Zaslal: st listopad 27 2024, 21:29 Předmět:
Otázka je, kde se vloudila chybička? V konstrukci, nebo to už někdo "opravoval" podle Kottka nebo firemního manuálu? Nedávno jsem tady upozorňoval na tvrzení rozpisky součástek, že v AZK405 a AZK401 jsou požity dvouwattové odpory a skutečnost že jsem tam našel 5 a 10W a - vypadá to nebastleně.
On je v rozpisce ten odpor napsán jako 1W drátový. Vzhledem k tomu, že tehdejší odpory byly větší a drátový je dost přetížitelný, to asi tolik nevadilo.
Jinak podobný problém se žhavením odporu v sérii s usměrňovačem - tyristorem právě kvůli zatížení střídavou složkou byl i u TV řady Olympia, po nějaké době tam Tesla zvýšila jeho dimenzování z 6W na 10W. Tam to mělo "vtipné" důsledky - odpor byl zapájen v plošáku, pod kterým byly ventilační otvory. Jak topil, vyhříval se cín, kterým byl zapájen. A po čase při spuštění TV prskla směrem dolů kuličky cínu a už nenaběhla. Přitom měření ss měřákem neukazovalo nic podezřelého.
Založen: Aug 18, 2024 Příspěvky: 35 Bydliště: Ústí nad Orlicí
Zaslal: st listopad 27 2024, 22:50 Předmět:
Já už měl radio opravované - místo R16 jsem měl na původních vývodech napájený rozměrově větší, vinutý rezistor bohužel už bez popisu wattáže ale vizuálně rozhodně tak 3W, možná více, a hlavní elyt hned vedle lehce očouzený a evidentně se stopami působení velkého tepla. Sousední R17 téměř beze stop tepla a stále troufnu si říct originál hliněný. Koncem týdne bych měl mít šasi původně na ND ještě s origo hliněným R16, šasi bylo asi ještě neopravované, kdyžtak prozkoumám a hodím fotky DPS v tomto místě.
Otázkou je jak se k tomu stavěli dobový opraváři - jestli bylo přehřívání R16 známý problém a pro jistotu se při servisu vyměnil za výkonově větší, anebo se tam jen dal ten co byl po ruce, kolik bylo Juniorů v oběhu a kolik se jich spravilo nebo dochovalo až do dnešních dnů samozřejmě těžko říct..
Jsem rád, že se věc díky Masarovi vyjasnila . Může se to hodit třeba při návrhu velkého trafa a seriozním určení potřebného průměru drátu - odpor R1 ve schematu simulace si lze beze změny výsledků představit zapojený ještě před diodou směrem ke zdroji , třeba vinutí trafa . Pak bude jeho část
či celý součástí "vnitřního odporu" trafa , čili odpor sekundáru + odpor primáru / (převod trafa)² a efekt.proud bude trafo ohřívat více než je na první pohled zřejmé z výst. ss proudu za usměrnovačem .
Možná pro doplnění představy, co simulační program umí krom výpočtu střední nebo efektivní hodnoty proudu napětí - také třeba okamžitý výkon nebo jejich spektrum ve frekvenční oblasti viz obrázek .A dalších spoustu věcí . Jo, kéž bychom kdysi měli něco takového jednoduše naučitelného , když jsem ještě počítal obvody ve vývoji v Tesle na logaritmickém pravítku..... .
Má to samozřejmě také mnoho omezení použitelnosti , třeba na vf , ale
s dobrým odhadem parazitních prvků součástek to lze zjednodušeně použít i na oscilátor na 100 MHz .
Zaslal: so listopad 30 2024, 18:57 Předmět:
VojtaP91 napsal(a):
Už jsem zkoušel připojit radio přes autotrafo na snížené napětí 220V a změna minimální, napětí byly blíže hodnotám ze schematu, ale rezistor stále hřál jak blázen už po pár minutách.
C24 je nový a po další kontrole je OK, C25 naměřen čínským bazmekem 12p místo 10p, nechal jsem ho tudíž původní. ECL82 jsem měřil celou mimo žhavení, je to popsané pin:napětí
1:5V, 2:12.4V, 3:1,8V, 6:184V, 7:166V, 8:12.6V, 9:84V
Každopádně i ECL se hřeje celkem dobře, je to méně než EZ80 ale také celkem horká bohužel zrovna tu jedinou nemám abych ji vyměnil a alespoň jsem na ní měřil napětí které na pinech popsané v Kottekovi seděly, plus mínus zvýšené napětí ze sítě
Špatné vakuum, tímhle způsobem ale nezměříš. Alespoň orientačně by mohl pomoci BM 215.
Mohlo by něco naznačit, pokud změříš proud, který odporem teče. (Jestli alespoň řádově odpovídá parametrům elky)!
Pročetl jsem tedy vlákno a spočítal si výkonovou ztrátu na odporu. Vychází mi 1,6W, což je nějak moc. Také proud, který vychází ze spádu napětí 18V na odporu 200ohm je 90mA, což neodpovídá Tebou udávané hodnotě 55mA.
Také by se teoreticky elektronka mohla rozkmitat. Potom by tyhle hodnoty neměly žádný smysl. Takže snad osciloskopem prověřit.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12322 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po prosinec 02 2024, 8:29 Předmět:
ohřev elektronky se neřeší . . .
řeší se velký proud na R16 a jeho ohřev.
. . . nemůžu se zbavit dojmu že tazatel něco dělá úplně blbě a minimálně to blbě měří . . .
viz. hned první obrázek se zapsaným napětím
Založen: Aug 18, 2024 Příspěvky: 35 Bydliště: Ústí nad Orlicí
Zaslal: po prosinec 02 2024, 10:39 Předmět:
Já nevím co bych mohl špatně měřit, určitě, pokud něco dělám blbě se rád nechám poučit s tím nemám problém, jen nevím, co bych na tom mohl naměřit špatně..
Pokročil jsem - předimenzoval jsem výkonově odpor R16 z 1W na 220R / 10W (klasický výkonový Tesla na stojáka WK66951) a situace mnohem lepší, rezistor se lépe veze do šasi než klasický axiální, poklesla teplotana jeho plášti a problém zahřívání/pálení se zdá býti vyřešen, ani po 1 hodině provozu se nezahřeje tolik, jako původní 3W axiální.
U druhého šasi po průzkumu je opět místo R16 naletovaný už vyměněný 200R 1W dokonce drátový ,,hliněný,, a elyt (byť už měněný dle pájení na DPS) stejně jako v prvním šasi nese známky tepelného působení v místě R16
Zaslal: pá prosinec 13 2024, 22:59 Předmět:
Teď jsem dostal na stůl Tesla 612A a odpor TR503 ve zdroji v pozici R25/1k6 je drátový 2W, bez odpáleného tmelu, blízký drát má opálenou izolaci a možná měl i kontakt a blízký asfaltový kondík C25/M1 má puštěný hezký asfaltový krápník
Zaslal: so prosinec 14 2024, 22:32 Předmět:
Ještě dotaz. Někdo do toho rádia dobastlil kondenzátor 5µ/3 500V mezi síťový přívod a šasi. K čemu to mohlo sloužit?
https://www.hrcs.cz/schemata/ts612.pdf
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.