Ahoj
Obracím se na zkušené borce. Mám na strojním zařízení SRAM M48T35 v pouzdře SOH28 s SNAPHAT baterií umístěnou na paměti. Chci se zeptat zda je možné pamět číst aniž bych ji odpájel z desky. Mám k dispozici TL866 ale nejsem si jist které piny musím propojit, když to nechci letovat ven.
Má to paralelní přístup (adresa i data), takže bez extrakce (odpojení všech potřebných pinů) prakticky nelze. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
ta paměť je na kartě technologického zařízení. Do paměti se ukládá počet odpracovaných motohodin. Baterie se každých 5 let mění a mechanik ji vyměnil bez zálohy a všechny data jsou pryč. Mašina začíná 0 motohodinama. Myslel jsem že bych si vytáhl přes programátor program z paměti ale vzhledem k tomu že to je paraelní programovaní nechce se mi z desky letovat paměť ven.
Každopádně nějaký přístup tam být musí, protože přes diag jsem schopný nastavit čas a ten se také ukládá v této paměti. Tím ale moje zkušenosti končí.
Ten obvod mimo jiné obsahuje CMOS RAM a je dle momentálního provozního režimu napájený z té zálohovací baterie, popř. ze zařízení, ve kterém je instalovaný.
Holt když mechanik odpojil jak provozní, tak zálohovací zdroj, tak ona CMOS RAM jaksi zapomněla úplně všechno a není naděje, že bys ten původní obsah ještě někdy dokázal přečíst...
Čili veškerá snaha o připojení k nějakému programátoru je stejně zbytečná. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Není v ní program, jenom data. Programátor ti je k ničemu, jednak proto že je to SRAM a obsahuje provozní data stroje, a jednak proto že za účelem, který popisuješ, ji potřebuješ sledovat za běhu stroje. Nemusíš ji vytahovat ven, stačí se na ni připojit a sledovat provoz na sběrnicích... kdysi se to tak dělávalo celkem běžně, s paralelními sběrnicemi to jinak než paralelně nejde. Číst/sledovat budeš na WR signál, tj. když se do paměti zapisuje. Motohodiny bude nějaké číslo buď v BCD, nebi binárně, každopádně to bude jen několik bajtů někde v paměti (pozor na endianitu případně, a kdyby to náhodou bylo v nějakém charsetu). Jestli použiješ MCU nebo např. posuvné registry a budeš si je rychle vyčítat, nebo nějaký jiný způsob, to je jen na tobě (a konstrukci toho systému). Každopádně krátké vodiče, dodržet časy/hrany signálů apod. Je dost velká pravděpodobnost, že systém tu paměť nepoužívá celou, takže při troše štěstí těch pár čísel uvidíš a zjistíš brzy.
JirkaZ: Jeho snaha je objevit místa v paměti a zapsat si tam čísla svoje, zbytečné to není (mj. i kvůli úřadům, mám pocit že počet motohodin může figurovat v účetnictví firmy).
"Bez zálohy" bylo myšleno bez záložní baterie/zdroje, tyto baterie se mění tak že se připojí záložní, vybitá se odpojí, napájí/připojí se nová a odpojí se záložní.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.