Zaslal: so listopad 02 2024, 8:24 Předmět: kondenzátor - kapacita a napětí ?
Mám prosbu o určení kapacity kondenzátoru. Je to z řídící desky plynového kotle Junkers, stáří asi 15 let. Kotel začal vyhazovat chybu a po dohodě s plynařem zkusím vyměnit všechny kondenzátory na desce, elyty i foliové.
Pokud to nepomůže, budu kupovat jiný kotel.
Všechny ostatní kondenzátory jsem určil, jen tady mám pochybnosti, zda je to 1uF / 400 V ? AC nebo DC ?
Děkuji za reakce.
Radí ti správně, protože nová řídící jednotka stará 15 let by taky nefungovala a nechce se mu v ní měnit kondenzátory a pak ti ji namontovat ( nevyplatí se mu to a odvést starou a repasovat ji jsou zase dvě cesty tam a zpátky )
Naposledy upravil samponek dne so listopad 02 2024, 8:39, celkově upraveno 1 krát.
Starý kotel 15 let, který je zapnutý jenom na zimu přestane fungovat, musíš ho zapnout aspoň jednou přes léto na dva dny, aby na podzim opět naskočil, jinak se z kondenzátorů stanou odpory a zenerky, ale nevybuchou, protože teče málo proudu.
Ono je vždy dobré sa zamyslieť, kde v obvode sa ten kondenzátor nachádza. Niektoré kondenzátory môžeš z obvodu vyhodiť a obvod bude fungovať ďalej. Na inom mieste stačí pri zachovaní napätia a kapacity zameniť typ a bude to mať fatálne následky. Niekedy je dokonca dobré opraviť chybu výrobcu, ktorý buď šetril, alebo nevedel, čo robí. Ale to len z hodnoty súčiastky nezistíš.
Cowley: dík, myslel jsem si taky na ten co dáváš do odkazu
samponek: jak píše cowley - desku mám venku a vyměním sám. A to si představ, že ten kotel mám jako záložní jen na týdny, kdy je dlouho venku pod nulou , jinak celý barák vytápím krbovkama s výměníkem, takže ten kotel jede tak maximálně 30 dní v roce a v tomto režimu spolehlivě fungoval od března 2012
A ty dva elyty 1000uF/50 a 15V mají po letech možná lepší ESR (0,06 Ohm) a kapacitu (980uF) než to, co teď koupíš nové.
samec: myslím, že by to mohl být rozběhový kond na čerpadlo (Grundfos) .
edit2: jsou tam jen 2 elyty, jinak asi 7 foliáků, takže sázím spíš na ně.
Naposledy upravil decmen dne so listopad 02 2024, 9:06, celkově upraveno 1 krát.
Šampóne, zase plkáš nesmysly. Tohle je svitkovej kondenzátor, a tomu narozdíl od od elektrolytických ležení bez napětí nijak nevadí - naopak, není namáhanej. Prostřeluje se a stárne právě po dobu, kdy je na něm pracovní napětí. Pravděpodobně je použitý jako srážecí v obvodu se síťovým napětím.
Je to svitek 1uF/400V DC. Pokud je KO (pokles kapacity, svody), nahradit čímkoli podobným, nejlépe provedení X2 na 250 nebo 275V AC.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: ne listopad 03 2024, 10:27 Předmět:
Možná by pomohlo dát fotku celý desky. Tyto moduly měly napájení většinou železným trafem. Tím spíš pokud je jí 15 a více let. Tady zřídka odcházely jen elyty na sekundáru za můstkem. Pokud modul hází chybu, asi žije. Možná studenti a relátka? A nebo cokoli ze snímačů v kotli. Výše uvedený kond může být je součástí síťového filtru. Pak by jeho stav neměl mít na funkci zásadní vliv. Ale to jsou jen teoretický spekulace. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
mi-ro: ano, do desky je naklapnutý těžký trafo, teď asi nemá cenu sem dávat foto desky, když tam nejsou kondy, ale kde jsou ty dva elyty, by bylo poznat. (mám ji nafocenou po částech), jakmile to osadím zpět, můžu foto dát.
Kotel nechávám pravidelně co dva roky kontrolovat plynařem (po dohodě s ním tento cyklus stačí), naposledy tu byl z kraje září a vše bylo v cajku. Pak jsme odjeli v říjnu na dovolenou no a při prvním pokusu o zavlažení baráku minulý týden hodil kotel chybu.
Ten největší svitek 1uF/400 je hned vedle nějakého menšího trafa.
Je tato deska:
https://www.dilynakotle.cz/junkers-deska-ridici-elektronicka_z782/
Teď jsem si všiml, že uprostřed desky je ještě jeden tantal 106_10.
Co to je za hodnotu a napětí? S tantalama vůbec nepracuju
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.