barnodaj: ten TBA 2-0513 má uvedeno unregulated, ale v datasheetu je graf, že při zátěži 0-100 procent má být odchylka méně než 10 procent odjmenovitého napětí. Nějakou inteligenci to uvnitř má, má to být odolné proti zkratu s automatickým restartem.
Hlavní problém je nicméně, že se to nechce rozběhnout při napájení z USB portu. USB3 zařve, že zařízení bere víc než je dovoleno a odpojí to.
ještě zkusím objednat RECOM a AIMTEC a uvidím.
Mám tady na stole hromadu nejlevnějších RECOMů 5V na 5V a ty jedou bez problémů.
Ještě je možnost, že něco spáchal laboratorní zdroj. Měl jsem to na TTi 30V 1A.
A všechny malé měniče - transformační - to tak mají, ať se jedná o mornsun, vitec, traco, i čínsky K-CUT, potřebují minimální zátěž, většinou do 10%.
Výhoda je, že v malém rozmezí se dá podle transformačního poměru měnit výstupní napětí.
TMH0515D umí při Uin 4V až 6,5V Uout 24 až 39V, neodebírám katalogových 66mA, ale maximálně 50mA. Při vyšším vstupním napětí je třeba hlídat teplotu, zajistit proudění vzduchu kolem měniče.
Počítám obě výstupní napětí (+Uout, GND, -Uout) sečtené.
Naposledy upravil barnodaj dne pá prosinec 06 2024, 10:54, celkově upraveno 1 krát.
Přidal jsem LEDku a beru z výstupu 20mA. Napětí je lehce pod 16V.
Problém je, že proudový náraz při startu je tak vysoký, že to USB3 port v počítači odpojí na přetížení.
Objednal jsem vzorky jiných měničů, tak uvidím.
Zaslal: po prosinec 09 2024, 11:03 Předmět:
I nektere regulovane DC/DC menice nemaji rady malou zatez. Zrovna minuly tyden jsem narazil na to, ze Mean Well DLC03A-05 se pri nizke zatezi (pod 5 mA) cyklicky zapina a vypina. Normalne ma na vystupu davat symetrickych +-5 V, ale multimetr ukazoval jen okolo 1,4 V. Na osciloskopu byly jakesi pokrivene pily. Az kdyz jsem zatez zvetsil nad 10 mA, tak zacal fungovat normalne.
Zkusit rozběhový odpor sériově do vstupu, vyzkoušet něco mezi 0,3 až 1Ω?
A mezi vstupní piny měniče kond. SMD keramiku, podle doporučení výrobce.
A ještě může být problém v portu USB C (pokud se jedná o port v PC) základní výstupní proud je snad 150mA a podle vyhodnocení stavu na vodičích D+ a D- může být zvednut až 500mA.
Tak že nemusí jít chybu ani u měniče ani u PC.
Co to je prosimtě za čidlo?
S PLC dělám už docela dlouho, ale ještě jsem nikdy nezažil případ, že bych potřeboval převádět 1/18mA na 0/24V z nějakého čidla. A už vůbec ne u optického, které má jen dva stavy.
A navíc si nedovedu představit, že by jsme na firmě kupovaly nějaký čidla a převodníky, kde by pak bylo nutné dobastlovat nějaké úpravy.
Od půmyslové automatiky očekávám, že to zapojím a ono to bude fungovat. Proto to taky většinou stojí řádově více jak pro hobby arduino a podobně.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6688 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po prosinec 09 2024, 15:43 Předmět:
Já jsem si vyráběl k PLC převodníky minulý týden. Proč to kupovat za nekřesťanské prachy, když si to spichnu sám za pár švestek a ještě na míru pro danou problematiku. Když to budu vyrábět pro více kusů, tak je to i zdroj obživy.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6688 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po prosinec 09 2024, 15:46 Předmět:
barnodaj napsal(a):
Zkusit rozběhový odpor sériově do vstupu, vyzkoušet něco mezi 0,3 až 1Ω?
A mezi vstupní piny měniče kond. SMD keramiku, podle doporučení výrobce.
A ještě může být problém v portu USB C (pokud se jedná o port v PC) základní výstupní proud je snad 150mA a podle vyhodnocení stavu na vodičích D+ a D- může být zvednut až 500mA.
Tak že nemusí jít chybu ani u měniče ani u PC.
když jsem používal Cuk DC-DC převodníky, tak proudové omezení na vstupu znamenalo, že převodník nenastartoval vůbec a "primár" šel téměř do zkratu.
Ono záleží na jaké úrovni to děláš.
Vem si jen to, že dodáš nějaký stroj a údržbář pak není schopen koupit náhradní díl, protože je to nějaký samodomo.
Nehledě na certifikace a další věci. Mnoho zákazníku má také kvůli skladu dílů předepsané komponenty, které lze použít.
To ano, ale odpor se chová jinak, než proudové omezeni na zdroji. Pokud dám omezení na 1A, tak při jeho překročení mi většina zdrojů ve velmi krátkém proudovém rozsahu sníží výstupní napětí na 0V. Odpor 0,5Ω mi omezí při jednom ampéru výstupní napětí o 0,5V a to je v rozsahu, kdy ten měnič ještě pracuje.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.