Založen: Aug 18, 2024 Příspěvky: 16 Bydliště: Ústí nad Orlicí
Zaslal: út listopad 05 2024, 13:32 Předmět:
Předem se omluvuju za pozdější odpověď, ale práce a opravy baráku nepočkají oprava se povedla, nakonec byly slabé DV u Talismanu způsobené ,,banalitou,, - cívka L34 na boku rádia na pomocné destičce má ukotvené vývody z cívky k destičce voskem, a v mém případě pod touto tlustější vrstvou vosku byl jeden vývod z cívky přerušený/utržený - nejspíše pád na zem před mnoha lety.
Na první pohled nebylo vidět nic, vosk byl jednolitě ve vrstvě dokud jsem do něj ze zoufalství nerýpl a hned bylo vidět odtržení konce cívky.. ano blbost, ale vyškolila mě dost
ještě jsem si povšiml úpravy na vyvažovacích kondenzátorech C13 a C27 tj. nahrazení trimrem původní Teslácké výroby - na kolik V by bylo dobré tento trimr pořídit v dnešní náhradě ? Původní hodnota dle rozpisu 25pF a laditelná zkrácením vinutí, přemýšlel jsem o trimru s hodnotou 3-60pF z důvodu nějaké rezervy při ladění konce rozsahu a typ Tesla WN 704 19 které v šuplíku mám, ale jsou na 100V, pokud to nebude v těchto obvodech málo
2004 Příspěvky: 19908 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út listopad 05 2024, 14:16 Předmět:
Pozor na to, je to v návodu i v Kottkovi: C13 a C27 neurčují konec rozsahu, ale ladí se jimi maximální citlivost "na značkách", od toho ty nenápadné značky na stupnici jsou:
DV - ručka na značce 160 kHz (1875 m): L34 usadit na 160 kHz, L33 na max. citlivost
SV - ručka na značce 550 kHz (545 m): L35 usadit, L34 na max. citlivost
SV - ručka na značce 1500 kHz (200 m): C31 usadit, C27 na max. citlivost.
KV - ručka na značce 6 MHz (50 m): L28 usadit, L27 na max. citlivost
KV - ručka na značce 15 MHz (20 m): C14 usadit, C13 na max. citlivost.
Při doladění na horních koncích rozsahů SV a KV (trimry) může seřízení na dolním konci stupnice (cívky) malinko ujet, doporučuje se proto seřízení zopakovat.
Na DV není třeba opakovat seřízení, to se udělá jen jednou.
A ještě jedna věc trochu klame - dolní konec je míněný kmitočtově. Na stupnici to znamená ty delší metry.
Jsou tam vinuté trimry, odvíjením a přivíjením drátku se mění kapacita. Podle materiálu trubičky si tipnu, že musí vydržet nejméně 250 V, i když na nich takové napětí v provozu nikdy nebude. A už vůbec nejlepší by bylo - nechat je tam. Stanic bez úniku, které bys mohl spolehlivě identifikovat a seřizovat podle nich, je hodně málo, takže to stejně bez generátoru nedoladíš.
Založen: Aug 18, 2024 Příspěvky: 16 Bydliště: Ústí nad Orlicí
Zaslal: út listopad 05 2024, 14:40 Předmět:
No což o to, generátor mám - trápilo mě (pokud to tak lze psát) že podle rozpisu sladění mám právě nastavit hodnotu ručičkou na značce na stupnici, a tu mám právě ujetou proti generátoru - např. na 20m/15MHz stupnice už nemůžu kondenzátorem doladit nic, protože kondenzátor už nemá dostatečně dlouhý vývod na ustavení 15MHz z generátoru, frekvenci kde mám nejvyšší zisk z repro je tuším kolem 13,8MHz a už s tím nelze hnout = takto to mám u druhého kusu který je ještě v originálu z fabriky a nebyly vyměněny kondenzátory za hrníčkové jako v kuse, kde jsem opravoval DV. Ono i ty hrníčkové ladit čímsi izolovaným abych si neovlivnil zbytek obvodu bylo dobrodružství, ono někde jsem na to zahlédl nějaké udělátko ale už ho samozřejmě nemůžu najít jak vypadalo
Ono asi dohromady o nic nejde, těch stanic co vysílají na KV už není zdaleka tolik, a právě tohle ujetí oproti generátoru snad nebude tolik kritické - pořád na SV/KV chytám dost stanic a celkem i dost v pěkné kvalitě..
Ale napadlo mě když někdo provedl tuto výměnu už někdy snad v 80 letech, jestli to není cesta k ,,lepším,, výsledkům příjmu právě v částech stupnice, které se ladí kondenzátory.. ale raději je tam snad nechám a spokojím se s tím co tam je.
2004 Příspěvky: 19908 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út listopad 05 2024, 14:56 Předmět:
Na ty hrníčkové trimry dobře posloužila trubka šestihranného fixu, konec rozměkneš horkovzduchem a zchladíš o vršek trimru, ten se do konce té trubky otiskne. A můžeš ladit i tam, kde z nějakého důvodu nešel špindl toho trimru ukostřit, abys mohl ladit prsty.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.