Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1035 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: út prosinec 10 2024, 10:57 Předmět:
Já mám v zahradním domku APC Back-UPS Pro 1000, dvě vysloužilé AKU z auta v sérii, dobíjené rozbitým solárním panelem. Napájí běžnou kalovku, která napájí sud na zalévání. Sud naplní cca za půl hodiny, s příkonem okolo 400W. Před lety jsem účinnost měřil, přesné hodnoty už si nepamatuju, ale vycházelo to přes 70%.
U tebe bych viděl zásadní problém v tom, že na relativně velkou UPS máš miniaturní odběr.
Zaslal: út prosinec 10 2024, 16:13 Předmět:
Valdano - správně, FVE neřeším.
rnbw - na měření proudu akumulátorem byl použit Testboy TV216. Pro posouzení přesnosti měřidla jsem porovnával tento klešťový ampérmetr s multimetrem. K porovnání jsem použil laboratorní zdroj a umělou zátěž. Měření probíhalo při proudu 4A. Klešťový ampérmetr měřil o 5% více než multimetr. Výsledek měření, uvedený tady, je již upravený o těch 5%. _________________ Hledám ideální řešení...
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6353 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út prosinec 10 2024, 17:55 Předmět:
Stejně bych se koukl na průběh napětí - asi se bude hodně ztrácet na vnitřním odporu těch malých (7 Ah) baterek. Samotný měnič by měl mít účinnost slušnou.
Zaslal: út prosinec 10 2024, 18:27 Předmět:
Malýma aku to asi nebylo, protože Victronix měl k té UPS APC Smart 750 při testech, které zmiňuje v tomto tématu připojeny dva nově koupené aku AGM ULTRACELL UCG 12V 100Ah. Zmiňoval to v jiném tématu.
Victronix napsal(a):
Nečekal bych, že po nákupu akumulátorů, změřím tak mizernou účinnost UPS.
Jak zmiňuje v tom odkazovaném tématu tak ani předtím už dávno s tou UPSkou nepoužíval 7Ah aku, ale 20Ah aku a ty mu po cca 6-ti letech provozu odešly a teď se rozhodl kapacitu aku ještě víc navýšit až na 100Ah.
V souvislosti s těmito testy s novými aku 100Ah mne napadá otázka po jaké době provozu na aku ta měření prováděl a jestli se na té mizerné účinnosti nemohlo podílet vyšší tepelné zatížení některých komponent UPS způsobené mnohem delší dobou provozu na aku 100Ah než tomu bylo dříve s aku 20Ah i když to bylo na malém zatížení. Přeci jen tato UPS nemá žádný chladící ventilátor a chlazení je jen pasivní. Možná by stálo za to změřit teplotu spínacích polovodičů (FETů) té UPSky po delší době provozu s odběrem z aku 100Ah.
Zaslal: út prosinec 10 2024, 21:25 Předmět:
UPS je staršího data výroby a vypadá asi takto.
A ještě nemá USB. Takže ten graf účinnosti bude určitě jiný, než uvádí tomasjedno. _________________ Hledám ideální řešení...
Zaslal: st prosinec 11 2024, 12:44 Předmět:
Tak jsem to narychlo checknul - při zátěži cca 10 W (různé spotřebiče ve standby) odběr z baterek 1,6 A a při zátěži cca 85 W (přidána žárovka 75 W) odběr 4,6 A, což znamená účinnost cca 77% při 8,5% zátěži. Z toho grafu kouká očekávaných 87% - rozdíl 10% připisuji ztrátám na vnitřním odporu baterek a na odporu ampérmetru vč. přívodů k němu a vč. přechodových odporů krokodýlků a hlavně tomu, že se jedná o starý model s odhadem cca dvojnásobnou klidovou spotřebou.
Jestli má ta Victronixova UPS odběr z baterek opravdu těch 10,2 A při zátěží 128 VA / 65 W, tak bych zkusil ten mizerný účiník 0,51 kompenzovat.
b)Chceš po ní tahat čerpadlo? To se tomu měniči nelíbí už vůbec.
Proč? APC SmartUPS 750 by měla mít na výstupu sinus (THD 5%).
To sice ano, ale vyzkoušeno že indukční zátěž se ji opravdu nelíbí a vydá zvuky jak...
Dokonce jsem zkoušel živit z nějaké smx5000 pračku. A jelo to do doby kdy se zapnulo čerpadlo. Pak normálně šla do chyby... _________________ Internet - metla lidstva
Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1035 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: čt prosinec 12 2024, 6:34 Předmět:
Já mám opačné zkušenosti. Jak jsem psal, s APC Back-UPS Pro 1000 už několik let napájím kalovku, UPS s ní problém nemá, podle případných zvuků bych to maximálně viděl naopak. Dokonce jsem s ní zkoušel napájet darling s motorem 900W, ale cca po 10 vteřinách to vzdaly baterky a improvizovaná propojka mezi nima.
Dle zvuku byl problém, když jsem takovou tou bílou "babyUPS" APC napájel oběhové čerpadlo. Z ní jde ale dle osciloskopu v podstatě čistý obdélník. Zatímco na síť to čerpadlo není slyšet, na tu UPS slyšet rozhodně bylo, ale čerpalo.
Zaslal: čt prosinec 12 2024, 16:45 Předmět:
tomasjedno napsal(a):
Tak jsem to narychlo checknul - při zátěži cca 10 W (různé spotřebiče ve standby) odběr z baterek 1,6 A a při zátěži cca 85 W (přidána žárovka 75 W) odběr 4,6 A, což znamená účinnost cca 77%...
Vlastní spotřeba z akumulátorů - 1,5A
Připojena žárovka 70W
- Naměřeno 79W, účiník samozřejmě 1
- Proud z Akumulátorů 4,6A při 26V
Účinnost je 79/(4,6*26)
cca 70% _________________ Hledám ideální řešení...
Zaslal: čt prosinec 12 2024, 16:58 Předmět:
tomasjedno napsal(a):
tak bych zkusil ten mizerný účiník 0,51 kompenzovat.
Účiník kompenzovat je problém.
Jedou jen zařízení se spínacími zdroji cca. 20W
a k tomu se přidává kotel (čerpadlo a venitlátor) nebo jen čerpadlo.
Takže kompenzovat na straně výstupu z UPS je nesmysl.
A kompenzovat jednotlivá zařízení je opruz.
Čerpadla - to by ještě šlo, ale spínací zdroje pouze nějakým asynchronním motorkem na prázdno.
Chce to UPS, která si s tím poradí.
Jenže, která to je? _________________ Hledám ideální řešení...
Zaslal: čt prosinec 12 2024, 18:18 Předmět:
Čerpadlo/ventilátor bych kompenzoval paralelním kondem (pro sichr se seriovým odporem, třeba NTC termistorem) a na spínané zdroje bych se vyflákl - na živení takových zdrojů je ta UPS přímo dělaná. Problém může být jen induktivní účiník.
Pokud by měl být problém se spínáním takto kompenzovaných motorů (v kotli to asi spíná nějaké pidirelé nebo triak) a nechtěl bys to posílit výkonnějším prvkem, tak bych zkusil dát natvrdo na výstup z UPS kond odpovídající kompenzaci jednoho (většího) z těch dvou motorů, situace by se měla zřetelně zlepšit.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.