Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sepnutí čerpadla termostatickou hlavicí

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
scorpions-cz

PříspěvekZaslal: út listopad 12 2024, 22:58    Předmět: Sepnutí čerpadla termostatickou hlavicí Citovat

Zdravím. Mám doma na radiátorech digitální programovatelné termostatické hlavice. Šlape to celkem dobře, ale chtěl bych nad tím mít vzdálenou správu. Na trhu je nespočet hlavic např. pro TUYA. Chápu, že tam musím mít jakousi bránu, ta komunikuje po wifi a hlavice s bránou po RF.
To vše je mi jasný, ale potřeboval bych ještě jednu funkci. Nějak k tomu přiřadit spínač čerpadla. Jde mi o to, že když budou všechny hlavice zavřený, tak bude čerpadlo vypnutý, Jakmile se některá nepatrně otevře, chtěl bych sepnout čerpadlo.
Nemáte někdo zkušenost, nebo nápad?
Dík.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dj_Paul

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 5:20    Předmět: Citovat

Wifi relé s protokolem který umí tvoje chytrá domácnost. Jsou jich mraky
PavelFF

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 8:17    Předmět: Citovat

Co to má dělat? Co je zdroj topné vody a čím se spouští ohřev vody? Čím se spouští čerpadlo teď?
Až kterákoli hlavice otevřením spustí čerpadlo, spustí se tím současně i ohřev vody?

Běžný způsob je prostorový termostat v hlavní místnosti , ve které nejsou hlavice. Ty to máš jinak?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
scorpions-cz

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 9:41    Předmět: Citovat

Mám krbovou vložku, kterou natápím 1000l nádrž. No a potřebuju když si nějaká místnost řekne o teplo, otevře se termoststická hlavice, aby seplo čerpadlo. Klasický oběhový.( z nádrže do radiátorů) Přijde mi mi blbý, aby čerpadlo jelo, i když jsou všechny hlavice zavřený. Hlavice jsou programovatelný, tak vlastně nahrazujou prostorák v každý cimře.
V hlavní místnosti nemůžu mít prostorák, protože když zatopím v krbu, tak je tam teplo.
_luky_

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 10:46    Předmět: Citovat

Moje řešení: čerpadlo běží v topné sezoně nonstop (tj. spíná se podle venkovní teploty). Na všech radiátorech jsou obyčejný termohlavice. Že by se zavřely všechny najednou je scifi.
Tlačí to čerpadlo Grundfos Alpha2L nastavené na proporcionální tlak. Takže čím je menší průtok (přivřené hlavice), tím je menší tlak (=menší hluk a menší spotřeba).

Funguje to dokonale, teplota vody je regulována podle ekvitermní křivky a teplota v obýváku v topné sezoně kolísá asi o 2 desetiny stupně.
scorpions-cz

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 11:20    Předmět: Citovat

ale já nechci obyčejný termohlavice. Chci programovatelný. Nevidím důvod proč by třeba v koupelně měla být stále stejná teplota. Ráno když se vstává a navečer když se koupeme mám nastaveno 24° a přes den jen 18. A takto mám řízený všechny místnosti a stav, že jsou všechny hlavice zavřený je úplně běžnej.
dracekvo

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 12:19    Předmět: Citovat

Já teda v době mý nepřítomnosti snižuju teplotu jen o 1°C. Protože mi prijde že když bych tu místnost chtěl ohřát o víc stupňů, tak tam akorát narvu více tepla, než když jí udržuju lehce pod obyvatelnou teplotou. Ale v jiném baráku to může fungovat jinak. Já mám masivní zdi a ty jak vychladnou, tak trvá dlouho je opět natopit. Takže je lepší s teplotou moc nehejbat Smile

Nicméně většina těhle hlavic má nějaký parametr, že požaduje teplou vodu.
Já třeba používám termostatické hlavice Danfos Ally a ty mají parametr Heat required ano/ne. Nebo si můžu vyčíst i % otevření hlavice. Mimochodem, u těch nejdražších hlavic jsem skončil po vyzkoušení několika hlavic z číny. Až teprve s těmahle jsem byl spokojený a neměli funkce co jsem chtěl.
Mají parametr pro spolupráci dvou hlavic v jedné místnosti a mají parametr pro teplotu z externího čidla.

K tomu Sonoff ZBDongle-E Adaptér Zigbee, Raspberri Pi a Home assistant.

A pak tam v tom assistentu udělat pravidlo, že když některá hlavice bude chtít topení, tak to sepne tu zásuvku v které bude čerpadlo.

Jen je potřeba počítat s tím, že to má omezený dosah. U zigbee jako zesilovač fungují pouze komponenty co jsou aktivně napájené. Takže třeba spínače na světla, nebo ovládané zásuvky.

Možná by to šlo komplet pořešit např. přes tuya, bez nutnosti mít celej ten balast okolo home assistenta. Ale to jsem nikdy nezkoušel.
Michal22

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 12:31    Předmět: Citovat

Dřív jsem dělal systémy jako do Honeywellu, tak i od Danfossu, ale vždy nám na školeních říkali, ať zákazníkovi rozmluvíme použití termostatické hlavice v koupelně.
Proč?
Protože v koupelně má být pořád teplo, a navíc pokud tam dáme něco s elektronikou, nemusí přežít až 100% vlhkost.
Jinak u těhle otopných systémů se pro ovládání čerpadla používalo kotlové relé (což je i tvůj případ, když nemáš elektrokotel nebo plyn.

scorpions-cz

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 12:34    Předmět: Citovat

S touTUYA mě to napadlo, jen jsem nikde v návodech ke hlavicím nevyčetl, to jestli si umí říct o teplo a spolupracovat s dalším spínačem.
Elektrokotel mám taky, jako zálohu když jedeme pryč a nemůžeme topit v krbu. Tam jsem myslel, že by ta hlavice spínala čerpadlo z nádrže, nebo kontakt pro prostorák v elektrokotli. To přepínání nádrž/kotel by složitý nebylo.
dracekvo

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 12:45    Předmět: Citovat

Nějaké hlavice a jejich parametry můžeš zjistit zde.
https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/

Třeba u této https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0601_GTZ10.html
je to running_state: idle, heat.

Ale sama hlavice si nic nezapne. Musíš v nějakém nadřazeném systému udělat pravidlo, že když na hlavici bude nějaký parametr, tak se zároveň zapne tato zásuvka.

Nicméně spolehlivost není taková, aby bylo možno se na to spolehnout na 100%. Takže pokud jde u tebe o to, že maximum co se stane, když to selže, tak bude doma zima. To je akceptovatelný.

Ale pokud by mělo nastat to, že při selhání toho sytému by mělo dojít k přetopení kotle, tak to akceptovatelné není.

Naposledy upravil dracekvo dne st listopad 13 2024, 13:27, celkově upraveno 2 krát.
scorpions-cz

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 12:58    Předmět: Citovat

Jo díky. O tom nadřazeným systému mi to je jasný. zkusím se tím prokousat.
doktor365

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2024, 15:50    Předmět: Citovat

Já používám Netatmo. V každé místnosti i v koupelně mám hlavice které jdou programovat nebo zapnout přes mobil. Je více výrobců kdo to dodává.
_luky_

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2024, 13:43    Předmět: Citovat

scorpions-cz napsal(a):
ale já nechci obyčejný termohlavice. Chci programovatelný. Nevidím důvod proč by třeba v koupelně měla být stále stejná teplota. Ráno když se vstává a navečer když se koupeme mám nastaveno 24° a přes den jen 18. A takto mám řízený všechny místnosti a stav, že jsou všechny hlavice zavřený je úplně běžnej.

Jestli dokážeš mít během jednoho dne v místnosti 24 i 18 stupňů, tak bych hledal problém. Mám 50let starý (nezateplený) dům a při vypnutí topení se to pozná tak druhej den. Mám rád jednoduchý a spolehlivý řešení.

1) Pokles topení "přes den", kdy je dům prázdný (a na noc) se dělá mírným poklesem teploty topné vody. Jakmile totiž vypneš topení úplně, trvá hodně dlouho, než se zase stěny a nábytek nahřejí a pro stejný pocit tepla je potřeba mít vyšší teplotu (tzn. větší spotřebu).

2) teplota v koupelně se řídí dveřmi: zavřené dveře = příjemné teplo. Otevřené dveře = teplota stejná jako všude v domě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: