Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kvalitní nepájivé pole
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Nearduinista

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2024, 19:13    Předmět: Kvalitní nepájivé pole Citovat

Zdravím, na trhu je toho přehršel, ale hodí se to akorát na blikání ledkou. Pokud potřebuju testovat A/D převodník či něco složitějšího, tak hodnota lítá víc než kolik má bitů.
Na to musím použít staré kontaktní pole z 80. let made in czechoslovakia a to drží jak připájený na plošňáku. Bohužel je moc malé a víc jich asi neseženu. Tak jestli náhodou někdo ví o něčem kvalitním jako je tohle?

2-ks-nepajive-kontaktni-pole-1-elektrosoucastka-rozmer-86x57x8-mm-78569786.jpeg
 Komentář:
 Velikost:  51.61 kB
 Zobrazeno:  23 krát

2-ks-nepajive-kontaktni-pole-1-elektrosoucastka-rozmer-86x57x8-mm-78569786.jpeg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2024, 20:05    Předmět: Citovat

https://www.tme.eu/sk/details/rad-710-1/univerzalne-plosne-spoje/rademacher/710-1/
+
https://www.tme.eu/sk/details/sts-20p/presne-patice/connfly/ds1002-01-1-20v13-jk/
ondraN

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2024, 20:12    Předmět: Citovat

Použití kontaktního pole je neustálý zdroj problémů, podivností a neustálá osina v zadku. Nejlepší řešení je bastldeska a kvalitní patice na IO a tranzistory. Ale k tomuto poznání asi musí každý dojít sám Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Nearduinista

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2024, 20:25    Předmět: Citovat

No jo, ale jak to, že téměř 50 let staré pole je skoro na úrovni bastldesky. To dneska už nikdo nic kvalitního neumí?
samec

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 11:15    Předmět: Citovat

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=98116
dred

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 11:54    Předmět: Citovat

Nearduinista napsal(a):
No jo, ale jak to, že téměř 50 let staré pole je skoro na úrovni bastldesky. To dneska už nikdo nic kvalitního neumí?

Prečo by nevedeli?? Ale môžeš mať na kontaktoch cín/striebro/zlato/ rhodium...keď máš na súčiastkach zaoxidované vývody..tak si neuspel..
Dnes som potreboval zmerať - nájsť dva rovnaké rezistory .. každý pohyb rezistorom ukázal inú hodnotu... Vývody musia mať takmer dokonalý kontakt - a tam je väčšinou pes zakopaný... kvalitná bastl-doska a nekvalitné prívody zo súčiastiek... pricínovaním sa tento jav eliminuje - ale nie na skúšobnej doske...
Tak píše aj ondraN..
dred

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 12:16    Předmět: Citovat

Kontaktné pole síce moc nemusím, ale keď - tak aspoň vývody súčiastiek utriem handričkou namočenou v liehu či ipe...niekedy aj 2000 šmirgľom a potom lieh/IPA - podľa stavu..
JiriTom

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 18:15    Předmět: Citovat

U kvalitního pole to se spolehlivostí není tak zlé, příkladem budiž sestava hodin z diskrétních io - viz. obrázek.
Narychlo jsem to poskládal před cca 5 lety, oživil a odložil do krabice. Realizace na hotovo se zatím nekonala... Smile
Po cca 5 letech jsem to teď zapnul a běží to, viz. foto.

20241109_172438.jpg
 Komentář:
 Velikost:  206.88 kB
 Zobrazeno:  62 krát

20241109_172438.jpg

eleferner

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 21:26    Předmět: Citovat

Pred par lety jsem to resil a na TyTrubce jsem nasel prakticky porovnavaci test asi 20 ruznych poli od nejakeho Inda. Tedy ze ta pole kuchal, testoval konstrukci a odolnost kontaktu, kyval s vyvody soucastek a sledoval spolehlivost spojeni apod. Myslim, ze je to toto:

https://www.youtube.com/watch?v=XKQJhe9n_ug

Vitez byly pole WBUxxxx, ktere prodava i TME, tak jsem jich asi 5 ruznych nakoupil. A jsou fakt dobra. Ale pozor, rozhodne nejsou za 2 dolace jak z Aliku...

Pokud chces, tak v pondeli se muzu podivat na konkretni typy, ktere mam.
Nearduinista

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2024, 22:17    Předmět: Citovat

Dám teda možná šanci tomu wbu , to vypadá zajímavě.Jestli se kvalita vyrovná aspoň tomu skoro 50 let starýmu budu spokojen. Jinak radši budu pájet a leptat.
Nearduinista

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 19:52    Předmět: Citovat

eleferner napsal(a):
Pred par lety jsem to resil a na TyTrubce jsem nasel prakticky porovnavaci test asi 20 ruznych poli od nejakeho Inda. Tedy ze ta pole kuchal, testoval konstrukci a odolnost kontaktu, kyval s vyvody soucastek a sledoval spolehlivost spojeni apod. Myslim, ze je to toto:

https://www.youtube.com/watch?v=XKQJhe9n_ug

Vitez byly pole WBUxxxx, ktere prodava i TME, tak jsem jich asi 5 ruznych nakoupil. A jsou fakt dobra. Ale pozor, rozhodne nejsou za 2 dolace jak z Aliku...

Pokud chces, tak v pondeli se muzu podivat na konkretni typy, ktere mam.

Jsem na zkoušku objednal ten nejmenší model za 120 kč. Jsem zvědavej jak si poradí s 10bit A/D u atmegy. Na tom čínským šuntu z gme to nebylo možný rozchodit. To mě před 15 lety pěkně znechutilo celou elektroniku.
Nearduinista

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 20:14    Předmět: Citovat

Tohle asi nikdo nevlastní, docela ranec: https://cz.mouser.com/ProductDetail/3M-Electronic-Specialty/922306?qs=fltJrqpyVmUKsVgoEFm6xQ%3D%3D&mgh=1&utm_id=20232119985&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIn5750bvSiQMVf5GDBx39LgJwEAQYFiABEgIDn_D_BwE
eleferner

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 20:21    Předmět: Citovat

Myslis WBU-301? To by melo byt OK.

Ted se divam, ze v TME maji treba WBU-5T, ktere vypada jinak, mj. ma svetlejsi barvu a kruhove otvory pro vyvody soucastek. Podobna pole v tom testu propadla, ale to samozrejme to muze byt jen vnejsi podobnost.

Kazdopadne pak sem dej vedet, jak jsi s nim spokojeny, aby se pripadne mohli rozhodnout i jini uzivatele. Jedno to ceskoslovenske pole mam doma taky, ale je tezke to porovnavat, protoze po letech pouzivani je dost opotrebovane.
Nearduinista

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 21:06    Předmět: Citovat

Jojo ten WBU-301. Tady je na ně i mini recenze,si to chválejí, tak uvidíme https://embedded.fel.cvut.cz/stredni_skoly/SPSE_Jecna

Ještě potom zkusím asi tohle https://www.tme.eu/cz/details/vel-sdad102/univerzalni-plosne-spoje/velleman/sdad102/

Dám vědět jak jsem spokojen.
Na tom československém mám udělaný dva programátory, tak se mi to nechce rozebírat pořád.
Valdano

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2024, 21:40    Předmět: Citovat

Co třeba kontaktní pole TIPA 630W s postříbřenými kontaktními pružinami umístěné na plechu s napájecími zdířkami a podkladovými nožičkami. Na tom videu myslím žádné z kontaktních polí TIPA nebylo a je tedy otázkou jak to u něj je s kvalitou kromě toho samotného postříbření tj. myšleno v preciznosti provedení pružin a jejich usazením v plastu. Samotné pole řady TIPA je i bez plechové desky v různých barevných provedeních 630W, 630B a 630T a nebo menší 300W a 300T.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: