Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

P: Sušené houby (špičkové kvality)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 31 2024, 20:08    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
kokun napsal(a):
...Když tady čtu ty sáhodlouhá moudra o "globálním oteplování", tak si myslím svoje....
Globální oteplování nikdo rozumný nezpochybňuje (nakonec stačí měřit, logovat a (doufám) nepodvádět při zveřejnění dat).Jde o něco krapet jiného: totiž že za něj s největší pravděpodobností nemůže bílý heterosexuální muž, nýbrž prostě jde o přirozený cyklický jev a my jsme se bohužel trefili zrovna do oblasti jeho nástupu...

Howgh (což znamená, že se nebudu pouštět do jakékoliv polemiky).
Tohle nezbejvá než tesat - do čela všem těm zmrdsky poblázněnejm ekofašounům a gréténskejm grýndýlistům z Brusele ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo

PříspěvekZaslal: so srpen 31 2024, 21:23    Předmět: Citovat

Ale oni to vedia (je to všetko spísané v starých astrologických knihách), iba to zneužívajú. Ako kedysi zneužívali zatmenie slnka. Skrátka využiť neznalosť ľudí k nejakému svojmu zákernému zámeru. A ľudia čoby tvorovia s neprekonateľným nutkaním niečomu veriť, tomu veria.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kokun

PříspěvekZaslal: ne září 01 2024, 7:04    Předmět: Citovat

Ale naz5 k tématu (plevelíme to tu zbytečnostma - nato jsou tu jiná vlákna) Sad Smile
kokun napsal(a):
Včera jsem byl (po dlouhé době) v lese a dokonce jsem i něco přinesl. Ač jich bylo kolem 40-ti, tak většina z nich skončila na dnešních pánvicích, coby smažené řízky (nejen u nás doma /právě se smaží/, tak i u sousedů a v rodině). Zbytek dal tak na 2 sušičky.
...

Njn - to ale neznamená, že všechny jsou vhodné k přímému prodeji. Nejméně polovina z nich skončí v mlýnku na houbový prášek. Proč? Protože jsou to letní houby, a ne všechny splňují "moje kriteria" špičkové kvality - především proto, že jejich výtrusová část (ten spodek hlavičky) je příliš tmavá Sad
A máte představu co obnáší jedna čtyřlitrová sklenice? Jsou to 4 plné sušičky (5-tipatrové) nasušených hub. V plné sezóně je to cca jednodenní úlovek (třeba 2 plechy). Takže nasbírat tu 1 sklenici není "žádná holá (_!_)" - a to nepočítám čas nutný poté k jejich zpracování Rolling Eyes

EKKAR napsal(a):
Radši se ptám s předstihem - POKUD SE LETOS HOUBY URODÍ, budeš i letos na ně schopný chodit a případně posílat sušené?
Správná otázka - ano, bylo mně už sedmdesátosm, takže už mi to neběhá jak za mlada. A jak jsem už několikrát psal - Valašsko není Haná - na houby jedině do kopců Evil or Very Mad No - pokud to ale ještě chvíli vydrží tak jak to je, tak snad ještě budu nějaký čas schopný houbařit Rolling Eyes

Naposledy upravil kokun dne po září 02 2024, 15:02, celkově upraveno 2 krát.
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne září 01 2024, 13:54    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
....
A máte představu co obnáší jedna čtyřlitrová sklenice? Jsou to 4 plné sušičky (5-tipatrové) nasušených hub. V plné sezóně je to cca jednodenní úlovek (třeba 2 plechy). Takže nasbírat tu 1 sklenici není "žádná holá (_!_)" - a to nepočítám čas nutný poté k jejich zpracování Rolling Eyes
...
Já teda nevím, na jak silný řezy krájíš - ale já mezi 2,5 a 3mm a suším přirozeným teplem v místnosti na obyčejný nelakovaný nábytkový překližce, větší kusy manželka s dcerou poctivě rovnají "skoro na dotek" a drobný (1-1,5cm) se jen vysypou na desku a rovnoměrně rozhrnou, aby jich nebylo moc tlustě na sobě. Na 1 "třílitrovku" od restauračního balení kyselejch okurek je potřeba vyskládat asi 3m čtvereční desek. Sušičku nepoužíváme, máti ji sice vlastní, ale když je sezóna hub a nám se poštěstí na ně vyrazit, zas ji máti potřebuje sama.

A to nemluvím o možnosti se vůbec do lesa vypravit - Třebová je taky jedním z vyhlášenejch houbařskejch "rájů", jenomže právě proto se na houby musí nejen do okolních kopců, ale hlavně dřív, než vyrazí lufťáci (kterejch je tady rok od roku víc a víc) a Ukrajinci, kteří od doby, kdy jim doma vlez na dvorek skrček z kremlodoru, utekli k nám a tady vyrážejí hlavně o víkendech v podobě mnohačlennejch organizovanejch tlup a les doslova vyluxujou od všeho, co jde sežrat. Což znamená aby českej člověk našel nějaký houby, musí do lesa chodit ve všední den a hlavně ráno sotva po rozednění - jenže to se těžko kloubí s denní prací v kanclu ve službách obyvatelstvu (manželka) a turnusovýma "dvanáctkama" ve 3-směnným provozu (já) - nechápu, jak tohle moh někdo z inspektorátu práce odsouhlasit - je to systém 12-24-12-24-12-24... kdy se bezprostředně za sebou střídají denní a noční jenom s jedním 24hodinovým obdobím volna, takže například - pondělí je denní, v úterý je přes den volno, ale jde se na noční, ve středu je spánek po noční a ve čtvrtek se jde zase na den - a v pátek na noc. Volný jsou jen víkendy - kdy ale zas do lesa vyrážejí davy chatařů-důchodců s vnoučatama, lidi co taky v tejdnu chodí do práce a hlavně ti UA ... Takže já se přiznám bez mučení - já se minulý 2 roky nedostal pořádně do lesa a když už jsem se urval, tak v lese vybíleno a všude víc houbařů než hub ...

kokun

PříspěvekZaslal: ne září 01 2024, 20:09    Předmět: Citovat

Karle - já vím jak krájíš; sušíš i skladuješ - tvoje (ale i mnoho mých) foto je ve vlákně Už rostou....
Já krájím tvrdé hřiby o malinko tenčí: 2÷2,5mm; měkčí hřiby pak: 2,5÷3mm. Pokud to jde, tak suším na sítech, či sušičkových platech, taky volně - v prosklené činž. lodžii (teď by i "sušilo", jen není co). Pokud už venku "nesuší", tak zapínám el. sušičku(y) - mám 2.

Taky jsem už nejednou psal, že pokud se rozkřikne že rostou, tak nastane invaze. Ty místní houbaře beru, ale jezdí sem čím dál více Slováků (jsme hraniční město - městská část Sidonie a Vl. průsmyk-hranice leží jen 8km od nás). Když přijedu k lesu, tak tam (v sezónu) stojí třeba 14 aut: 11 SK-spz (TN, IL, PU, PD, ... taky třeba NR Shocked) a 3 naše (ZL, ...). Vloni mi jeden (Dubničan) praví: "Chodím tu už 2. rok - poradil mi to kamarát"! Jemu "kamarát", ... on dalším dvěma "kamarátom", . . . - nebylo nad Covid - to nesměli přes hranici.
Běžně tu jezdí od TN (40km); Nového mesta n.V. (60km); ... - to je pak v lese "jak po kobylkách" (a toho řevu po lese; bordelu co po nich zůstane; . . . Evil or Very Mad ).
Předloni - už po největší "invazi"; někdy v říjnu - NE. Přijel jsem tehdy pozdě - až před 9.hod. Než vejdu do lesa, oproti mě z něj právě vyšel ml. chlap (s igelitkou v ruce). Říkám mu: "To už ani nemusím chodit, že." On něco odpověděl slušnou slovenčinou, ale poznal jsem, že je cizinec.
Vylezlo z něj, že je rovněž UA, a že už několik let dělá v Trnavě (cca 100km). Hřiby měl naházené v té igelitce "jak seno" - neočištěné, tak jak je "urval", tak je naházel do igelitky Shocked Sad A největší gól měl teprve přijít. Praví: "Spěchám do Trnavy na 10hod. na fotbal (SK-ligu)" Laughing
Taky jsem tu už psal:
Cca v 10hod. už slézám z lesa a kousek nad lesní cestou chodí 2 ml. děvčata. Volám na ně: "Děvčata - to musíte nahoru, na cestě nerostou!" Když mi jedna něco odpověděla slovensky, tak jsem opáčil: "A odkiaľ ste?" A ta druhá pak: "Od Trenčína". A já zase: "A to sa vám oplatí chodit tak ďaleko?" A znovu ta první: "Ale veď je to bližšie ako do Tatier".   No, veru že je Shocked Very Happy Laughing

P1380877 . 1.jpg
 Komentář:
Suším na sítech a platech - v lodžii, anebo třeba nad radiátorem
 Velikost:  169.95 kB
 Zobrazeno:  13 krát

P1380877 . 1.jpg

P1220771a.jpg
 Komentář:
A pokud nesuší "venku", tak elektricky
 Velikost:  271.56 kB
 Zobrazeno:  12 krát

P1220771a.jpg

starecd

PříspěvekZaslal: po září 02 2024, 13:27    Předmět: Citovat

Pěkné jsou Honzo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun

PříspěvekZaslal: po září 02 2024, 14:48    Předmět: Citovat

Děkuji za pochvalu - ale jestli máš na mysli ty na sušičkách, tak věz, že o takových se mi teď jen může zdát. Foto je staršího data (z mého archívu), jen pro představu, jak suším.
Právě teď tu máme přes 31°C (momentálně: 31,5) - u vás nebude o nic míň - nebydlíme zas tak moc daleko od sebe. A do večera to ještě půjde nahoru.
Je teprve PO - celý tento týden budou jenom hice - a déšť je stále v nedohlednu. Surprised Sad

EKKAR

PříspěvekZaslal: po září 02 2024, 16:33    Předmět: Citovat

Honzo, UAčka houby naházejí do kýble s vodou a nechají do druhýho dne - spláchne se hlína a vyplavou wormíci ...

kokun

PříspěvekZaslal: po září 02 2024, 17:27    Předmět: Citovat

Karle - vím jak sbírají houby (nejen) Ua-čka a ruSSáci, ale třeba i talijáni, či šikmoocí - na YT sleduji (nejen) je už mnoho let Rolling Eyes
EKKAR

PříspěvekZaslal: po září 02 2024, 18:17    Předmět: Citovat

Sory jako, do kebeně ti nevidím ... Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Já to mám přímo od nich, v práci je jich víc než náš Čechů. Že ty špízuješ TyTrubku nemám tušáka ...

kokun

PříspěvekZaslal: út listopad 26 2024, 15:59    Předmět: Citovat

Zdravím vespolek.
Tak jsme zase o rok starší a skončila letošní (hodně krátká) houbařská sezóna.
Ač krátká, tak jsem i letos něco nasbíral. Sice minimum "janků", "kozáků" a "stročků" (přišel jsem o naleziště - těžba, nejen v březinách). Zato v červnu i "lišky" - poslední roky (i u nás) dost vzácné.
Vyřizuji zásilky těm, co se mi ozvali přes SZ - pokud něco zůstane, zašlu i příp. dalším zájemcům. Ceny zachovávám (před)loňské - viz strana 4.

hafca

PříspěvekZaslal: st listopad 27 2024, 14:28    Předmět: Citovat

Mám kliku, zbyla na mě směs a hlavně lišky. Špičková kvalita jako pokaždé a k tomu ještě bonus ve formě prášku z praváků.
kokun

PříspěvekZaslal: pá listopad 29 2024, 18:23    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
... A i když se letos možná pochlapím, tak se chci posichrovat ...
kokun napsal(a):
...
Tu (na EB) jsi zatím 1. zájemce - ale už jsem třeba posílal (v tom červnu) i mimo EB.
Tady funguji asi jako "stanice poslední záchrany" - tak pokud něco bude, budeš "zachráněn" (vedu tě v patrnosti). Rolling Eyes

Ahoj Karle.
Už 4 dny nemáš přečtenu SZ, přestože sem (na EB) chodíš - vidím tvé nové příspěvky. Shocked

pesve

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 17:22    Předmět: Citovat

Zásilka došla v pořádku. Jako obvykle to je skvělý matroš!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2024, 18:08    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
EKKAR napsal(a):
... A i když se letos možná pochlapím, tak se chci posichrovat ...
kokun napsal(a):
...
Tu (na EB) jsi zatím 1. zájemce - ale už jsem třeba posílal (v tom červnu) i mimo EB.
Tady funguji asi jako "stanice poslední záchrany" - tak pokud něco bude, budeš "zachráněn" (vedu tě v patrnosti). Rolling Eyes

Ahoj Karle.
Už 4 dny nemáš přečtenu SZ, přestože sem (na EB) chodíš - vidím tvé nové příspěvky. Shocked
Ahoj, koukám a žádný avízo o SZ nemám!!! Ale jo, je tam SZ, ale žádný jumping window se nekonalo ... Omluva, odpovídám via SZ.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 6 z 7

Přejdi na: