušej nastavení proudu, to když vyladíš, tak pak je to radost vařit. Předpokladem teda je, že máš normální COčko a ne něco na plněnej drát z Lidlu apod.
Já bych jak na sloupek, tak na šikmou vzpěru navařil kousek silnějšího plocháče s dírou a spojil šroubem. Podobně úhelníky. Pokud by s tím hnul mráz nebo sedání, tak nehrozí roztržení svaru nebo ohnutí trubky.
Zaslal: čt říjen 24 2024, 7:41 Předmět:
prošlo mi X invetorů rukama na opravu a musel jsem je pochopitelně zkoušet. Jsem svářečské jelito, ale pokud je kvalitní invertor tak vaří téměř sám a vzhledem k tomu že je to plot tak nějaký ten prskanec schová barva a pletivo.
Zaslal: čt říjen 24 2024, 7:43 Předmět:
nemusíš byť dobrý zvárač, ak si dobrý brúsič Ale toto je už vyšší dívčí zvárania a v konečnom dôsledku ťa výjde lacnejšie zaplatiť zváračovi čo to bude mať za zlomok času hotové a ešte ušetríš na elektrike aj na elektródach
Nj, keby to bolo ako v obchode: šáhnem do regála, vytiahnem zvárača, zaplatím a odídem -nie je to všade jednoduché -a hlavne v dnešnej "odumieracej" dobe.. Popri tom: vlastná práca poteší -nám bastliarom známe -teda ak sa vydarí..
Ak to ide invertorkou jednoduchšie ako trafačkou, nemal by byť problém..
Kedysi mi za čias učňoviek kámo budúci zvárač vysvetlil ako na stúpačku -dodnes to mám v srdci ako základ a princíp -tým sú tie "ľahšie polohy" brnkačka. Vždy som varil "citom": roztaviť, ale nepáliť. Až nedávno som počul ako univerzálne vodítko nejakých 40A na 1 mm hrúbky materiálu -čo mi spätne aj sedí -bežné jekle, rúry, pásoviny v domácnosti 2 až 5 mm som zvládal elektródami 2 - 3,2 a od tých 70 do 120A -viac tá zváračka myslím aj tak nedala..
Najviac v dotaze mi šlo o to, či je normálne v takejto polohe zvariť ten príliš ostrý uhol u tých dvoch rúr na prvom obrázku. "Cit" mi hovorí, že budem v tom mieste mať problém: a teda či a ako na to.. Ak tam "vojde" elektróda tak by som to ťahal odspodu hore -na obe strany.. Vychádza mi, že CO-čku by som si asi požičiavať nemal -tou sa tam zrejme nezmestím -naviac bez akejkoľvek znalosti a zručnosti s ňou -tiež ako bude s veternosťou v daný moment na mieste práce sa nevie -tak určite dík aj za to upozornenie..
Je asi nesmysl tahal COčko někde po vinici, že. Moderní invertor budeš mít na rameni a potáhneš za sebou jen napájecí kabel.
Poohlédni se taky po nějakých novějších elektrodách (třeba zde. Začátečníkovi toho dost odpustí a pod videem jsou velmi dobrá hodnocení.
Kúrenárske 6m na polovicu, z toho 1m pod zem -tie papierovky som na vedenie viniča určite nechcel. Má to myslím kúsok cez 2mm.
(možno mýli čapička -bežne kúpená, a odtieň -ten som si namiešal sám, ale nie je na ich vzor, je príjemne "prírodný", alkyton)
Video dobré: len som nepostrehol (?) kde spomína iný typ okrem 7100 -pritom hovorí vraj ku dvom typom elektród. Zle som počúval? Dá sa vedieť kedy o ktorej hovorí
Inak super u tých elektród je ten "krátky oblúk" -resp. že sa dá zvarovať skoro "dotykom". Totiž u toho zvárania toho ostrého uhla dvoch rúr (prvý obr.) mám obavu práve z toho klasického oblúka = že ho bude chytať o bočné steny -a teda zvárku urobiť (resp. začať, keďže začať by sa malo zrejme uspodu) v tom mieste bude relatívne nemožné..
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.