Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

S: Školní zdroj Tesla BK-127
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 2:05    Předmět: Citovat

Hydrawerk napsal(a):
Ty teslácké zdroje nejsou až tak špatné, ale jsou cca 35 a více let staré. Spolehlivost může být různá. Náhradní MAA245 se může blbě shánět. https://www.teslakatalog.cz/MAA245.html Ale asi se teda dá zbastlit ze třech tranzistorů.
...
To víš že to jde, léta se s tím při práci počítalo, že se s napětím zdroje musí najíždět od sníženýho nebo dokonce od nuly - a najednou že by to nešlo, protože každej zdroj musí mít odpojovač výstupu ... ??? To je stejnej blábol, jako že každý lepší auto přeci musí mít automatickou převodovku, protože je bláblábláblá.... Ftip je v tom, že stejně jako zdroj ten vypínač svorek ani auto mít automatiku nemusí - a dokonce to jde až tak daleko, že pokud si někdo udělá autoškolu jen na automat, povinně ze zákona dostane do řidičáku poznámku, že může řídit jenom auta s automatem - protože je nejspíš blbej a na manuální špajzku mu nestačí mentální kapacita nebo já nevím, ale prostě nesmí bez absolvování dalšího kurzu autoškoly s normální manuální převodovkou do takovýho auta sednout. Přitom pro absolventy kurzu s manuálem žádný takový omezení neplatí - ti můžou jezdit jak s manuálem, tak i s automatem bez dalších překážek. A to prosím platí i v tak liberálním soustátí, jako jsou USA - na auto s manuálem musíte (neplatí to v úplně všech 50 státech Unie, ale ve většině ano) absolvovat extra projížďku se zkušebním komisráčem a po zaplacení příslušnejch výpalnejch je vám vystavena "Driver´s Licence" s poznámkou, že jste oprávnění řídit i vozidla s neautomatickým systémem řazení - NEBOLI, JSTE NĚCO VÍC, MÍRNĚ LÍP VYŠKOLENÁ A TÍM I NADŘAZENĚJŠÍ SORTA BRUSIČŮ ASFALTU ... Rozhodně to tam není tak běžný jako v Evropě a i opicajti na takovej řidičák koukají jinak, s větším respektem - samozřejmě, pokud zrovna nekličkujete po cestě jako zajíc a za volantem neblábolíte s několika promilema v žíle.

Takže jo, pomůcky usnadňující práci beru - ale učit se je potřeba nejdřív bez nich, právě aby to nesvádělo k řízení s mobilem v ruce, když už se to auto (údajně) umí samo udržet v pruhu ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 7:37    Předmět: Citovat

BS525 má proudové omezení fungující velice dobře i ve srovnání se spoustou dnešních zdojů v čtyřciferné cenové kategorii. To, že jsou jistě lepší zdroje za podstatně větší peníze tím samozřejmě nezpochybňuji. To, že mi BS525 slouží čtvrt století mé vývojářské práce každodenně celý den zapnutý bez jediné závady k plné spokojenosti jako hlavní zdroj je prostě fakt. Jíný zdroj potřebuji zřídka kvůli vyššímu proudu, nebo vyššímu napětí. Jo a taky jsem začínal na bastlíku s LM317 a dokázal jsem s tím žít.
martinkopp

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 8:03    Předmět: Citovat

Najíždět napětím je skvělá rada. Zvlášť na zdroji s jedním ručkovym budíkem na kterém vidíš napětí, ale už ne proud Smile Taky se skvěle najíždí na 3,3V na ručkovém přístroji pochybné kvality s délkou stupnice 4cm když absolute maximum ratings je 3.6V. Kluk to o půl dilku přetáhne, ani si to neuvědomí a věc oddělá. Prostě radost pracovat, zvlášt pro začátečníka. Fakt že soudobé obvody mají často v datasheetech uvedenou minimální strmost náběhu napájecího napětí milovníkům pistolových páječek taky nejspíš unniká. A nejde jen o to, že pak daná věc nebude fungovat, hodnoty proudu budou nesmyslné, protože obvod bude v nějakém nepredikovatelném stavu, ale již se mi u buck dc/dc měniče stalo, že pokud bylo relativně delší dobu Vin nižší než Vout, chip se nějak přioddělal, takže se mu zvedl klidový odběr cca 10x. Přišel jsem na to víceméně náhodou - na displeji zdroje Smile.

