Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hledám spolehlivý měřič spotřeby
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Valdano

PříspěvekZaslal: st říjen 23 2024, 6:40    Předmět: Citovat

Podle návodu k tomu EMF-1 je uvedena chyba při měření příkonu +/- 0,2W přičemž vlastní spotřeba toho měřiče je někde pod 0,5W. Takže požadovaných 0,05W je zcela mimo rozlišovací schopnosti toho měřidla.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF

PříspěvekZaslal: st říjen 23 2024, 8:34    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
...Co znamená údaj : "Precision 1 % ± 1 Digit" ?
Je to 1% ze zobrazované hodnoty? Z rozsahu?

tomasjedno napsal(a):
Znamená to 1% ze skutečné hodnoty, ale jestli to tak taky mysleli, to se neví.

Aha, díky.
Teď bude u velmi malých příkonů hodně záležet na tom, jestli je to český digit (± 0,1W) nebo německý digit(± 0,01W).
maxijaroslav

PříspěvekZaslal: st říjen 23 2024, 9:36    Předmět: Citovat

Obecně se přesnost měřících přístrojů uvádí v procentech z celého rozsahu, takže jestli má wattmetr maximální hodnoru v daném rozsahu 100w a přesnost 1% , potom je naměřený údaj uváděn v toleranci ± 1W
tomasjedno

PříspěvekZaslal: st říjen 23 2024, 9:41    Předmět: Citovat

No ono je to z principu min. ±1 na posledním místě, takže jestli česká (tj. zřejmě archaická, PRE) verze ukazuje jen desetiny… Pak ale u ní neplatí ani to 1%, o tom se u ní nic nepíše.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: st říjen 23 2024, 9:49    Předmět: Citovat

maxijaroslav napsal(a):
Obecně se přesnost měřících přístrojů uvádí v procentech z celého rozsahu
To platí o analogových měřácích, ne o digitálech. U digitálů se uvádí ± počet digitů (což je de facto % z rozsahu) plus ± % z měřené hodnoty.
martinkopp

PříspěvekZaslal: po listopad 04 2024, 21:51    Předmět: Citovat

Po zralé úvaze jsem investoval necelé 4kila do tohohle zázraku https://aliexpress.com/item/1005006155514784.html?gatewayAdapt=glo2nld
V naději (marné) že bude mít aspoň trochu lepší rozlišení když zobrazuje v setinách wattu (verze bez wifi).

Shrnu první dojmy: jako měřící chip je tam použit BL0942 https://www.belling.com.cn/media/file_object/bel_product/BL0942/datasheet/BL0942_V1.06_en.pdf
Měří proud i napětí samostatnými AD prevodniky, takže je schopen dát na výstup RMS hodnoty činného výkonu, spočítat a zobrazit učiník apod. tedy pokud soudruzi nějak extrémně nedokundili implementaci, neměl by být s měřením problém. Dynamický rozsah je 1:4000, což je pro můj původní účel málo, ale koupil jsem takové provedení kde mi přislo že bude snadné vyměnit bočník. Minimální měřitelný výkon je kolem 1W, pak už to přeskakuje mezi 0 a 1,00 W. Nicméně třeba 2W to zruba ukazovalo správně. Ty desetinné rozlišení jsou tam celkem k ničemu - pořád přeskakují, ale tak zhruba se dá odhadnout jestli je příkon 1,5 nebo 1,8W.

Po tomhle zjištění jsem věc kuchnul s tím, že zkusím vyměnít bočník. Původní bočník je tvořen plechem 1,5x7mm který se táhne přes celou krabičku a je součástí šroubových svorek. V jednom z plechů je vevařen kousek z nějakého jiného materiálu který tvoří bočník a po jeho stranách jsou přibodlé dráty s klasickým kelvinovým připojením a další dva pro měření napětí, což je skvělá zpráva. Při výměně bočníku se není třeba šťourat v desce, stačí jen připájet dráty pěkně vyvedené na kraj DPS. Proudová smyčka na DPS vůbec není.

Odpor původního bočníku jsem naměřil 0,288mR což je dost podivná hodnota. Ale vzhledem k tomu jak ledabyle a nahodile jsou přibodlé napěťové dráty k měděnému plechu, je možné že to prochází ještě nějakým procesem kalibrace.

V každém případě jsem tam na zkoušku dal bočníky s 10x a 100x vyšším odporem a pak už měří i výkony od cca 0,01W, což je za ty prachy pěkné. Změřil jsem prakticky všechny USB nabíječky co mám i naprázdno. Odběr byl do 0,05 do 0,15W. Jen čestná výjimka Samsung byla i v režimu 100x neměřitelná (pod 0,01W) A to je jeden z důvodú proč jsem chtěl pořídit takový wattmetr.

Jen si to musím přepočítat. Někde na internetu jsem viděl jakési alternativní FW do tohohle, ale já to zas tolik používat nebudu aby se mi chtělo upravovat posuv desetinné tečky, automatické přepínání rozsahů ve FW apod. Asi se spokojím s nějakým přepínačem bočníků. Ale kdyby se s tím někdo chtěl pohrát, hoďte sem výsledek. Běží to na RISC-V CH592 od WCH.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: