Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st září 25 2024, 8:54 Předmět:
lesana87 napsal(a):
Ty vole ty Ekkarovo tapety, to je jako když píše nějaká mamina na emimino.cz, samej mimísek, manža, těhule...
Dokážeš mi něco z tvýho tvrzení přímo konkretizovat? Anebo začaly tikat biologický hodiny tobě a zkoušíš to na někoho hodit? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Neumíš napsat větu bez novotvarů a zkomolenin. Je to pracný na čtení a často tím úplně zamaskuješ jinak hodnotný obsah sdělení. To je celý. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
RVX: tohle právě u AZS223 udělat nemůže. Viz můj první příspěvek. Konec je zapojenej jako invertující s korekcema ve zpětný vazbě. Musel by se z toho nejprve udělat úplně jinej zesilovač. Invertor to řeší nesrovnatelně jednodušeji.
Koukni se na schéma, kam bys asi tak ten můstkovací odpor zapojil. Šlo by to děličem z výstupu jednoho do vstupu druhýho kanálu - získal bys týž signál v protifázi. Ale musel bys vyřadit ty korekce. Jinak bys v tom sekundárním kanálu podruhý korigoval už zkorigovanej signál, zanášel fázový posuny etc. Byl by to nesmysl. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
ransom: máš pravdu, tak to jsem si zapamatoval špatně, jak je to AZS zapojený. Nicméně z toho odkazu se mi nejvíc líbila ta varianta s tím trafíčkem na vstupu.
Takto by to mohlo jít, viz příloha.
Spodní korekce jsou odpojeny ve třech bodech a obě zpětné vazby připojeny ke vstupnímu elektrolytu. Zatěžovací impedance reproduktorů mezi oběma výstupy musí mít dvojnásobnou hodnotu. Indikátor vybuzení by neměl indikovat žádný výstupní signál (navzájem se odečítají).
Při tomto experimentování je třeba maximální opatrnosti (omezené proudy zdroje, kontrola osciloskopem...)
Ano, rezistor 10k. Akorát se to neobejde bez škrabání spojů. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: čt září 26 2024, 8:21 Předmět:
Není potřeba kolem toho dělat ani takovéto zásahy, stačí jenom zapojit ten odpor a někde přerušit signálovou cestu toho druhého kanálu, třeba odpojit C32. Změřil jsem osciloskopem, jak se budou vzájemně ty dva kanály chovat na změnu korekcí při různých frekvencích a vždy pravý kanál přesně zrcadlově kopíroval ten levý kanál. V tomto můstkovém zapojení přestane zobrazovat indikátor vybuzení, neboť na odporech R305 a R306 dojde k vzájemnému odečtení napětí.
Není potřeba kolem toho dělat ani takovéto zásahy...
Také si to myslím a simulace na Falstadovi to potvrzuje (i když není dokonalá). Lepším místem přerušení, než C32, se jeví R66 pro minimální ovlivňování "spodními" korekcemi.
No, já nevím. Autor dotazu se kupodivu k diskuzi přestal vyjadřovat.
Tome, psal ozvučení a reprák 8 ohmů. O dokonalý zvuk asi nepůjde, v tom na tebe nemám. A ostatní už vidí zesík napadený kutilem.
Zde jsou jeho parametry: http://repromania.net/tesla/tesla-zesilovace-azs-223/tesla-zesilovace-azs-223.php. K proměření jeho parametrů jsem se nedostal, ale myslím, že se dá o některých s úspěchem polemizovat.
Je skutečnost, že zvukový díl z TV Tesly s koncem 2030 vhodně napájený a trochu odladěný je na subjektivní poslech pro 8 ohmů (bedny šly od cca 50Hz do cca 15 kHz) lepší než tento zesík. Stačí kupodivu spínaný zdroj z notebooku a signál z telefonu. Na velké prostranství to ale nestačí, proto třeba ten zavržený AUJ 637 za pár šušňů s lehkou úpravou. A když ho omrzí, má minimálně základ pro solidní analogový zdroj.
Něco podobného jsme v bastlu řešili.
Nechci to tu tapetovat polemikami mimo téma. Ale:
AZS223 v můstku dá kolem 50W do 8Ω.
AUJ637 dá do 8Ω rovněž 50W. Do 4Ω dá 100W, což jsou přesně 3dB navíc. AUJ je ale velký, těžký, nezadeklovaný, bez noh, bez konektorů, bez přívodky a bez ovládání Volume (pokud za něj nepovažuješ trimr).
Takže je to jak psal Ekkar: Když má někdo AZS223 a chce si s ním dělat hokuspokusy, tak paráda. Podle mého je to i lepší využití než v obýváku.
O AUJ-čku nebo vhodném ozvučení na akce si můžeme založit jiné vlákno.
Jo, jinak sorry. Jsem si to chování simuloval jenom v hlavě, koukaje přitom do stropu. Teď připouštím, že jsem s korekcemi kecal. Protože by se budící signál injektoval do ZV děliče před korekčními členy.
Měli byste mě teď zabít, z mojí kůže udělat buben a s ním vyhnat zlého ducha. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.