Zaslal: so listopad 09 2024, 20:48 Předmět: led diody na baterii nesvítí na trafu ano
Dobrý den, potřeboval bych radu. Z led diod 3w cca 2v (takové ty nalepené na chladícím plíšku) jsem si vyrobil světlo do auta, mám tam předřadný odpor. Na stole to krásně maká, měl jsem to zaplé několik hodin v kuse abych měl jistotu že to nehřeje a že všechny diody svítí stejně. Po instalaci do auta světlo nesvítí. Lámal jsem si s tím hlavu, hledal různé závady a nakonec jsem zjistil, že to světlo svítí při napájení z jakéhokoliv transformátoru, ale z jakékoliv baterie nesvítí. Jsem naprostý amatér a nedaří se mi zjistit proč. U led diod jsem to vždycky četl opačně, že nemusí fungovat na běžném trafu kvůli malému odběru. Světlo svítí od několika voltů a stačí na rozsvícení i nabíječka na mobil, ale na akumulátor, nebo baterii vůbec nereaguje.
Děkuji všem
Zaslal: so listopad 09 2024, 21:17 Předmět:
mám propojeno 8 led diod za sebou, předřadný odpor 5 ohm. Rozsvítí se zhruba od 5V. Provozní napětí je 12,8V snesly by i více. Na stole když kutím tak používám malé trafo do zásuvky s regulací napětí. Polarita je OK. Po tom co jsem zjistil proč to v autě nesvítí jsem zkoušel několik zdrojů od trafa k akváriu až po nabíječku autobaterií a vše je v pořádku. Po připojení na autobaterii to nesvítí, zkoušel jsem i menší baterky co mám na 9V a nic to nedělá. Než jsem ty led diody dal do světla tak jsem je jednotlivě testoval na baterii NiCd 3V a svítily.
Naposledy upravil xaler dne so listopad 09 2024, 21:19, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so listopad 09 2024, 21:19 Předmět:
Dotaz na vybavení - MÁŠ VŮBEC TY HODNOTY NA OBVODU ČÍM ZMĚŘIT???
Tzn. - MÁŠ K DISPOZICI NĚJAKEJ MĚŘÁK, NEBO ASPOŇ INDIKÁTOR/ZKOUŠEČKU?
Otázka č.2: ODKUD JSEŠ? Dej si do profilu aspoň město, pokud jseš z vesnice, stačí větší město poblíž, nemusí to bejt hned ulice i s číslem popisným. Jde o to, jestli někdo z nás zkušenějších nebydlí poblíž, aby ti přímo ukázal co a jak se dělá, je to 1000x lepší něco okoukávat než si jen číst poučky na fóru. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so listopad 09 2024, 21:24 Předmět:
Mám běžný multimetr, led diody jsou už zalepené ve světle k nim se teď nedostanu. Testoval jsem různé množství diod a hodnoty odporů a to co jsem vybral byla kombinace co fungovala nejlépe teplota, svítivost, prostor. Dělal jsem dvě pravé a levé světlo a obě se chovají naprosto stejně.
Vyráběl jsem ještě mlhovku, kde jsem použil 1W ledky, kombinaci paralelního a sériového zapojení, trochu větší odpor a to funguje.
Založen: Jun 26, 2009 Příspěvky: 1315 Bydliště: Hlohovec (Sk)
Zaslal: so listopad 09 2024, 22:44 Předmět:
asi tak...
akým zdrojom presne to napajaš?
Potrebuješ 12V stabilizovaný zdroj aby si si to vedel overiť, žiadne nevyfitrovane trafka , tam Ti možu lietat špičky dosť vysoko a led svietia
Aj keď neviem čo presne robiš že Ti to nesvieti na 12V (nakresli schemu pls, jednoduchu, aj orientaciu diod )
Zaslal: so listopad 09 2024, 22:46 Předmět:
Nevím jestli je těch 5V tak důležitých, moje trafo nastavené na nejnižší napětí dává bez zátěže 5,7V a na tuhle hodnotu to normálně svítí, stejně tak to svítí i na autonabíječku na 6 a 12V. Obě světla se chovají stejně.
Co to je zač to "trafo"? Autonabíječka dá klidně naprázdno 18V. Matematika platí i v elektronice, 8x 2V = 16V, 8 ks LED s prahovým napětím 2V v sérii nemůže svítít na 5V, ani na 5,7V a ani na těch 12V nemůže víc než slabě mžourat.
Zaslal: so listopad 09 2024, 23:33 Předmět:
Je to malé trafo z led světla s kontrolérem.
Myslíte, že to trafo mi tam pouští napětí které nejde měřit? Zkoušel jsem jestli na něm není střídavé napětí a není, ale to by na ledky asi nemělo mít vliv.
Chovají se ledky tedy stejně jako žárovky? když jich dám 6 sériově po dvou voltech tak celkové napájecí napětí může být těch 12V a nemusel by tam být ani odpor?
Ta moje autonabíječka dává na prázdno 12V a baterku už moc nenabije, ale používám jí když se hrabu v autě bez baterky.
Myslíte si, že jsem teda vyrobil světlo s napájením tak 18V, mě jen mate to, že na tu autonabíječku funguje a ta má o 0,8V méně než napětí v autě a to ještě bez zátěže.
Je to můj první projekt s ledkama a dost jsem jich zničil. Myslel jsem si, že je dám paralelně každou na svůj odpor, ale ten mi vždycky shořel.
Stabilizovaný zdroj bych si chtěl vyrobit, nejsem si jistý zda stavebnice z Ali bude za něco stát, nějaká trafa mám doma.
Zaslal: ne listopad 10 2024, 0:16 Předmět:
Tak tady bohužel chybí velmi mnoho znalostí
A bez nich to v elektronice jaksi nejde. I to měření je špatné.
Je potřeba rozlišovat špičkovou hodnotu, efektivní hodnotu jen usměrněného napětí, nebo i vyfiltrovaného na stejnosměrné, a pak také hlavně zvolit správný měřák, rozsahy na něm a zbytek je nutné dopočítat v mozku.
Apropo kontrolní testovací otázka: jednoduchá klasická autonabíječka má na výstupu pro akumulátor jaké napětí a s jakým průběhem?
Správné zásady a teorie pro použití led diod aby nehořely jsou dnes snad bez problémů k nalezení na netu. Takže nejdříve bude nutné nějaké studování...
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: ne listopad 10 2024, 10:10 Předmět:
Tady je něco špatně. Tady je špatně asi úplně všechno. Např. bílá LED nemůže svítit na 2V ale min na 3V. Krát 8 jsme hodně mimo 12V. LED NENÍ žárovka ale polovodič. Při napájení LED je nutné VŽDY předřadit správně spočítaný odpor a nebo napájet zdrojem s omezením proudu. Takže jak už napsali kolegové, je nutná minimálně základní znalost. Jinak do dopadá tak jak jsi už uváděl-"hodně jsem jich zničil a ostatní nefunguje". _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6Další
Strana 1 z 6
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.