Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

AD9833-parazitná frekvencia
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jankrizan

PříspěvekZaslal: čt říjen 31 2024, 12:05    Předmět: AD9833-parazitná frekvencia Citovat

Pred nedávnom, som tu riešil DDS generátor. Ovládanie pomocou Arduina, všetko je vyriešené k plnej spokojnosti vašou pomocou. ALE. pri používaní som zistil, že AD9833 produkuje nejaké frekvencie, ktoré sa mi javia ako harmonická. Napr: pri frekvencii 1 Mhz to kmitá ešte na 100Hz, na frrekvencii 1kHz to kmitá na 1Hz, akokeby tú zvolenú frekvenciu vydelilo 10000 x. Poznať to tak, že pri tých vysokých frekvenciách to trochu trasie. Vidieť to na foto. Mám 4ks hotové moduly a všetky robia to isté, úplne presne. Napájanie je z baterky, aj osciloskopy z baterií. Mám problém iba ja, alebo sa s tým niekto stretol? Prosím o pomoc. Vďaka.

20240914_124518 (1).jpg
 Komentář:
 Velikost:  288.53 kB
 Zobrazeno:  62 krát

20240914_124518 (1).jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec

PříspěvekZaslal: čt říjen 31 2024, 13:30    Předmět: Citovat

Je to vlastnosť toho obvodu. Vie to vydeliť len niekoľko presných frekvencií. Ostatné generuje tak, že tie presné vždy po nejakom čase trochu poposunie, aby to akože sedelo. Dôsledkom sú nutne nejké artefakty vo výstupnom signáli. Podobný bordel, ako prestupný deň v kalendári.
jankrizan

PříspěvekZaslal: čt říjen 31 2024, 17:40    Předmět: Citovat

No, je možné, že je to vlastnosť obvodu, aležeby to robí na všetkých frekvenciách. Keď zadám 1kHz, tak na osciloskope zobrazí klasicky 1kHz, ale prestavím časovú zakladňu na osciloskope trebars 1sek., tak je zobrazená sinusovka v rytme deliča 10000, teda 0,1s. A robí to na všetkých frekvenciach, čiže aj na 288550 Hz, a je tam 29 Hz, ak dám 5MHz, tak je tam 500Hz Aj trojuholník, aj obdľžnik. Na tých základných frekvenciach sa osciloskop síce zasynchronizuje, ale signal podľa kvality osciloskopu poskakuje práve v rytme toho "harmonického" signálu. Ak niekto používa tento obvod DDS, napíšte svoju skusenosť.
samec

PříspěvekZaslal: čt říjen 31 2024, 19:01    Předmět: Citovat

Nastav FREQx register v tom AD9833 na mocninu dvojky, teda všetky bity na nulu, len jedden bit na jednotku. Napríklad 0x0010000, čo odpovedá frekvencii 6,10352 kHz. Žiadna iná frekvencia by sa pri tomto nastevení nemala vyskytovať.

Ale ak predsa, tak je chyba niekde inde. Napríklad v nízkej vzorkovacej frekvencii osciloskopu.
jankrizan

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 7:34    Předmět: Citovat

A vieš mi aj povedať, kde najdem tento register. Librares? Tam nič podobné som nevidel. A ak tam niečo zmením, nenabúram správnu činnosť obvodu? Predsa len to niekto navrhoval, čo tomu aj rozumie.
samec

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 9:23    Předmět: Citovat

Pozri datašit
https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/ad9833.pdf
strana 13 až 16.

Ale nejdem ti to vysvetľovať, lebo ma z toho datašitu bolí hlava. Nerozumiem, prečo mal niekto potrebu to písať formou beletria ako Einsteinovú hádnku, keď sa ten interface dá zapísať jedmoducho formou prehľadnej tabuľky s niekoľkými poznámkami pod čiarou.

Akú knižnicu používaš?
jankrizan

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 9:56    Předmět: Citovat

V IDE mám nainštalovanú túto AD9833-Library-Arduino-master, ale v zálohe ešte AD9833-master, ale ja sa v tom neviem orientovať, čo je lepšie. Mám tam takú aby to išlo. obidve sú z Github.

