Zaslal: út říjen 29 2024, 10:31 Předmět: Odvětvovací pila
Jabloň trochu přerostla a potřeboval jsem to trochu prořezat. Zakoupil jsem si odvětvovací pilku abych si práci usnadnil. První použití mě vrátilo do reality. Trochu jsem to celé nedobrzdil protože 2kg závaží na 3m klacku moc asi ovládat nepůjde. Pilkou je možné uříznout pouze vodorovné větve v spodní části stromu. Na další se nedostaneš pokud nechceš zmasakrovat větve které řezat nechceš. Je to takový Saturninův řemdich. Pilku prostě nenasadíš do úhlu který potřebuješ, pořád něco vadí. Po dořezu letí vpřed. Nestačím při té páce dostatečně rychle zareagovat. A to už nehovořím o tom, že jsem musel odstranit pojistku spínače, protože jsem nedokázal šikmo nasazenou pilku do řezu zapnout stisknutím dvou věcí najednou. Stoupnout si na štafle by byl lístek do OÚNZ.
Pro to k čemu jsem pilku vlastně koupil je nepoužitelná. Nelze ale vyloučit, že nejsem pro tuto práci dost silný a šikovný. Proto jsem se rozhodl teleskopickou tyč vyhodit a celé to zkrátit asi na 1m délky,včetně lišty. Bude to trochu honička namalovat a vytisknout vložku pod rukojeť tvaru nějakého šišoidu, možná to bude elipsa. Dále bych chtěl doplnit horní úchyt tak aby se pilka držela do T jak to bývá obvyklé. Tam je k šišoidu navíc konus, moc pěkné. Snad to bude takto ovladatelné. Vyhodit to celé nechci to by byla potupa bastlíře. Prostě práce na zimní večery. Tak jestli si někdo chce koupit takovou pilku tak rozvážit. Ono to na obrázku vypadá báječně a jednoduše.
Luboš
Já mám u Gardeny popruh,vyvážím si pilku a 4,5m vysoko uříznu větve bez námahy.Jen se s tím musí umět,jak se kousne ,je zle.
U Gardeny je fajn,že pasují i Aku z Bosche.
V júli 2020 som si kúpil reťazovú pílu ako nadstavec na karbošku ...Potreboval som zlikvidovať 4 jablone s kmeňmi cca 20 - 32 cm priemer kmeňa..
Reže to brutálne (vzhľadom na otáčky karbobrúsky) - konár ako ruka sa nestihol v reze ani prehnúť a už padal k zemi..za jedno popoludnie som ich porezal na klátiky aj s haluzinou.. Ale tá bezpečnosť prevedenia ?! - Doslova brutal žiadna!!
Prešiel asi rok... a manželkin ex - profesionálny pílčík v lesoch "hotovil rezivo na "sklade" vo firme... rezal s profi motorovou pílou, niečo sa "udialo"... roztrhlo reťaz a tá ho švihla cez krčnú tepnu.. do pár minút vykrvácal....
Ten môj nádstavec som použil 1x pri tom "odjabloňovaní" a viac to nechcem vidieť...
Vyženený syn doniesol ešte aj nejaké ostatné dedičstvo (dve "trochu zabehnuté" mot. píly, retiazky, lišty a iné príslušenstvo - všetko profi... ale mne nabieha husia koža keď to mám len v garáži preložiť na iné miesto!
Cez leto sa aj zastavil nejaký potenciálny záujemca o kúpu, ale keď videl čo za stroje to sú... tak sa len poškrabal za ušami a povedal, že toľko prachov na to nemá... zrejme si myslel, že to budú nejaké "vybehané šunky v sumáre za 100 evry". Ale to je v synčokovej réžii .. ja predaj tých vecí neriešim..
No, já řetězovku používám ňáký ten pátek. Jak na 230V, tak motorovku, tak aku. Řetěz se mi ještě nikdy nepřetrhl, ty nejsilnější pily co užívám, mají max. 2kW. Na přetržení řetězu také upozorňují a hlavně varují návody, pod jakými úhly proti postavě řezat. Je fakt, že si řetězy nechám brousit u profibrusičů a včas ty jeté vyřazuji.
Na větve ve výškách stabilní žebřík a AKU Extolku s čepelí 30 cm. Je relativně lehká a snadno manipulovatelná, takže ani vetchý stařík nemá problém.
Zaslal: út říjen 29 2024, 18:38 Předmět:
Acu nechci. Nemám na to práci. Mám pouze jeden strom. Celý rok by to leželo a ve finále bych řešil problém s baterkou. Ta pila na klacku byl naprostý úlet, to vím teď také.
Luboš
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út říjen 29 2024, 19:43 Předmět:
Jeden strom a pár větví bych řešil bleskovicí - primacordem, pokud by to už jo mělo bejt "mechanizovaně". Jinak klasika - DOBŘE NABROUŠENÁ ŠAVLOVÁ PILKA na nějakým příhodným klacku to řešila vždycky ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ešte k tomu môjmu príspevku.. bolo treba aj nejako vybrať aspoň časť "koreňového systému" tých jabloní, aby sa dal povrch zarovnať... reťazovkou -tým nádstavcom som to nechcel...škrtneš do hliny a retiazka sa zatupí - neberie... Ale výborne mi pomohla "elektrická chvostová píla".. plátok na drevo za 1,5€ a vypílil som všetky hlavné korene hrúbky 10-25 cm aj cez hlinu a kamene a bez ujmy na zdraví... už inú ani nechcem...
Pred rokom som potreboval dostať starý 300L bojler von z "podzemia" baráku... Tou elektro-chvostovkou a plátkom na železo som ho na 3 kusy rozpílil za pár minút a bez iskier .. nie ako s karboškou..
Zaslal: út říjen 29 2024, 22:43 Předmět:
Touhle neaku tyčovkou ořezávám vršky roští kolem pozemku na chatě cca ve 4m výšky. Je to dost makačka na té páce, ale i tak je to zatím nejsnazší způsob zakracování, co jsem doposud provozoval. Opravdová lahůdka je, když fouká "správně" vítr a veškeré piliny z řezu ve výšce se sypou přímo na mě, to je větší zážitek, než vláčet pilu. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2584 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: út říjen 29 2024, 23:30 Předmět:
Mám teleskopickou kombinaci s plotostřihem a na likvidaci břečťanu to je dobré. Na řezání ovocných stromů ne.
Ocasku aku používám taky, ale při prořezávání větví to člověka dost protřese.
Zaslal: st říjen 30 2024, 18:06 Předmět:
Podle bezpečnostních předpisů se nesmí řezat MT při stání na žebříku. Profík po něm vyleze, stojí v rozsoše a poutá se lanem na postroj.
Ale kamarád, vysokoškolský profesor, ze žebříku postupně kácel borovici, která měla ve 4-5 m ještě 30 cm. Pocity se moc nechlubil. Inu komu není z hůry dáno, až se ucho utrhne. A to byl na chalupě sám....
Zaslal: pá listopad 01 2024, 7:58 Předmět:
Je to taková pilka kterou lze trochu dále dosáhnout, už vrčí. Vložka byla elipsa tak se s tím program popasoval. Sedlo to na první dobrou. Těžiště je někde na komutátoru motoru v místě asi 6cm od toho černého knoflíku kam vychází druhý držák tak, že to mírně padá na řetěz. Na obrázku je první nástřel držáku. Dosedací plocha držáku je průnik elipsy válcem, pak zrcadlení na pomocné ploše pro druhou stranu a to celé půlené se zámkem proti otočení. Docela mě to trénuje. Zatím to ale vypadá řešitelné. Pila už teď je použitelná.
Luboš
Zaslal: so listopad 02 2024, 14:34 Předmět:
To natočení o 30st ve směru řetězu nic neřeší. Stále máš nad hlavou 3kg závaží na 4m klacku. Pilka je BD 25cm 800W/230V motor. Teď už klacek nemá a bude pro mojí potřebu použitelná. Druhé držadlo se nám nějak nafukuje už má 4ks.
Luboš
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.