Ale ja vím, integrované obbvody jsou nahovno novoty které nejdou opravit, ještě tak tesla MAA... ale nejlepší je zapojení postavit z bambusáků. Hurá na stromy...

Nech staré krámy popelnici a milovníkům starých pořádků, kup klukovi nějaký soudobý zdroj aby se mohl věnovat práci s elektronikou a ne se nervit s nedostatky starého a polofunkčního vybavení. Případně pokud se ti nechce moc investovat, jdi do modulů jako např. tyto https://aliexpress.com/item/1005005999225497.html https://aliexpress.com/item/1005007107249493.html a mnoho podobných. Dostaneš tak za obdobné peníze nesrovnatelně vyšší užitnou hodnotu. Osobně tyhle nepoužívám, ale youtube je plné recenzí, takže nebude problém vybrat ten vhodný. Nedej na řeči milovníků "starých dobrých časů" ti se najdou vždy, všude a ve všech oborech. Veř mi, kluk to skutečně ocení.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 8:13    Předmět: Citovat

Zaky napsal(a):
BS525 má proudové omezení fungující velice dobře...

Nechci se hádat protože si to už moc nepamatuju, ale mám pocit že tenhle zdroj měl na výstupu kondík snad 500u. To moc valná regulace proudu nebude. Samozřejmě uznávám že pokud děláš například s elektronkami, nebude to žádný problém a zdroj v klidu vyhoví, jako vyhověl i tehdy
bu2520

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 8:46    Předmět: Citovat

Určitě bych zvolil zdroj který má ukazatel jak napětí tak proudu současně a dal minimálně tři ampéry. Když jsem začínal častokrát jsem se dostal do situace, kdy jsem třeba potřeboval sepnout větší odběr, třeba elmagnet a celé zapojení se mi rozkmitalo, protože to zdroj omezil. To i přes to, že bylo v podstatě vpořádku. Tak že ty Tesla zdroje které jsem zažil ve škole byly poplatné době svého vzniku.
rnbw

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 8:52    Předmět: Citovat

Mam zdroj Matrix, kde je vraj na vystupe 470uF. Znicil som akurat jeden diak, ked som ho testoval bez odporu.
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2024, 0:02    Předmět: Citovat

Ještě tu nepadnul názor na zdroje Diametral. Cena je docela dobrá.
https://www.hobbytechnik.cz/dc/laboratorni-zdroj-p230r51d-2x-0--30v-4a--1x-5v-3a/

GW Instek je dražší. https://www.tme.eu/cz/details/gps-3303/vicekanalove-napajeci-zdroje/gw-instek/

Jinak zdroje Diametral mají né zas tak dobrou pověst, vnitřní provedení je asi nepřehledné a přístupnost při opravách nedobrá.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24593&postdays=0&postorder=asc&highlight=diametral&start=0
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24593&postdays=0&postorder=asc&highlight=diametral&start=15

Hydrawerk

PříspěvekZaslal: čt prosinec 05 2024, 0:01    Předmět: Citovat

Takže si nikdo nic moc nemyslí o zdrojích Diametral? Budiž. Mám dojem, že byly tak nějak populární asi do roku 2010... Dnes už se nejspíše tolik neprodávají.
vaclavpe

PříspěvekZaslal: ne prosinec 08 2024, 12:33    Předmět: Citovat

jenicek napsal(a):
Sranda čtení. Jeden člověk poptal zcela konkrétní věc a pak se odmlčel.
Ale diskuse si žije vlastním životem, celkem mě zajímá, kdy se to stočí do politiky nebo poměřování, kdo vyčůrá vejš Laughing Laughing Laughing

Ano, bohužel přesně k tomu tady došlo. Jediný člověk byl ochotný nabídnout to, co jsem poptával. A za to mu i tady znovu děkuji. A na rozdíl od ostatních, jsem přesně věděl, co chci a proč to chci. Většina ostatních měla potřebu se předvést, kdy nebylo důležité téma diskuse, ale ukázat se, jací jste chytrolíni. Někteří i na strop vyčůrali. Překvapilo mne, kolik lidí neumí číst nebo není ochotno respektovat téma diskuse.

Téma uzavírám, je již bezpředmětné.
AdamVarga

PříspěvekZaslal: út prosinec 10 2024, 23:51    Předmět: Citovat

Ak by to tu niekoho zaujímalo:

BK127 je skvelí výber na jednoduché domáce hranie sa a pri trocha skúsenejšom inštruktorovy tento zdroj nijako neohrozuje svojimi nedostatkami.

ČO BY SOM ALE MINIMÁLNE SPRAVIL, je vycvakol kondenzátor C16 ktorý pri meraní zenerových diód malích príkonov už vykazuje potenciálny problém.

Samozrejme jednoduché riešenie je pomaly nabehnúť na toto napätie, dokiaľ neuvidím tok prúdu ale práve tu je ten problém tohoto zdroja.

On sice konštrukčne je riešený dobre. LM723 s externým prúdovým obmedzením a pomocným napájaním tento zdroj dokáže skutočne zabezpečíť NULU na výstupe keď ju potrebujeme a je jednoducho rozšíriteľný o napätí a prúdu.

Problém ale z uživateľskej strany je práve absencia dvoch panelových merákov pre napätie a prúd a teda obsluha je krkolomnejšia.

Zvolil by som cestu kúpy BK127, rapídne sa naučiť ako fungujú tranzistory a operáky, a rovnako ako ja, postaviť si BK127 na vlastnej doske. Ja som toto zapojenie rozšíril do 30V 5A /kanál a mám 4 analógové panelové meráčiky na zraku a mysleniu príjemné odčítanie približných hodnôt.

Samozrejme mohli by sme sa tu baviť o absolútnej presnosti merania a výstupu zdroja v jednotkách mV ale toto je predsa pre laboratórny zdroj určený na overenie funkčnosti zapojení nezmysel. (Aj keď si myslím že LM723 od Ti bude celkom teplotne stabilný a napätie sa v záťaži zmení len o zopár desiatok mV)

"Elektronická poistka" účinkuje dostatočne rýchlo aj na originálnom zapojení (ak vycvakeneme C16).

Ak by sme chceli hrotiť čo to dokáže tak by bolo benefičné pridať 100nF fóliové alebo keramické MLCC NP0 kondenzátory na piny 8/7 a 5 obvodu LM723(7 a 12 pre DIL verziu) a piny 7 a 4 LM741. (Zdroj je stabilný aj s 4u7 namiesto C12)

Ja som s tým zapojením spokojný. Jeden variant som postavil aj do 1kV 200mA a jediné čo som musel zmeniť na schéme je delič napätia pre napäťovú väzbu, prúdový bočník a výkonový tranzistor.

Je to celkom námahy ale zasa, na malom budgetu dosiahnuteľné. Mimo toho sa čosi pri tom dá priučiť.

Pri BK127 rapídne narazíte na limit nesymetrického napájania. Takže keď už tak dva.. Alebo BK125 pre symetrické potreby operákov. BS525 je predražená ozaj kraxňa.

Prihodím zopár foto z toho môjho samo domo BK127 projektu z minulosti.

photo_2020-01-24_23-03-50 (1).jpg
 Komentář:
 Velikost:  103.92 kB
 Zobrazeno:  14 krát

photo_2020-01-24_23-03-50 (1).jpg

photo_2020-01-24_22-14-31 (1).jpg
 Komentář:
 Velikost:  93.04 kB
 Zobrazeno:  8 krát

photo_2020-01-24_22-14-31 (1).jpg

1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  146.99 kB
 Zobrazeno:  20 krát

1.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na: