Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení dvou domů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
klacek

PříspěvekZaslal: st listopad 06 2024, 14:30    Předmět: Citovat

To právě moc nechci dávat před chránič. Z té pojistkové venkovní skříně toho jde více. Je tam ta 3f zásuvka, ČOV a studna a nějaké 1f zásuvky. Na 100% si nejsem teď jistý(musel bych se přesvědčit), ale tato pojistková skříň je ukostřena v domovní pojistkové skříni. Nemáme žádné radiátory, ke kterému bych mohl ukostřit cokoliv. Proč bych nemohl takto ukostřit elektrokotel do té venkovní skříně, potažmo do domovní skříně?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ivan_01

PříspěvekZaslal: st listopad 06 2024, 14:56    Předmět: Citovat

klacek napsal(a):
žádné radiátory, ke kterému bych mohl ukostřit cokoliv
asi sa na to radšej vykašli
klacek

PříspěvekZaslal: st listopad 06 2024, 15:26    Předmět: Citovat

Vykašlat se na to nemůžu. Bude mrznout, musím to tam temperovat.
Radiator byla sranda. Měl jsem dát usměváček...
klacek

PříspěvekZaslal: po listopad 25 2024, 20:07    Předmět: Citovat

Zkusil jsem tyto možnosti.
Ve starém domě jsem rozpojil a odpojil všechny země - problém přetrval.
Ve starém domě jsem nechal připojeny mé 3f a nulák jsem použil ze starého domu - problém přetrval.
Pak mě napadlo prostě vyměnit kabel. Co myslíte, že se stalo? Jo, je to asi kablem. Na zkoušku jsem ho vyměnil zpátky - zase vyhazovalo i při sepnutí el-kotle ve starém domě.
Tak jsem to přehodil na ten novější kabel a zase OK.

Rozřízlem kousek toho starého kabelu, jak je na tom izolace jednotlivých vodičů, protože izolace vodičů, co leze z vnější izolace už byla taková styřelá. A i pod tou vnější izolací je znát, že je ta vnitřní izolace taková lehce popraskaná. Asi tam někde mezi vodiči prosakuje proud. Dá se to nějak ověřit měřením?
Dekker

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 7:51    Předmět: Citovat

ano. pokud máš měřkář izolačního stavu. Nebo přes nějaký vhodný odpor pomocí autotrafa na 500V a měřit proud.
klacek

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 11:52    Předmět: Citovat

aha, díky. Zkusím se poptat.

Tak ještě jeden poznatek mám.

Novější kabel co jsem sehnal je taky 4žílový. S ním to chránič nevyhazuje, pokud jsou země elektrokotle odpojené. To však není bezpečné takto provozovat.
Protože starý kabel mám furt na místě, tak jsem z něho použil jednu žílu k uzemnění. Tu jsem spojil s uzemněním elektrokotle a všech jeho části, které mají žlutozelený vodič. A toto jsem vedl tou starou žilou do 3f zásuvky mého domu. Ukostření by tedy mělo být svedeno ke mě. Nicméně, když je to takto zapojené, tak chránič vyhazuje.
Ten starý kabel má všechny žíly odpojeny. Jen jsem použil tu jednu žílu k propojení kostry mého domu a kovových části elektrokotle starého domu.

Dělám něco špatně?
děkuji
klacek

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 12:32    Předmět: Citovat

Ještě upřesním.
Na starém domě jsem rozpojil nuláky od zemí. Nuláky jsou spojeny a vedeny do 3f zásuvky na mém domě.
Pokud jsou kostry ve starém domě pospojovány, ale nejsou připojeny k uzemnění v zásuvce, ať už na starém, nebo na novém domě, tak chránič nevyhazuje. Ale jakmile se propojí s mým uzemněním v zásuvce(pátý drát), nebo úplně původní přívodní kabel elektrokotle, tak chránič vyhodí.
tarantule

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 15:47    Předmět: Citovat

Nějak se v tom strácím.
Můžeš to nakreslit? Sad
Dekker

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 15:51    Předmět: Citovat

bylo by nejlepší kdyby jsi si to nakreslil. Každou jednu z variant samostatně a pak si tam doplnil kudy může téci proud. Pokud po připojení ukostření kotle vybaví chránič tak by to poukazovalo na to že je někde v kotli něco prošlehnutého (pravděpodobně topné těleso skrze vodu) což by případně odhalil revizní přístroj s vhodným měřením izolačního odporu.

Rozkreslení kudy teče proud a jak je to zapojené by to mohlo vyřešit i bez toho.
klacek

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 19:26    Předmět: Citovat

Kreslit to zatím nebudu. Zítra zkusím odpojit patrony(jednu po druhé).
Tím by to být mohlo. Když mi prdla topná spirála v troubě, taky to vyhodilo chránič. Že mě to nenapadlo hned.
kbulda

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 21:20    Předmět: Citovat

Dělá to ten N vodič co jde do kotle přes HDO. V tom rozvaděči kotle se to potká a chránič to vyhodnotí a vypne.,
klacek

PříspěvekZaslal: st listopad 27 2024, 18:30    Předmět: Citovat

Přátelé, takže asi definitivní výsledek. Fakt děkuji za snahu pomoci.

Modrý z HDO to být nemůže, neboť HDO je odpojeno. Ten elektrokotel je odpojený z toho starého domu Pouze se dotýká stěny a kovových trubek(no a těch zaizolovaných původních vodičů). Mám natažený 4žillý kabel z mého domu(ten je TNS). Nulák a země u el-kotle jsem kvůli vybavování proudového chrániče v mém domě, musel rozpojit. Pak to vyhazovalo chránič, když u mě seplo TČ.

Vyměnil jsem kabel a vyhazování přestalo i když jelo TČ.
Pak mi bylo porazeno, že to může být spirála. A ono to fakt jí je. Jedna je šustlá.
Zkusil jsem vrátit ten předchozí kabel a ten se zdá být ok. Chránič nevyhazuje ani když se rozjede TČ.

Je to divné. Včera jsem vyměnil napájecí kabel co je mezi mými domy a bylo to ok. Nic jsem s ničím nedělal, jen jsem vrátil ten kabel zpátky a zase to vyhodilo chránič. Tak jsem tam dal ten novější a zase ok. Jenže ten je o cosi kratší a nemohu ho vést přes zahradu jak bych chtěl ať neleží pod nohama. Proto jsem se ještě hecl a zkusil jsem vyměnit ten kabel zpět. To už jsem věděl, že je to propálená spirála.

Ještě jednou děkuji
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na: