S tím mikroskopem nebude jak tak po internetu koukám schůdné.
Musel by mít dálkovou spoušť třeba přes bluetooth a slot na kartu. A to jsem zatím nikde za rozumný peníz neviděl. A takovej se mi to zdál dobrej nápad.
Ten môj Mustool G1200 má slot pre MicroSD a pre diaľkové ovládanie mu ešte prirobím konektor cez optočlen paralelne k príslušnému tlačítku. Lebo je nemožné pri stlačení tlačidla na mikroskope ním zároveň nepohnúť.
Večer pozrem, či má manuálne nastavenia citlivosti a farebnosti.
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st říjen 23 2024, 17:00 Předmět:
Taky byl ve hře jednořádkový snímač 2400 dpi ze skeneru, ale to by chtělo jednak napsat vlastní software na ukládání jednotlivých sejmutých řádků do obrázku pod sebe, ale hlavně naprosto plynulý a přesný posuv filmu, nejlépe podobným ozubeným válečkem, jakým se uklidňoval film ve starých Admirách, např. 8-II-A. Jenomže ty byly na formát N2x8, čili široké zuby s roztečí 3,8 mm. Na film Super8 bys potřeboval váleček s úzkými zuby s roztečí 4,25 mm, ale takový už Admiry na DS8 neměly, v nich už za film tahal jen drapák, nic už ho nedělilo od nepravidelností tahů filmu na cívkách.
Další možnost by byla využít systém prohlížečky Meonet 8s, ta nemá závěrku, ale plynulý posuv filmu a optické hranoly, které drží obraz políčka na místě, dokud se přes něj neostrým rozhraním "nepřelije" následující políčko. Odpadá tím starost o synchronizaci a dala by se použít v podstatě libovolná kamera. Jen nesmí mít mechanika vůle způsobující svislý neklid obrazu. Samozřejmě, když vyhodíš matnici a do té díry dobastlíš příslušnou optiku (a pro barevné filmy vhodné podsvícení). Během přepisu lze měnit celkem libovolně frekvenci projekce, aniž by výsledný obraz byl nějak zarušený. Bohužel jsem si na to vzpomněl pozdě - majitel před lety zemřel a nikdo neví, co pozůstalí provedli s jeho vybavením. Takže je to jen teoretická možnost, vyzkoušené to nemám.
Přeber si možnosti, tím laborováním jsem ztratil poměrně hodně času (a to jsem ještě nezapomněl na kopírku z formátu N8 na S8, kterou jsme udělali ze dvou různých Admir nějak v roce 1982, jinak to nešlo, ty formáty jsou mechanicky nekompatibilní a nelze je slepit do jednoho filmu. Kopírovali jsme tehdy okénko po okénku...)
Nakonec, když jsem viděl skener filmů Reflecta s výstupem na SD kartu (a hlavně jeho cenu, která je srovnatelná s náklady na naskenování několika hodin filmu), došlo mi, že
na to, abych jednou jel vlakem, aniž bych věděl, kdy jím pojedu příště, nemá smysl si kupovat vlastní vlak, ani si ho bastlit.
Stačí si zaplatit jízdenku, ať mě doveze někdo jiný.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5301 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: st říjen 23 2024, 17:27 Předmět:
Nieje jednoduchšie zohnať premietačku, plátno, a nejakú DV kameru? Známy z rodiny tak kedysi digitalizoval jeho filmy. Skrátka ich premietal na plátno a digitálnou kamerou snímal. Tam už nieje problém to dostať do PC cez FireWire kábel v digitálnej kvalite. A pri filmoch bez zvukovej stopy k tomu ešte mohlo počas premietania obecenstvo nahovoriť komentár. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4564 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: st říjen 23 2024, 17:42 Předmět:
Právě kvůli tomu "jízdnému" bych rád něco udělal. Času jako důchodce bych měl dost, rozhodně víc než peněz.
Mám ještě vrak prohlížečky Meonet-8. Z toho jsem si myslel, že by mohlo něco být. Jenže, je prasklá žárovka, matná zrcátka o matnici nemluvě. Takže je to tak na zužitkování mechaniky, nebo spíš jen toho kola co pohání film. Žárovka by se asi dala nahradit LEDkou, zrcátka uřízne sklenář, ale co s matnicí?
Ještě mi napadla verze s ESP32-CAM , ale jak je na tom objektiv, to je otázka.
@PotPalo
Tak to mám udělané. Ale stáří se na nich podepsalo. Je to bída, už kvůli tomu, že se filmy co chvíli seknou a propálí se okénko. Takže zastavit, slepit a pokračovat. K tomu ještě shánět náhradní žárovky. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 17:59 Předmět:
Potrebujes matnicu? Mozes premietat rovno do objektivu.
Ale kazde riesenie s kamerou bez synchronizacie je na hovno. Ked chces dobry vysledok, musis zarucit, ze kazde policko filmu sa nasnima prave raz a cele.
Zaslal: st říjen 23 2024, 18:17 Předmět:
Promítat sice můžu, ale je tam málo místa. Proto mi napadla ta ESP32. Ta by se tam mohla vejít. Místo klikou bych točil krokovým motorem. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 20:38 Předmět:
Tak jsem to taky myslel. Místo na matnici promítat přímo na čip kamery.
Ohniska změnit tak, aby velikostí pokryla plocha obrazu políčka filmu aktivní plochu čipu kamery, a současně zrcátka udržovala stálou pozici obrazu na čipu místo na matnici.
S podsvícením bych si příliš hlavu nelámal, plnospektrální 10 W LED je i tak moc, klidně jí stačí podstatně menší proud, než katalogových 0,7 A, i tak bude svítít až moc (vždyť se nebude zvětšovat na plochu matnice, ale jen na malinkou plochu čipu), takže proud odzkoušet. Na to stačí podstatně menší světelný tok. Pro barevný film je dobré, když bude mít garantovaný CRI alespoň 85, případně použít korekční filtr. Ale to předbíhám, napřed jde o to, usadit zaostřený obraz z filmu na čip s jakýmkoli světelným zdrojem.
Když se to povede, není třeba řešit nějakou synchronizaci, systém je bezzávěrkový, snímkové frekvence filmu i kamery se mohou lišit i dost výrazně, protože obraz je na čipu přítomný trvale.
PotPalo napsal(a):
Nieje jednoduchšie zohnať premietačku, plátno, a nejakú DV kameru? Známy z rodiny tak kedysi digitalizoval jeho filmy. Skrátka ich premietal na plátno a digitálnou kamerou snímal...
I to jsem zkoušel a jako nostalgická vzpomínka to ušlo. Dnes ale mám možnost srovnání takto pořízené kopie s kopií naskenovanou přímo z filmu, a věř, že kdybys to srovnání měl i ty, asi bys to taky přehodnotil.
Zaslal: so říjen 26 2024, 11:36 Předmět:
hafca napsal(a):
zrcátka uřízne sklenář, ale co s matnicí?
Matnici lze vyrobit z tabulky plochého skla tím, že jednu plochu zdrsníš jemným smirkem.
(Nebo leptáním.)
Lepší sklenář by to mohl umět. _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Zaslal: so říjen 26 2024, 12:30 Předmět:
To pískování ale musí být hodně jemné, jinak bude zrnitost matnice vadit při kompresi videa - software bude zrno brát, jako žádoucí informaci. Ty telecine konvertory s matnicí a držákem kamery, které se prodávaly, byly dobré pro přepis na analogové video, nejčastěji VHS. Ale tam na tom zrnu příliš nezáleželo, rozlišení videa bylo i proti filmu S8 nevalné. Mimoto se analogový obraz musel ukládat pokaždé celý, bez komprese, tak to bylo jedno.
Zkusil bych, než necháš pískovat sklo, nalepit na jeho vnitřní plochu d-c-fix fólii čirou mat transparentní (asi 70 Kč/metr), mívají ji u prodejců tapet.
Zaslal: so říjen 26 2024, 12:53 Předmět:
Zatím zkouším to přefocení. Ale žádná hitparáda to není.
Místo matnice, kterou udělat jemnou není úplně jednoduché, že bych zkusil čié sklo a na něm fólii z displeje. Z mrtvých notebooků co se mi dostanou do ruky mám schované fólie a některé by se asi daly použít.
Na obrázku je jen oříznutý výsledek přefocení.
Schránka.jpg
Komentář:
Velikost:
106.19 kB
Zobrazeno:
13 krát
_________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Matnice - nech si uříznout dvě stejně velká rovná sklíčka, začisti hrany, jedno sklíčko přilep oboustrannou páskou na rovnou podložku, nasyp trochu jemného brusiva a vodu. Druhým sklíčkem přiklopíš a brousíš a brousíš. Občas brusivo vyměníš, nic to není, za půl hodinky máš dvě matnice hotové. Brusivo tak asi 400 - 800. V ideálním případě hrubším začít a jemnějším dokončit. Jemnější brusivo dá jemnější matnici, ale okolo 1000 už matnice prosvítá.
Brusivo:
https://www.polpur.cz/polpur/eshop/9-1-RYTI-SKLA/29-1-Abraziva/5/33-Cerny-karbid-kremiku-SiC
Zaslal: so říjen 26 2024, 16:58 Předmět:
Až se vypravím ke sklenáři pro zrcátka, nechám uříznout i dvě skla a zkusím to. Nejdřív tak, že mezi ně vložím ten filtr z displeje. Třeba to bude stačit. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.