AD9833-Library-Arduino-master.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  AD9833-Library-Arduino-master.zip
 Velikost:  16.82 kB
 Staženo:  10 krát

radek89

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 10:59    Předmět: Citovat

Ten dds obvod je v tom nevine, pokud by tam skutecne byly dva takoveto kmitocty a s podobnou amplitudou, videl bys v tom signalu jejich vzajemnou interferenci.
Je to chyba osciloskopu souvisejici s hloubkou pameti. Kdysi jsem si toho na svem osciloskopu taky vsimnul a myslim ze kmitocty byly prave v pomeru velikosti te pameti. Schvalne, jak velkou pamet má tvuj osciloskop?
Dumitru

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 11:22    Předmět: Citovat

Ahojte

1.tak register FREQx sa dá nastaviť predsa tým že tam zadáte presnú frekvenciu ktorá zodpovedá tomu čo tam chceme v registri mať
2. ako si vysvetľujete ten fakt že tam pri 5ms nevidíte 1Mhz ako hrubú čiaru proste to tam nie je vôbec ?
3. To že to trasie (jitter) pri 1Mhz je tým že sa približujete k taktovacej frekvencie 25Mhz a začínate to tam vidieť.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jankrizan

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 11:53    Předmět: Citovat

Také ako vidíš na obrázku. Malý (DSO FNIRSI 30MHz Analog Bandwidth 200MS Sampling Rate Handheld Mini Digital Oscilloscope), také zobrazovátko, väčší (ZOYI-703S-All-in-One Device: Oscilloscope, signal generator, and multimeter. High Precision: 50MHz bandwidth, 280MSa/s sampling rate), trochu lepší, na YT ho prezentujú ako jeden z tých lepších a je fakt dobrý. Ostatné parametre ani neriešim, zatiaľ mi vyhovujú. On ten signál sa aj trochu trasie, ako som už písal, je to hlavne vidieť v tých vyšších frekvenciach. Osciloskop sa snaží synchronizovať, ale asi to nezvláda tak perfektne. Tá interferencia je práve to trasenie. Ale vlastne načo to tu rozpisujem , ak máte niekto tento obvod a používate ho, tak skúste meniť časovú základňu osciloskopu a či to robí aj vám. Je možné, že je to princípom delenia a násobenia kmitočtu obvodom, veď preto stojí nejaké 2 Eurá a nerieši sa filtrácia kmitočtu. Na chybu osciloskopu to nevidím.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 12:56    Předmět: Citovat

Kolik má ta paradie na osciloskop na obrázku nahoře při dané časové základně vzorkovací frekvenci?
Zkus na výstup generátoru připojit RC článek s časovou konstantou cca 200ms a na něj osciloskop. když se to bude hýbat také tak je probém v DDS, když ne, tak si pořiď lepší osciloskop.
jankrizan

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 13:15    Předmět: Citovat

HF_Tech, skus si prečítať ten príspevok celý, pred tvojim. Dnes sa už k tomu nedostanem, skúsim cez víkend.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 13:26    Předmět: Citovat

Už jsem ho přečetl. Přízpěvek jsem načal před obědem a odeslal po obědě Smile
Vtip může být v tom, že těch 200Msps nemá osciloskop pořád, ale vzorkovací frekvenci se změnou časové základny postupně snižuje. A někdy se při tom dějí velice překvapivé věci. Já už jsem na to vyškolený z prehistorického osciloskopu HP. Nějlepší je se domluvit s někým, kdo má slušný analogový osciloskop nebo nějaký 100MHz RIGOL na kontrole.
radek89

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 20:44    Předmět: Citovat

jankrizan napsal(a):
Na chybu osciloskopu to nevidím.

Zkus se na to podivat ze systemoveho hlediska. Pro digitalni osciloskop obecne plati:

Hloubka pameti = vzorkovaci frekvence x cas na dilek / pocet dilku

To znamena, ze i kdyz osciloskop ma dostatecne vysokou vzorkovaci frekvenci, neznamena to, ze ji bude vyuzivat ve vsech pripadech. Kdyz bude casova zakladna nastavena na pomalejsi casy, automaticky se snizi i vzorkovaci frekvence v zavislosti na pameti. Co se muze stat se zobrazovanym prubehem, ktery ma vyssi kmitocet nez je vzorkovaci osciloskopu? Muze dojit k aliasingu a na obrazovce uvidis stejny prubeh s nizsim kmitoctem.

Nezda se me ze by to bylo tim dds, kdysi jsem si podobne pohraval se stejnym obvodem (byl to ad9834) a nevsiml jsem si na nem nejake zaludnosti, v ramci specifikace se choval vzdycky podle ocekavani a celkem predvidatelne. Schvalne to vyzkosej i na jinem zdroji signalu.
jankrizan

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2024, 22:46    Předmět: Citovat

Teraz si mi radek89 pripomenul, že toto som niekde pred X-rokmi čítal, že kombinácia digitalny osciloskop a digitálne DDS vie robiť práve tieto interferencie. Ďakujem. Uplne mi to vypadlo. Skusim niekde poriešiť analogový osciloskop a uvidím. Potom sa znova pripomeniem. Je možné, že ozaj kvalitný (a aj drahý) osciloskop to bude vedieť spracovať, ale taký poriešim až v druhom živote. Zatiaľ vám všetkým ďakujem.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: