Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Po instalaci AHD modulu píská celé auto
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JirkaZ

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 14:22    Předmět: Citovat

Spouští (protože je to bolšvynucování), ale jen mírně, jelikož (jak jsem napsal) to na rozdíl od denního svícení považuju za spíš užitečné.

Úmyslně píšu "spíš", protože lze dohledat i případy, kdy pásy byly na škodu. Ale asi je jich menšina proti těm případům užitečnosti.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 14:23    Předmět: Citovat

JirkaZ:
Že je něco nařízený ještě neznamená, že to je nutně špatný.

JirkaZ

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 14:34    Předmět: Citovat

To máš sice pravdu, ale podle mého přístupu je to zhruba takto:

1) vznikne nějaký diktát: je to morální? je to užitečné nebo ne? atd. (včetně dalších kritérií, která tu nebudu rozvádět)

2) pakliže není, je to prostě bolšdrzost (dnes často protlačená něčí lobby, nebo vzniklá z blbosti, ignorance, touhy po moci apod.) a nemám co řešit. Resp. ano, ale jen v úrovni, jak za to drzým bolšem můžu být tzv. "sankcionován"...

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Dekker

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 15:32    Předmět: Citovat

tak pásy mají největší smysl v případě že tam jsou airbagy, jinak je to tutovka.

Ale také znám případy kdy díky tomu, že neměl dotyčný pásy přežil narozdíl od toho co je měl
Milan_F

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 16:01    Předmět: Citovat

Člověk žasne, jak některý hovada dokážou namontovat politiku i do blbýho svícení aut. Evil or Very Mad Rolling Eyes
mi-ro

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 16:27    Předmět: Citovat

Tak nějak Jirku chápu. Taky jsem potkal takovýho předposeru a že prej nesvítím. Jsem mu odpověděl že jestli mě ve dne nevidí tak to je s ním hodně špatný a začne s tím něco dělat.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 21:53    Předmět: Citovat

To chceš jako říct , že z EU jde něco mimo politiky ? je to jen hroamada obrazek_cenzuraů policky posvěcených . který zničí i tebe .
Jinak co je komu na technický po tom , zda máš nějakou automatiku na denní ??? to je blbost .
TeslaPC

PříspěvekZaslal: pá prosinec 13 2024, 23:50    Předmět: Citovat

Na technický by to problém bejt neměl, se svetlam se vůbec nijak nenanipuluje a ani se nijak nemění a funkčnost dálkových světel zůstává bezezměny. Dávat tam někam další světla se mi nechce a kdyz už tak jak tu mnozí již vědí tak ledky ja nemusím spíš nesnáším takže by to dopadlo tak že bych stvořil nějakej bastl se kterým by potom mohl bejt problém na technický.
Tohle řešení se mi dost líbí, ale tak asi sem sehnal blbej modul funguje sice perfektně ale s tim rušením je to nepoužitelný.
Tak pokud by někdo věděl o nějakým jiným nebo o něčem čím ho nahradit aby to plnilo stejnou funkci tak bych byl rád za radu. Mě ještě napadlo to zkusit udělat to tlumení dálek pomocí relátek a odporů, ale nevim jeslti je to reálný, řek bych že ty odpory asi budou solidně topit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 0:19    Předmět: Citovat

Pro jednoho člena nejmenovanýho značkovýho fóra jsem navrhoval snižující DC/DC měnič ve formě PWR regulátoru pro odporovou zátěž s NE555 a výkonovým výstupním MOS-FETem. Mělo to za úkol snížit napětí pro dálkový vlákno žárovek H4 u věkovitý felicie jeho táty, kde právě tohle sloužilo jako "denní svícení". Veškerý původní zapojení bylo zachovaný, oddělený to měl diodama P600D. Já původně měl nastavenou střídu 1:1, aby efektivní napětí při chodu motoru bylo kolem 7V, ale vím, že při konečný montáži to ještě trochu dolaďoval - nevím jestli nahoru nebo dolů, ale osobně to odhaduju trochu nahoru nad ideální polovinu napájecího napětí. Moje zapojení s tím počítalo, dával jsem tam trimr. Můžu se ho zkusit zeptat, jestli ještě ten můj původní návrh někde má, protože v tý felině to určitě nic dalšího nerušilo.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Valdano

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 0:40    Předmět: Citovat

Všechna nová auta, která se prodávají v EU od roku 2011, musí být vybavena systémem denního svícení, který automaticky zapne přední světla ve chvíli, kdy nastartujete. Takže by to měl vyřešit čas až starší auta vymizí tak zůstanou jen ta, která budou mít automatické denní svícení už z výroby. Do té doby u starších aut buď trvale svítit a nebo si nechat namontovat homologované denní svícení. Je otázkou jestli tlumené svícení dálkovými pro účely denního svícení (v ČR to totiž není homologováno) neohodnotí při nějaké silniční kontrole pokutou. V případě STK se to dá maskovat tím, že před návštěvou STK prostě vypnete modul AHD vyjmutím pojistky na jeho přívodu napájení a dálková pak fungují jen jako dálková jako by tam AHD modul ani nebyl. Při vypnutém napájení AHD modulu se tedy dálková světla po zapnutí zapalování nerozsvítí tlumeně čehož by si na STK všimnout mohli a vzhledem k tomu, že takové použití dálkových světel v ČR není homologováno, tak by to mohl být problém. Za jízdy když svítíte dálkovými byť tlumeně při zapnutém AHD modulu si toho při silniční kontrole nemusí, ale také mohou všimnout a pokud si toho všimnou tak to bude zřejmě na pokutu.

Zdroj: LED denní svícení podle Policie ČR
citace:
Každý den v Praze provedou policisté stovky silničních kontrol. Stále častěji se při těchto kontrolách setkávají s řidiči, kteří mají na svých vozidlech umístěna a rozsvícena světla pro denní svícení. Téměř polovina řidičů odjíždí od takové kontroly s pokutou. Mezi nejčastější důvody udělení pokuty patří použití nehomologovaných světel pro denní svícení, dále nesprávné umístění těchto světel na vozidle a také svícení těmito světly při snížené viditelnosti. Část řidičů má také na vozidle umístěna diodová poziční světla v domnění, že jsou to světla pro denní svícení.

Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb. Samotná světla jsou homologována dle předpisu EHK/OSN č. 87.

Homologovaná LED světla pro denní svícení jsou osazena speciálními LED čipy s vysokým výkonem cca 1W/čip a mají pětinásobnou svítivost oproti běžným LED světlům. Dokladem opravňujícím k používání světel k dennímu svícení je značka RL vylisovaná na krycím skle světla nad homologační značkou. Pokud na světlech tato značka není, jedná se o podstatně levnější poziční světla. To jsou světelné sety osazené běžnými diodami, které se umísťují nejčastěji na autobusy a kamiony k zdůraznění rozměru vozidla.

Pokud je vozidlo, které nesplňuje shora uvedené podmínky kontrolováno policisty, hrozí uživateli vozidla pokuta. Pokud jsou uvedené nedostatky zjištěny při technické prohlídce na stanici technické kontroly, je takovému vozidlu omezena způsobilost k provozu na pozemních komunikacích a provozovatel vozidla má 30 denní lhůtu na odstranění závad, v této lhůtě musí opětovně vozidlo přistavit k technické prohlídce.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 2:40    Předmět: Citovat

Valdano, nejen u nás, ale po celý Evropě a troufám si říct i po celým světě jezdí tisíce vozidel, vyprodukovanejch koncernem, který jako "DRL" používají právě pulsní regulací ztlumený svícení dálkovýma parabolama ve sdruženejch předních světlometech. Namátkou transportéry & caravelly, golfy, pola ... A těm taky nikdo nic neřekne a neudělá, přestože na tom světlometu ta značka není viditelná ... Jak to mají ošetřený netuším, ani jedno z nich nemám, ale pokud to mají v homologaci typu, pak není problém, aby to samý při zachování původní funkce dálkovýho světla und světelný houkačky nemohly používat i další vozidla. Já to třeba v roomu nemám, protože mám jednovláknový H7 bihalogeny a je mi jedno jestli svítím dálkovým nebo tlumeným, svítí furt stejná žárovka. Ale už jsem takhle "mžourajících" aut evidentně za dne svítících podžhaveným "dálkovým" vláknem v normálních světlometech viděl moc. A v noci po zapnutí normálních světel to stejně nefunguje. Ve dne vidět jsou, neoslňujou - takže za mne rozhodně lepší než "matrixLED", který mi na silnicích vypalujou voči z každýho jen trochu modernějšího pekáče ...

Valdano

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 3:04    Předmět: Citovat

Jenže tazatel nemá vozidlo, které to má homologováno z výroby a chce tam namontovat samostatný modul, který pro ČR homologován není, a to je ten podstatný rozdíl aneb když dva dělají totéž nemusí to být totéž. Výrobcem homologovaná dálková světla obsahují pro DRL speciální LED s jiným úhlem rozptylu. Dálková světla starších vozidel nic takového nemají a dle předpisů jen snížení jasu bez předepsaného rozptylu nestačí a tudíž jsou stará dálková světla pro tento účel nevhodná. Wink
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 10:56    Předmět: Citovat

Ty koncernový auta, o kterejch mluvím, NEMAJÍ LED TECHNIKU!!!!
Jsou to transportér/caravelle T5, polo, golf nebo passat označovaný jako "pětkový". Do "šestek" už se montujou LEDkový světla (u některejch ne do všech), ale to ztlumení dálkovýho světla ve fyzicky oddělený parabole menšího průměru než má potkávačka mají hlavně tyhle starší typy. Navíc LED technika svítí "svářečkově" modrobíle, tohle jsou evidentně žlutooranžový = podžhavený halogenový žárovky, navíc u všech aut to nemá stejnou míru ztlumení - u některejch to vysloveně vypadá, jako by ty vlákna byly spojený do série, jak to mžourá jako bludička Jůlyje ...

TAKJAN

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 11:23    Předmět: Citovat

Na mým 25 let starým vehiklu je tam takovéto DR od výrobce (30% dálky) a OK. Neruší, na nějaký halogenový cyklus to nemá vůbec vliv. A teď se chystám to spáchat na nový vehikl (místo Fiata), poněvadž je mi líto super osram (bez kterých to zas nesvítí normálně). Uvidím odrušení, ale nebojím se toho. V origo světelném modulu bawa nejsou skoro žádné odrušovací prvky.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 13:33    Předmět: Citovat

Jo, vidíš, na bramboráky bych zapomněl - ty to mají taky - a taky jim to nikdo nepokutuje ...

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

Přejdi na: