Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

JVC RC-646l FM tuner

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Robert18

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 21:06    Předmět: JVC RC-646l FM tuner Citovat

Ahoj,

potřeboval bych poradit ohledně závady FM tuneru na magnetofonu JVC.
Závada se projevuje tak, že nefunguje ladění stanic a to pouze na FM rozsahu.
Ladění má jen velmi malý vliv na přijímanou frekvenci a rádio přímá stanici 107.7 MHZ dohromady s 93,4MHz. Ta stanice 107.7 mi přijde jako harmonická MH 10.7 a druhá stanice 94.3 je u mě nejsilnější.

Níže přikládám foto s popisem částí, jak si myslím, že to je zapojeno.
C4 a L dle mě tvoří rezonanční obvod a u vstupu je asi umístěn oscilátor.

Stereo dekodér funguje, Detektor také, dle mě je problém před MF.
Flitr (107) nepodezírám, při jeho poruše by byl signál stahován na zem a
rádio by nehrálo. Filtr je připojen na vinutí cívky, kterou budí tranzistor vedle civilky označené L. Ten považuji za MF zesilovač. Nenašel jsem kde se signál směšuje a nevím k čemu slouží filtr u vstupu, ale na anténí vstup připojen není.

Vše komplikuje přepínač rozsahů, kde se mi cestičky ztrácí a nevím co kam vede. Přepínač jako takový se jeví v pořádku. Kdyby nešel oscilátor tak
bych byl frekvencí úplně mimo a nechytal bych dvě silné stanice dohromady.

Nejvíce mi vrtá hlavou proč přijímač není vůbec selektivní a více méně přijímá dvě stance dohromady.

Děkuji za všechny nápady

JVCFM.jpg
 Komentář:
 Velikost:  88.41 kB
 Zobrazeno:  37 krát

JVCFM.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 21:58    Předmět: Citovat

Tak především: na ET (ale i jinde) máš kompletní servisní manuál...

Jinak jsem tedy nějak nepochopil, proč jsi příspěvek pojmenoval "inzeráty JVC RC-646l FM tuner"...

V příloze přikládám schéma přijímací části z manuálu, ať je nad čím diskutovat.

Edit #1: vzhledem k tomu, že MF pro FM má jen jeden filtr CF1 typu SFE 10,7 (!!! - čili žádná další selektivita kromě něčeho málo v kvadraturním detektoru), tak bych se i já přikláněl k možnosti, kterou popisuje níže dred.

JVC_RC-646L_RC-646LB_receiver_part_sch.png
 Komentář:
 Velikost:  151.75 kB
 Zobrazeno:  82 krát

JVC_RC-646L_RC-646LB_receiver_part_sch.png

Ze dvou možností často volím tu třetí.

Naposledy upravil JirkaZ dne čt listopad 28 2024, 22:25, celkově upraveno 4 krát.
dred

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 22:04    Předmět: Citovat

Skús nájsť keramiku (možno v inom "lesklom" prevedení) s tromi nožičkami - MF filter 10,7 Mhz (je to na ňom určite napísané) a vymeň ho.. to by mohlo byť hlavnou (a asi aj najčastejšou) závadou... potom už len najaké blokovacie kondíky v samotnom FM obvode - ale tie sú pri ladení kondenzátorom málo pravdepodobné (skôr pri ladení s varikapmi) - ale tiež nie nemožné.. sú to kapacity cca 1nF.
Ten MF filter má asi "uhnitý" polyp na GND... a tvári sa len ako kondezátor...prenáša celé spektrum..
masar

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 22:45    Předmět: Citovat

Pravděpodobně ti nekmitá oscilátor. Postav v těsné blízkosti JVC jiný FM přijímač, naladěný na volné místo někde nad 100MHz, a zkus prolaďovat rozsah FM. Pokud oscilátor kmitá, musíš jeho kmitočet zachytit na pomocném přijímači jako prudké ztišení šumu (nebo slabé stanice).
Teprve po této zkoušce lze postupovat dále.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Robert18

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 23:03    Předmět: Citovat

Všem moc děkuji za odpověď.
To schéma je super. Nějaké filtry mám nové co jsem kupoval do různých Tesla přijímačů. Tam byl, ale vždy ve zkratu a hrálo to i na kondenzátor. Na MF byly
laděné propusti.

Za jméno vlákna se omlouvám. Kopíroval jsem typ z netu a nevšiml si.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt listopad 28 2024, 23:14    Předmět: Citovat

Především: jestli na vstupu máš B.P.F. 77 (Band-Pass-Filter), znamená to, že tuner je přeladěný na normu OIRT, konečně by to mělo být i na stupnici (65,5 - 74 MHz). Tak se k nám tehdy boomboxy pro Tuzex dovážely.
A to, co v takovém případě chytíš, jsou nějaké zrcadlové příjmy.
Pro začátek ten filtr vypájej a vraž tam kondík tak 47 pF.
Jestli tam najdeš C3 a C5, které mají kapacitu 20 pF a víc (podle schématu), ladíš tuner v pásmu 66 - 74 MHz, s nimi bys totiž celé pásmo CCIR 87,5 - 108 MHz neproladil.
Tak napřed zjisti, zda a kde kmitá oscilátor, ať víme, že hledáš závadu tam, kde je, a ne tam, kde není.
jardafiala

PříspěvekZaslal: pá listopad 29 2024, 8:39    Předmět: Citovat

Měl jsem jeden v prackách a FM bylo CCIR. Není nakonec závada v zatuhlém ladicím potenciometru? Filtry nebývají mrtvé, aspoň v těchto výrobcích. Chcípají, a to dost často, mf filtry východoněmecké provenience.

Naposledy upravil jardafiala dne so listopad 30 2024, 8:51, celkově upraveno 1 krát.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: pá listopad 29 2024, 8:50    Předmět: Citovat

Ty filtry a ladkond . Někdy je ladičák vydřený a nemá kontakt , jindy v některých místech zkratuje .
Robert18

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 19:43    Předmět: Citovat

Ahoj,

tak jsem se k tomu na chvíli dostal.
Ač je to trapné, tak i když mám 28 rádií v baráku, nemám žádné
přenosné, které bych mohl umísti v těsné blízkosti JVC.

Nicméně jsem toho názoru, že oscilátor nefunguje. vyjmul jsem vazební kondenzátor C9 a přijímač hraje bez jakékoliv změny. Zkusil jsem i C9 vyměnit, ale bez kladného výsledku.

Oměřil jsem napětí dle schématu a na kolektorech je správně 4.9V na bázi je však 1.3V (má být 2.3V) a na emitoru je 0.6 V (má být 2V) pro X3 . Je vidět, že tranzistor X3 je málo otevřený. Na vině by mohlo být malé předpětí báze tvořené R10 na kterém je o 1V větší úbytek. Jeví se to tedy, že by mohl mít svod C13.
Změřil jsem napětí na ostatních keramikách a nikde jsem nenašel svod SS složky. Vazební C11, C10.
Předpokládám, že AFC je připojeno přes R 26 C10 z jedné strany 1.4V ze druhé 0V, předpokládám, že D1 je varikap, který mění kapacitu v závislosti na AFC ze švábu. Na něm také napětí 1.4V.

Nerad bych z toho začal zkusmo tahat kondenzátory hlavně proto, že bych nerad sundaval mechanismus se stupnicí který zavazí z větší části PCB.

1733164916683.jpg
 Komentář:
 Velikost:  66.35 kB
 Zobrazeno:  9 krát

1733164916683.jpg

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 20:57    Předmět: Citovat

Kolik má odpor R10? Má skutečně 330 k?
Vypadá to, že buď má výrazně víc, nebo je v háji tranzistor.
Zapojení je samostabilizující, to předpětí báze si udělá tranzistor sám podle úbytku na emitorovém odporu takto: stoupne emitorový proud -> stoupne úbytek napětí na emitorovém odporu, tedy i potřebné napětí báze -> na odpor předpětí zbude menší napětí, tedy klesne proud do báze -> proud emitoru klesne -> klesne i úbytek na emitorovém odporu... a jsme zase na začátku
Jestli má na odporu 2k2 nechat úbytek 2 V, musí to něj cpát kolem 900 µA emitorového proudu. Má-li tranzistor β kolem 135, potřebuje do báze proud 6 µA a ten nechá na odporu 330k úbytek napětí 2,2 V. Na bázi zbude 2,6 V, tedy na emitoru se proti tomu budou tlačit ty 2 V. To ale počítám statické hodnoty, když oscilátor nekmitá. U kmitajícího oscilátoru stačí zesílení tranzistoru menší.
Obvodu AFC si zatím nevšímej, zvlášť, když na varikapu je napětí podle schématu. Ale, i kdyby bylo to napětí nulové, musí oscilátor kmitat, jen bude rozladěný poněkud "dolů" oddělovací kapacitou C10.
masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 22:04    Předmět: Citovat

Robert18 napsal(a):
Ač je to trapné, tak i když mám 28 rádií v baráku, nemám žádné přenosné, které bych mohl umísti v těsné blízkosti JVC...
O jednom bych věděl...a jestli mezi těmi 28 je aspoň jedno s FM CCIR, pak stačí "rozdivočit Menšíka, ať ho zastavuje ta kráva..."(prostě přineseš to nemocné JVC k nepřenosnému přijímači).
Bez možnosti ověřit kmitání oscilátoru je to úplná hra na slepou bábu.
Znamená to vyměnit prakticky všechny kapacity v obvodu tranzistoru X3 a to nejlépe všechny najednou - je to méně pracné. Vf keramické kondenzátory nemusí mít jen svod, častěji trpí ztrátou kapacity, což se bez demontáže měřit stejně nedá. Naměřená napětí na tomto tranzistoru tomu napovídají. Pokud oscilátor kmitá, zvýší se proud tranzistorem a rázem budou napětí na něm tam, kde mají být. Ve hře jsou i studené nebo prasklé spoje v blízkosti ladícího kondenzátoru (mechanicky namáhané spoje). Ale pokud je vadný "jen" oscilátorový obvod, není toho tolik - viz obrázek.
Ladící kolo lze opatrně sejmout z osy ladícího kondenzátoru tak, že se překlopí kolem svého lanka do spodní polohy plošného spoje, aby nepřekáželo a tam se dočasně upevní izolepou, aby se nesesmeklo. Jen trochu opatrnosti a zručnosti.
Wink

oscilátor.png
 Komentář:
 Velikost:  30.04 kB
 Zobrazeno:  2 krát

oscilátor.png

Robert18

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2024, 19:08    Předmět: Citovat

Ahoj,

zkusil jsem tedy test s pomocným přijímačem.
K tomuto účelu jsem donesl k JVC své sbírkové autorádio Tesla 2117B, které mám uložené v původním, kompletním balení.
Přístroj sem odkrytoval a naladil volné místo nad 100MHz, což byl trošku problém, protože přijímač vesele hrál a chytal všechny okolní stanice. Někde okolo 102MHz bylo volné místo a ostatní měření bylo celkově neprůkazné.
Ať jsem na JVC ladil sebe víc, jedno rádio si nevšímalo druhého, ani když jsem anténu (kabel) od pomocného přijímače umístil přes obvody oscilátoru - nulová změna na obou přijímačích.

Dále uvádím seznam dnešní zbytečné práce:

- vyjmutí odporu R10 a měření - v pořádku 336K
- výměna C14 za nový dnes koupený - bez jakékoliv změny
- výměna C13 za nový dnes koupený - bez jakékoliv změny
- výměna C12 za nový dnes koupený - bez jakékoliv změny - vím, že jsem tím rezonanční obvod rozladil - původní uschován.
- výměna C11 za nový dnes koupený - bez jakékoliv změny
- výměna filtru 10.7 za funkční ze zásob - bez jakékoliv změny

Vypadá to nad moje síly, nemám jak měřit keramické kondenzátory o kapacitě jednotek pF, ani čítač, nebo osciloskop pro zjištění kmitání oscilátoru.

Ještě můžu vyndat tranzistor a změřit, těmi otvory v ladícím kolu to v celku jde.
xsc

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2024, 19:16    Předmět: Citovat

Jestli to na rádiu nebylo slyšet, tak ten oscilátor prostě nekmitá. Při přiblížení antény k oscilátoru by to mělo být schopné i smáznout přijímanou stanici. Zkusil bych ten tranzistor, po jeho vytažení taky půjde líp změřit emitorový odpor.
masar

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2024, 19:39    Předmět: Citovat

C15 také nepodceňuj.
Také zkontroluj obvod L3 k zemi ohmmetrem.
Závada bývá i v ladicím kondenzátoru - neuzeměný rotor, příp. zkrat dolaďovacího TC4 (změřit se dá až po odpojení L3). Klidně TC4 protoč, bez ohledu na rozladění.
Wink
Robert18

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2024, 20:43    Předmět: Citovat

Ahoj,

tak C15 také vyměněn stav - stejný dvě silné stanice přes sebe prakticky po celém rozsahu ladění - na konci a začátku silnější a zcela zřetelné, na úplných krajích šum.
Jelikož cívka oscilátoru je paralelně a má max dva závity tak na L i C proti zemi 0 Ω.
Protočit TC4 při zapnutém přijímači jsem taky zkusil bez jakékoliv změny, během točení.

Tak jdu tahat ten tranzistor.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: