Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak změřit AC ampery.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Le_Ze

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 8:49    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
Jestliže wattmetr ukazuje u jednoho spotřebiče 8W a u druhého neukáže nic, tak je spotřeba pod rozlišovací schopnost měřidla a to je přesně to co požaduješ. Absolutní údaj nezjistíš bez úpravy wattmetru nebo bez koupě jiného typu.

Ano, to jsem pochopil.
U toho meho Solight DT27 jsem našel info že umi od 2W

U tohoto pišou, že umi už od 0W, ale moc jim nevěřim. Napsat mužou cokoliv.
https://www.harmony-shop.cz/p/huetermann-elektromer-zasuvkovy-meric-spotreby-s-pameti-pm6-digitalni-wattmetr-do-zasuvky-zalohovani/?hgtid=3d3cd0ce-0de0-45ee-88d8-a58888f7663d

Raděj bych něco na doporučení - odzkoušene.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1348531#1348531
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 9:06    Předmět: Citovat

Le_Ze napsal(a):
Mražaky vypinat se mi nechce. To by manželka nedala.

Mražák, do kterého vydržíš 10 hodin nelézt, nepovolí. A i těch 10 hodin je dost na přijatelnou přesnost. Ale dobrá, nebudeme dráždit manželku:
Další možnost je koupit si jednofázový elektroměr měřící na alespoň dvě desetinná místa, třeba tento. Měří jen činnou složku práce, čili to, zač platíš. S počtem hodin měření poroste i přesnost.
Pro eliminaci chyby způsobené rozlišovací schopností elektroměru neuškodí připojit paralelně odporový spotřebič (třeba 40 W žárovku, jejíž skutečnou spotřebu už máš předem otestovanou). A spotřebu žárovky pak od náměru odečteš.
Le_Ze

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 9:20    Předmět: Citovat

Neni lepši ten zasuvkovy?
Vice využiju.

https://shop.atoselektro.cz/orno-or-wat-435-meric-spotreby-elektricke-energie-wattmetr_d511383.html
Rozsah měření: 0 W–3680 W
A mam to do atosu 2 km, takže mužu kdykoliv vratit.
Habesan

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 13:10    Předmět: Citovat

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Le_Ze

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 17:35    Předmět: Citovat

Habesan napsal(a):
t=107881

Tak ten činský určitě ne a zbytek je uplně v jine cenove kategorii.
Mně trochu poždouchl Hill.

Zkusim tento.
https://shop.atoselektro.cz/orno-or-wat-435-meric-spotreby-elektricke-energie-wattmetr_d511383.html

A k němu si přiberu tento, už kvuli te RS-485.
https://shop.atoselektro.cz/elektromer-1f-na-din-listu-orno-or-we-523-mid-rs-485_d573201.html
Artaban001

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 6:38    Předmět: Citovat

Mám měřič spotřeby k dispozici docela "zdarma" a z certifikátem - fakturační digitální elektroměr ZPA s modrým tlačítkem, co není pod plombou, tak jsem otestoval k čemu tam je. Podle stisku to ukazuje napětí na fázích, odběry a aktuální příkon.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Prim

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 17:39    Předmět: Citovat

Le_Ze napsal(a):

https://shop.atoselektro.cz/elektromer-1f-na-din-listu-orno-or-we-523-mid-rs-485_d573201.html

Honíš mA , a všiml sis tam minimálního proudu 0,25A?
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 17:58    Předmět: Citovat

Čtvrt ampéru těsně překročí žárovka 60 W při 230 V, to jako že by elektroměr už ani čtyřicítku nezměřil? To je nějaký nesmysl. Rozlišení po 10 Wh měly už mechanické elektroměry (když na to neměly dvě desetinná místa na počítadle, tak na desetinném kolečku měly ještě vedle čísel rysky).
Proto tam doporučuji přidat odběr známé velikosti nad těch 10 W a ten z naměřené spotřeby odečíst.
PavelFF

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 19:25    Předmět: Citovat

Měřáky ORNO na tom budou s minimálním měřitelným údajem zhruba stejně jako již vlastněný Solight DT27. Nic za 300Kč s jedním rozsahem do 3600W nemůže přesně měřit příkony pod 1W.

Ani přidání pomocné zátěže nepomůže, pokud je rozlišení displeje 1W. Nenašel jsem, jestli přístroje mají rozlišení 0,1W.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 20:31    Předmět: Citovat

Když bude měřit watthodiny a pak je podělí příslušným počtem hodin, tak na to by rozlišení stačit mělo.
PavelFF

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 21:31    Předmět: Citovat

Když přístroj neumí správně změřit extremně malý příkon (o ten tu celou dobu jde), pak nemůže ani správně dopočítat spotřebu. Bez ohledu na dobu měření. Nebude to tak, že vnitřně se měří příkon ještě o dva řády níž, než je rozlišení displeje. Ne u přístroje za 350Kč.

Schůdné a levné řešení problému je zmiňovaná změna bočníku.

Nakonec jsem našel, že OR-WAT-435 má podle návodu rozlišení displeje 0,1W. Takže pokrok. Příkon wifi switche to zjistí celkem uspokojivě.

Pokud bude příkon menší než 0,1W a měřák ukáže nulu, je to taky výsledek. Sice nepřesný, ale nemá cenu řešit cenu za spotřebu proudu.
Prim

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 22:57    Předmět: Citovat

To je syndrom digitálních přístrojů. I když má displej pět míst, neznamená to, že nemá chybu ±2%+5digits.
martinkopp

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2024, 7:18    Předmět: Citovat

Řešil jsem to ve vlákně jež už tu někdo nalinkoval. Výsledek je ten, že se mi nepodařilo najít nic v ceně v řádu stokorun co by měřilo pod 1-2W. Kolem tohoto příkonu všechny měří s přesností tak ±20-30%. Vidíš tam spíš šum AD převodníku než cokoliv jiného. Já koupil měřič se 2 desetinnými místy u wattáže a stejně to bylo úplně k ničemu. Přes víkend jsem měl půjčené na vyzkoušení další dva, úplně stejný výsledek, pod cca 2W se nechytaji nebo ukazují nesmysly (když údaj náhodně preskakoval mezi nulou a 1-1,8W znamenalo to spotřebu 0,06W apod). Takže jedině výměna bočníku, jak jsem psal v mém vláknu. Nic složitého na tom není, zkalibruješ si to podle známého odporu. Když použiješ ten co jsem nalinkoval, budeš mít jistotu že měří opravdu jen činný proud, protože víš jaký je tam použitý měřící chip a je k němu datasheet. Údajně se to dá poznat tak, že pokud je měřič schopný ukázat účiník, máš jistotu že měří jen činný proud. Pokud ne, může naměřená hodnota být cokoliv. Tohle ale nemám ze své hlavy, někde jsem to četl.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2024, 7:22    Předmět: Citovat

Nakonec nejlepší bude mechanický činný jednofázový elektroměr, například tento. Pokud mu nedrhnou převody.
Le_Ze

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2024, 12:19    Předmět: Citovat

Prim napsal(a):
Le_Ze napsal(a):

Honíš mA , a všiml sis tam minimálního proudu 0,25A?

Těch 0,25A jsem si nevšim a proto jsem objednavku zrušil.
Ale ten ORNO OR-WAT-435 měřič spotřeby mi vrtal v palici, tak jsem se do atosu stavil.
Moc ochotna paní a prý je v papirove krabici a pokud ji nepoškodim mužu vratit.
https://aliexpress.com/item/1005007099145512.html
Když mam rozeple rele, tak nezměřim nic, ale když rele sepnu, ukazuje furt 0.6 W a ani nepřeskakuje.
Tak za mně mnohem lepši jak ten muj SOLIGHT DT27.
Škoda že tak dokokotili ten na din lištu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: