Zaslal: st listopad 16 2022, 13:56 Předmět:
No tak silové mu jdou od zdroje . Může tam být staré HDO , které i na těchto přívodech sepne . Neřešme otázku , proč tam mohlo staré HDO zůstat a jak bylo zapojena . Tato možnost by mohla být . Ale jak sám tvrdí , pan elektrikář je na cestě .
jj, elektrikář přijede. Mi el.kotel ale zatím fachá. Nikde není napětí na kostře, ani topeních ani nikde kolem kotle. Tím, že to jede, tak nepřijede v pátek, ale na začátku prosince, jak jsme byli domluveni dříve(je to známý)
no tak jistě, starej stykač tam byl na fotce vidět nalevo
jak bylo uvedeno, odpojovat PENko fakt není dobrej nápad, když to slouží zároveň jako ochrannej a zároveň pracovní vodič, přičemž podle vzhledu ten propojovací gábl je 30-50 let stará gumovka, obvykle na tom bývají naprosto zčernalý žíly (ať už oxidací vedením, nebo reakcí s chemií v té gumě), takže esli celej barák teď bude uzemněnej tou jednou zoxidovanou 2,5kou (nebo v lepším případě 4kou), poteš pámbu
vůbec tady nepadla řeč o jištění tohoto novýho pohyblivýho (!) přívodu, nic - prostě všecko špatně
esli to je pojištěný se nebudu ptát, pže na todle si po požáru pojí-štěnicovna nechá udělat posudek a nedostaneš nic, naopak zaplatíš i zásah hasičů a další
jak už tady bylo uvedeno, pokud tam máš nějakou přímotopnou sazbu a ponížíš na D01d, to nikomu vadit nebude - ale zpátky na D57d apod. už tě NIKDY nikdo nepustí bez uvedení instalace do stavu odpovídajícího normám - takže ušetříš pár tisíc ročně, a pořiď si pořádně velký prase, protože v baráku totálku pod pade neuděláš ani kdyby ti tam kamarád dělal za žebráckou almužnu
K instalaci ve starém domě.
My ten dům získali na podzim. Na jaře budeme chtít dělat komplet rekonstrukci. Zateplit, nové rozvody elektro, napojení na kanál, rozvod vody, okna, sprchový....
Zem od nuláku neodděluji, protože to funguje.
Jištění pohyblivého přívodu je u mě doma.
Revize-viz.nové elektro.
Dům byl do léta využívaný a topilo se tam tím el-kotlem, který jsem odpojil a připojil na svůj kabel.
když nebudeš na jištění a sazbu šahat, tak nemusíš s distributorem nic řešit a můžeš si udělat jenom reko v měřené části, ani na to není potřeba revize (když to bude udělaný dobře a zkontrolovaný v provozu)
pokud jo, tak musíš udělat i nový měření aby odpovídalo podmínkám distributora, takže na hranici pozemku atd., v případě výkopu a novýho sloupku seš v tom zbytečně za docela dost peňazí
Zdravím po dvou létech s pokračováním tohoto případu.
Původně jsme měli v plánu na jaře 2023 dělat rekonstrukci, ale nedělali jsme ji, protože tam šla bydlet dcera toho elektrikáře, co se mi měl přijít podívat na dům, než si najdou se svým synkem co jim bude vyhovovat. Na oplátku mi elektrikář zdarma píchne s rekonstrukci domu, ale to tu teď nechci rozebírat.
Přehodil jsem jim dráty k topení jak to bylo původně a vše jim šlapalo. Teď se odstěhovali a já potřebuji přes zimu temperovat do jara, kdy už snad začneme s tou rekonstrukcí. Oni žádné elektro úpravy nedělali.
Předevčírem jsem zapojil svůj kabel tak, jak byl předloni, ale nyní mi proudový chránič v mém domě furt vyhazuje(předloni to z nějakého důvodu vyhazovat přestalo a tak jsem to asi měsíc tak nechal). Můj dům je TNS, ale připojený dům je TN-C. Pomohlo by, kdybych natáhl mezi těmi dvěmi domy, vzdálenými od sebe 15m, dodatečně jeden vodič, který by ukostřil elektrokotel ve starém domě, s kostrou v mém domě?
Radil jsem se svým elektrikářem, ale raději si vyslechnu i váš názor. S tímto se nikdy nesetkal a nechce mi blbě radit. Mohl bych to vyzkoušet, ale ten dodatečný kabel nemám u sebe, ale 40km daleko, takže abych pro něj nejel zbytečně.
Tu 3f zásuvku na svém domě nechci dávat před proudový chránič.
Na tom starém domě, máš osazen jak elektroměr, tak přijímač HDO?
Na té fotce s PREMIX deskou, je pouze pomocné relé. Je totiž možné, že se na ovládání HDO, dřív používala fáze, a né modrej vodič.
Tak jak vidíte ten nápad vést další kabel na ukostření a ukostřit ho k mému domu(TNS)?
Kabel, který je mezi mými domy je 4žíllový a vede z nového domu(TNS) z venkovní 3f zásuvky na elektrokotel ve starém domu(TNC). Teď jdou 3 vodiče na fáze elektrokotle a jeden je připevněn na liště jako nulák/zem. Tento čtvrtý bych oddělal, připevnil na nulák z elektrokotle. A dodatečný kabel bych vedl z nového domu z pojistkové skříně pro 3F venkovní zásuvku do starého domu. Tento by sloužil pro ukostření.
Do starého domu mám přístup pouze já. Že by se mi tam vkradli poliši, hasiči či zloději a koplo je to, protože by mi to v rozvodnici chtěli dotekem přezkoušet, na to nevěřím.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.