Kamarád mi přinesl rádio-kazeťák Panasonic RX-FS440, že mu v něm přestalo hrát FM rádio.
Po rozebrání jsem zjistil, že tuner má správné napětí 6V, ale reaguje na doteky na ladící kolečko viz. https://www.youtube.com/watch?v=mluChVl-Xdc
Když jsem mačkal na plošňák, tak se nic nedělo.
Asi to bude mít souvislost s ladícím kondenzátorem, protože i FM rozsah dost ujel a hraje jen nejsilnější stanice Radiožurnál až na konci rozsahu, i když má být 101,4 MHz.
Stuďáky jsem nenašel a ladící kondenzátor rozebírat nebudu. Nenapadá někoho něco?
Tak to spíš vypadá, že se to jen rozlaďuje, když se toho ladícího kolečka dotýkám. Závada bude asi jiná.
Mě to připadá, že to ladí jen posledních 10-15% celkové stupnice a na zbytku to nenaladí nic. Navíc to stanici udrží jen díky dotekům na to kolečko.
Když jsem si stáhl schéma RX-FS430, kde to vypadá na totožný tuner, tak vesměs ty napětí na těch švábech sedí. Ještě to vezmu domů a prověřím elektrolyty.
Zkontroluj podle jiného přijímače, jestli ti kmitá oscilátor, i když v celém rozsahu to bohužel nedáš. Mohlo by se stát, že ten ladičák má zkrat - u tesláckých se to stávalo poměrně často.
Podľa toho čo píšeš, to vyzerá na "zodraté" fólie medzi statorovými a rotorovými plieškami ladiaceho kondenzátora - majú "prieraz/skrat"... nájdi si vývody pre FM - pripoj tam pískač/diodatest multimetra a pokiaľ pri otáčaní koliečka to čo ilen trošku "škrtne/pískne" - tak je to jasné
...potom len výmena.
To sa stávalo aj u iných výrobcov..
(treba ale zobrať do úvahy pri teste "rýchlosť multimetra" - ako rýchlo vyhodnotí pri diodateste skrat/zvod ... niektorým to celkom dlho trvá ...)
Pokiaľ máš taký, ktorý pískne hneď po spojení meracích sond, tak je to OK..
Automatom to trvá dlhšie - niekedy aj 1-2 sekundy, kým sa poprepínajú rozsahy.. - také nemám rád- to je potom lepšia nízkopríkonová LED cez vhodný odpor s baterkou
Děkuji za popostrčení. Druhé rádio k dispozici vůbec nemám a má výbava je pouze multimetr, protože jsem to rádio rozebíral v práci.
Každopádně ten vývod CT1-1 + VC1-1 proti zemi popískává, takže opravdu bude vadný ten ladící kondenzátor. Má označení 4RC2V2K.
Tie ladiace kondenzátory mali nejaký štandard v zapojení vývodov.. väčšinou bol rozdiel len v rozmeroch - aj to minimálny... Z nejakého vraku japana či inej ryže tam by tam mohol pasovať...
Ja by som sa toho laď. C ešte trocha zastal, než ho odpíšeš. Možno som len zle pochopil, ale píšeš, že tuner "vyzerá" podobný. Píšeš, že napätia sedia. Neviem čo je to prepísknutie..
Ak by si mal skrat, napätia predsa nemôžu sedieť.
Nemalo by, ale neprepískne ti to náhodou aj ten 100Ω odpor a nabitie nejakého elektrolytu alebo nebodaj naopak?
Skontroloval si totožnosť zapojenia? -niekedy je drobná zmena -ale pre meranie podstatná.
Jo, a keď už skrat ktorý popisuješ -neviem či by to tak ovplyvnilo oscilátor..
Áno, dotyk laď.C spôsobí odladenie -veď sa dotýkaš častí oscilátora.
Môže to byť aj inak, nakoniec aj ten ladiaci C, ale pýtal si sa čo robiť..
Popravde, nepamätám skrat dosiek takéhoto ladiaceho C.. Ale mal som skrat tých dolaďovacích kapacít na ňom -riešil som opravou.. Tiež prechody pod matkami, zvody..
Keď už prepiskovať, po kontrole zapojenia vs. schéma by som skúsil či to píska aj za L6, potom za R5, a na pin 3 a 4 IO1 -veď môžu mať zvody aj kondenzátory, doska, niečo na nej, atď..
2004 Příspěvky: 19978 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá prosinec 13 2024, 8:25 Předmět:
Propískat ladicí kondenzátor, to znamená ho odpojit a testovat jeho izolační odpor. Multimetry mívají nějaké zpoždění, než pípnou, ale při dostatečně pomalém protáčení zkrat (prodřenou izolační fólii) ohlásí taky.
Jak píše Dred - sežeň jiný z nějakého vraku a vyměň ho. Dál už to bude jen záležitost doladění do pásma a do souběhu. Ty ladičáky stejného rozměru se od sebe navzájem zase tak moc neliší, aby to nešlo.
Jen se liší zapojení. Zatímco ty japonské mají 4 vývody v rozích +2 zemnící uprostřed, stejně vypadající teslácký má vývodů asi 10 a to ve dvou různých rovinách. Tesla totiž má ty dolaďovací trimry vyvedené zvlášť.
Zaslal: pá prosinec 13 2024, 21:38 Předmět:
Tech ladičáků je mraky typů i "západních" . Nevím , proč nezmiňujete stejně se projevící vadný kontakt rotoru . Bez GDO budeš jen tápat . Jestli to chceš dělat častěji , pořiď si nějaký tester . V AR byl tak za dvacku a trochu práce .
Až teraz som si pustil ten YT -v noci pred zaľahnutím to bolo len tak narýchlo.. Mal som za to že rukou ideš priamo odzadu na ten ladičák, tak túto časť beriem späť..
Vidím že to reaguje na jemný dotyk na koliesko, a dosť skokovo: keď máš obavu zo skratu tak by som meral to napätie v čase ide/nejde -či sa to mení (zrejme sa nebude a skrat tam nie je),
ale myslím že základ je dať dole to kolo a malo by to ísť krásne opatrnými dotykmi dohľadať,
zrejme skúmanie dovedie potiahnuť tie štyri matky -a keď nie, tak ako príspevok vyššie, malo by ťa to doviesť ku tomu stuďáku/kontaktu rotora s jeho zberačom:
rozoberať nechceš, takže týmto smerom žiadna rada. Pred výmenou by som teda skúsil jemný strek kontoxom tým otvoreným rohom do kondíka (niekedy, a vyzerá že aj tu, je potrebné ten plast v rohu pootvoriť trocha, smerom dole opatrným rozcviknutím a odklopením bočnice -aby sa dalo k cieľu hadičkou dostať) -pretočil riadne ten ladiaci aj tie dolaďováky -pred výmenou nemáš čo pokaziť. Ale opatrne -nekúpať -pred 35 rokmi som jeden takto roztopil -síce raz v živote a na nejakom bezcennom "kapsáči", iná možnosť nebola, ale poučenie nepríjemné. Odvtedy opatrne, spojazdnených ich bolo veľa..
2004 Příspěvky: 19978 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so prosinec 14 2024, 7:42 Předmět:
Ano, přechodový odpor sběrače může způsobit, že vysadí oscilátor, ale to se dá snadno prověřit - sundáš kolečko a co nejkraší cestou spojíš hřídelku kondíku s kostrou (už jsem kdysi jeden "zachránil" pomocí sběrače motorku z kazeťáku, kontakt opřený o osu; doladit to šlo a možná to někde hraje dodnes). Jestli to aspoň začne šumět, dělá to ten špatně vodivý kontakt a je šance to napravit podle Adakara. Ale ten kontaktový olej se nemá dostat mezi desky, takže jednu dvě kapičky kapilárou, rovnou podle osy zpředu, žádné sprejování pod tlakem.
Bohužel častěji jsem identifikoval zkrat. Jenže ten multimetrem nenaměříš, dokud je ladičák v zapojení, musí ven. Jistě, je s tím víc práce, ale, jak ten zkrat zjistíš, stejně nemá smysl ten kondík vracet zpět.
Chlapi díky za příspěvky, ale už jsem to odpískal a rádio vrátím. Ten ladičák jsem našel akorát, že ho jako použitý prodává nějaký Rusák na jejich bazaru, ale to je mimo a kdoví jestli je funkční.
Na Bazoši se podobné fungující rádio-magneťáky prodávají do pětikila, nebo si pořídí nějakou mikro/mini-věž s DAB+, MP3 a internetovými rádii. FM už stejně není pouze analogové, na vysílače se signál distribuuje digitálně a nejspíš bude prohnaný i zvukovými kompresory.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.