Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zdroj na bázi G400- problém.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 22 2024, 13:54    Předmět: Citovat

To by se projevovalo i při běžném provozu bez proudového omezování. A navíc, tento zdroj jsem měl již postavený a funkční, jen bez indikace omezení a podepření reference. Byl v o něco menší plastové skříňce a vzhledem k váze trafa a nenulové výchylce na rozsahu 30mA jsem se po nalezení vhodnější krabičky rozhodl jej předělat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
masar

PříspěvekZaslal: pá listopad 22 2024, 14:10    Předmět: Citovat

Kdyby to byla pravda, tak by bylo jasné, že příčina tkví v těchto dvou změnách. ALE netkví. Tos' již ověřil.
Ale je to další nová informace.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 22 2024, 14:40    Předmět: Citovat

Uvidím až navrhnu a vyrobím novou desku, doufám, že to problém vyřeší.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Standa33

PříspěvekZaslal: so listopad 23 2024, 17:15    Předmět: Citovat

To kmitání může způsobovat R24 a C18. Také bych připojil ten zdroj reference přímo, ne přes ten OP1B.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: so listopad 23 2024, 17:36    Předmět: Citovat

To jsem zkoušel vyřadit, bez efektu. Proč je tam OP1B jsem tady už psal, i že napojení reference napřímo nepomohlo.
Kremik

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 0:08    Předmět: Citovat

Napětí pro napěťový poťák je stabilizované a určitě sedí. To ovšem neplatí pro poťák proudu, kde se ke stabilizovanému napětí celé té odporové větve přičítá napětí na bočníku, což se domnívám že asi nebyl záměr. Tímto směrem bych se vydal.
S tím souvisí i studený konec C18, který bych v tomto stávajícím stavu viděl spíše na 0V než na GND.
masar

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 11:09    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
Napětí pro napěťový poťák je stabilizované a určitě sedí....
Nesedí, naopak - plave na bočníku. Je to naopak regulátor proudu, který to "plavání" měří.
Ale je to relativní: "Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí...", řekl by klasik.
Cokoliv měnit na těchto faktech znamená měnit osvědčenou topologii G400.
A "ještě nutno podotknouti", že dosud jsme se nedozvěděli, zda jde o kmitání nebo zesílené zvlnění. Kdyby to bylo kmitání, bylo by nejspíše asynchronní se zvlněním a měnil by se jeho kmitočet. Přikláním se tedy spíše ke druhé možnosti, jejíž příčinou jsou provedené změny vůči dřívějším verzím konstrukce.
Ale to se brzy dozvíme.
Wink
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 12:09    Předmět: Citovat

Je to jak píše masar, pro větší názornost jsem schéma trochu překreslil včetně změny napájení OP1.
Původní desku jsem už demontoval, budu navrhovat jinou. Zatím mám hotový samostatný modul automatiky A-metru. Původně byl součástí desky.

Zdroj G4023 nový24-b.JPG
 Komentář:
 Velikost:  286.12 kB
 Zobrazeno:  41 krát

Zdroj G4023 nový24-b.JPG

Kremik

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 12:31    Předmět: Citovat

Nikde neplave, sedí. Protože je vztažené vůči 0V, nikoli GND a obvod OP3A který je jím řízen, má napětí vztažené taktéž k potenciálu 0V.
U proudového poťáku, chceš-li, stabilizované napětí plave dle úbytku na bočníku. To je neobvyklé, předpokládal bych že napětí na jezdci P4 bude sedět a hýbat se bude s druhým vstupem (OP1A). Bylo by to i citlivější. Zde je to naopak, proto to zmiňuju.
V upraveném zapojení už ubyly součástky, včetně C18, tak by bylo dobré zmínit, jak se zapojení chová teď.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 13:04    Předmět: Citovat

To upravené zapojení podle posledního obrázku bylo zkoušeno, ale bez efektu na zmiňovanou vadu. Taky jsem zkoušel změnit či odstranit C16 a C28.
Do osazení nové desky nemůžu už nic zkoušet, starou mám demontovanou.
Dumitru

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 15:04    Předmět: Citovat

Nešlo by urobiť zopár zmien Smile

1. Zmeniť a otestovať pri referencii 5V nech sa do budúcna dalo jednoducho prerobiť ovládanie P8,P4 za DAC.

2. Za bežcami P8,P4 dať pulldown odpor pre istotu.

3. Zmenšiť hodnotu odporu bočníku 0,33 mi príde pri 5A zbytočne veľká

4. Použiť všade 1 typ OZ ak je to možne.

5.Implementovať zdroj + tepelnú ochrana na jednej dps

6. Stabilizovať napájanie všetkých OZ tak aby zdroj mohol korektne fungovať keby sa použilo prepínanie odbočiek. Príde mi nevhodne že jeden sa napája od 36V druhy od 13V. Ideálne keby všetky sa napájajú od 27/ 55V s tým že sa im stabilizuje napájanie napríklad na 12V.

Možno chcem veľa ale keď sa už preraba pcb Smile
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 16:10    Předmět: Citovat

1.) Funguje to i s referencí 5V, stačí jen upravit dělič u TL431 a zesílení OP3A.
Zvolil jsem 15V a zesílení OP3 2x, při 5V musí být zesílení 6x a tím i 6x zesílená chyba reference.
2.) Jo, ty tam můžu přidat.
3.) Velikost byla zvolena jako kompromis. Při měření 10mA je úbytek na odporu jen 0,33mV, čili potřeboval bych spíše větší snímací R.
Při proudu 6A je na něm úbytek 2V, z hlediska napětí by mohl mít vyšší hodnotu, ale problém je zase jeho ohřev a tím i zvětšování odporu.
4.) Použít stejné OZ by šlo, ale je to nepraktické. OP3 musí být napájen z 36V a ostatní OZ by musely být také na min. 42V. Těch 13V je stabilizováno LM317T.
5.)Celý zdroj kromě výkonových prvků je na včetně automatiky A-metru je na společné desce.
6.)Ohledně stabilizace jsem psal už v bodu 4.
Jen ještě přemýšlím, jestli udělat napájení OP1 jak je na posledním obrázku anebo snížit referenci na 10V.
masar

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 17:52    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
...To je neobvyklé, předpokládal bych že napětí na jezdci P4 bude sedět a hýbat se bude s druhým vstupem (OP1A). Bylo by to i citlivější. Zde je to naopak, proto to zmiňuju...
Není to možné kvůli polaritě zpětné vazby. A vliv plavání na regulaci není významný. Simulaci náhradního obvodu proudového omezení jsem nakreslil do Falstada, kde si význam plovoucího napětí můžeš ověřit.
Wink
Kremik

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 18:14    Předmět: Citovat

Ty něco hulíš? Dlouho jsem tu nebyl, tak budu mlčky předpokládat, že prostě nemáš svůj den.
masar

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2024, 18:41    Předmět: Citovat

To má být argument na co? Na věcnou diskusi?
Když něco předpokládám "mlčky", tak to ani nenapíšu.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 3 z 5

Přejdi na: