Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Po instalaci AHD modulu píská celé auto
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DukeNuke

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 13:44    Předmět: Citovat

Ad svícení - nebál bych se použít toho, čemu jsme dříve říkali zdravý selský rozum. Ano, svůj význam denní svícení má, ale tam, kde hrozí, že bychom mohli něco přehlédnout - typicky motorky, auto, který někoho táhne, IZS atd. Tam to skutečně význam má.
Problém je v tom, že když se ukázalo, že je to k něčemu dobrý, tak se to nařídilo všude. A v tomto okamžiku je to kontraproduktivní.
Je to stejný, jako reflexní vesta - pokud je jen jednotlivě, tak na ni reaguješ a zvýšíš pozornost. Ale až ji bude mít každej, bude to úplně k ničemu.
Aspoň tak to vidím já.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 15:09    Předmět: Citovat

Takhle to není - spíš po povinným zavedení denního svícení snadno zanikne v řadě svítících jedno nerozsvícený, obzvlášť když jsou mizerný světelný podmínky. Ale co je u toho denního svícení naprostá pitomost, jsou 2 věci:

1) když svítí denní, nesvítí zadek (jen u některejch aut ano) = neboli auto je zepředu mnohem líp viditelný, ale zezadu ne. Klasická situace, jedu proti vycházejícímu nebo zapadajícímu Slunci po otevřený krajině a vjedu z jasnýho pole do lesa a v lese tma jak v Obamově prdeli - a přede mnou se bude courat pouze dopředu denníma svítící jiný auto. Zezadu ho neuvidím, bo oslnění a tmavý pozadí a nesvítící zadní obrysovky - a když ho trefím, viník budu já, protože blábláblá - ale že kdyby svítil i vzadu, byl by viditelnej, to už jaxitaxi zákon nereflektuje. Takže za mne - když už svítit denníma, tak komplet vepředu I VZADU. V době maloodběrovejch LED světel je naprostá zbytečnost šetřit na pár červenejch LEDkách vzadu.

2) zákonem umožněný umístění denního svícení dolů do nárazníku k mlhovkám až těsně nad silnici - zase situace po ránu nebo v podvečer, prostě příšeří až šero, proti vám jede auto, ale mezi váma je malej horizont. Jeho denní nevidíte, dokud nevyjede na ten horizont - kdyby svítilo potkávačkama nebo denním v místě potkávaček, bylo by vidět daleko dřív - tohle už soudruzi konstruktéři naštěstí pochopili a díky LEDkový technologii rozmísťujou denní lajnu kolem obvyklýho světlometu nebo aspoň tak vysoko, že se neschová za každým krtincem na cestě ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vasekpetr1

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 19:24    Předmět: Citovat

V tom druhým bodě s tebou Karle naprosto souhlasím, ještě když se k tomu přidají ty napůl nesvítící čínský ledky, tak ho fakt zaznamenáš na poslední chvíli. Nechápu, jak taková úprava může na STK projít...
Celeron

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 19:52    Předmět: Citovat

Na mý C4 Picasso jak nakopnu motor, tak se rozsvítí přední tlumený H7 a zadek červený a SPZ. Zvláštní ale je, že v setup se dá nastavit automatický rozsvícení tlumenejch a zadku podle optickýho snímače. Prý je to předpis u žabožroutů, že v tunelu se musí svítit. Nevím jak teď, ale před 10 lety se u nich nemuselo přes den svítit, jen v těch tunelech a dokonce na mě blikali, že ve dne svítím.
Na ty C4 je ještě jedna podivnost. Nikde není psáno, co to je za světla dole v nárazníku, jestli mlhovky, nebo přídavný světla. Faktem je, že pokud je rozsvítím, svítí furt ať jsou zapnutý dálkový nebo tlumený, nebo obrysovky. Na přepínači je poloha vypnuto, další je přední asi přídavný, pak zadní červená mlha a nakonec přední přídavný (nebo mlha?) plus zadní červená mlha.
Policajti mě jednou zastavili a začali řešit jestli ty (přídavný/mlhy) s dálkovejma dohromady jo nebo ne a ničeho se nedopracovali, prostě to je tak homologovaný. Ty přídavný svítí dost do stran, takže mnohem lepší přehled o srnách a kňourech za příkopama.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TeslaPC

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 23:02    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Pro jednoho člena nejmenovanýho značkovýho fóra jsem navrhoval snižující DC/DC měnič ve formě PWR regulátoru pro odporovou zátěž s NE555 a výkonovým výstupním MOS-FETem. Mělo to za úkol snížit napětí pro dálkový vlákno žárovek H4 u věkovitý felicie jeho táty, kde právě tohle sloužilo jako "denní svícení". Veškerý původní zapojení bylo zachovaný, oddělený to měl diodama P600D. Já původně měl nastavenou střídu 1:1, aby efektivní napětí při chodu motoru bylo kolem 7V, ale vím, že při konečný montáži to ještě trochu dolaďoval - nevím jestli nahoru nebo dolů, ale osobně to odhaduju trochu nahoru nad ideální polovinu napájecího napětí. Moje zapojení s tím počítalo, dával jsem tam trimr. Můžu se ho zkusit zeptat, jestli ještě ten můj původní návrh někde má, protože v tý felině to určitě nic dalšího nerušilo.

Kdybys to dohledal, tak by to bylo super, zkusil bych to. Ve feldě mu to nic nerušilo ale taky je otázka jeslti mělo co, jestli tam měl třeba aspoň rádio, ne vždy je to u takových aut zvykem. Já to chci konkrétně do favorita, ovšem vybavenýho rádiem s "hifi" a vysílačkou, a to je zdroj problému mého rušení teď, z těchto dvou věcí se ozývá pískání. Ale pokud bys to dohledal byl bych rád a zkusil to.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so prosinec 14 2024, 23:40    Předmět: Citovat

Mrknu se po tom.

TeslaPC

PříspěvekZaslal: ne prosinec 15 2024, 11:14    Předmět: Citovat

Díky moc
Valdano

PříspěvekZaslal: ne prosinec 15 2024, 20:27    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
v lese tma jak v Obamově prdeli - a přede mnou se bude courat pouze dopředu denníma svítící jiný auto.

V tom případě řidič toho auta před vámi porušil předpisy, protože při vjetí do tmy měl přepnout z denního na normální svícení.
MiraSt

PříspěvekZaslal: ne prosinec 15 2024, 21:15    Předmět: Citovat

Denní svícení... Ano. Jezdím denně do práce na babetě po cestě která je rozkopaná po kanalizaci takže občas se musím vyhýbat nerovnostem na vozovce. Jelikož nemám zpětná zrcátka jak náklaďák tak ty svítící auta za sebou docela vidím na velkou vzdálenost. Cesta vede v zastavěné oblasti kde auto splývá a okolím a pokud je tmavé a nesvítí tak ho FAKT v těch mojich zrcátkách není vidět.
Mám Thálii a ta má dole v nárazníku přípravu pro mlhovky. Už jsem dávno tam chtěl dát DRL, ale právě proto že je to docela nízko, jsem od toho upustil. Stále svítím tlumenýma protože jak jsem pátral po rozměrech umístění tak mi to vzhledem k provedení přední masky nikde nepasuje bez řezání plastu.

EKKAR

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 0:30    Předmět: Citovat

TeslaPC napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Pro jednoho člena nejmenovanýho značkovýho fóra jsem navrhoval snižující DC/DC měnič ve formě PWR regulátoru pro odporovou zátěž s NE555 a výkonovým výstupním MOS-FETem. Mělo to za úkol snížit napětí pro dálkový vlákno žárovek H4 u věkovitý felicie jeho táty, kde právě tohle sloužilo jako "denní svícení". Veškerý původní zapojení bylo zachovaný, oddělený to měl diodama P600D. Já původně měl nastavenou střídu 1:1, aby efektivní napětí při chodu motoru bylo kolem 7V, ale vím, že při konečný montáži to ještě trochu dolaďoval - nevím jestli nahoru nebo dolů, ale osobně to odhaduju trochu nahoru nad ideální polovinu napájecího napětí. Moje zapojení s tím počítalo, dával jsem tam trimr. Můžu se ho zkusit zeptat, jestli ještě ten můj původní návrh někde má, protože v tý felině to určitě nic dalšího nerušilo.

Kdybys to dohledal, tak by to bylo super, zkusil bych to. Ve feldě mu to nic nerušilo ale taky je otázka jeslti mělo co, jestli tam měl třeba aspoň rádio, ne vždy je to u takových aut zvykem. Já to chci konkrétně do favorita, ovšem vybavenýho rádiem s "hifi" a vysílačkou, a to je zdroj problému mého rušení teď, z těchto dvou věcí se ozývá pískání. Ale pokud bys to dohledal byl bych rád a zkusil to.
Takže jsme to s kolegou dohledali, pracovní kmitočet tam je JENOM nějakejch 200Hz = PŘI TEPELNÝ SETRVAČNOSTI VLÁKEN TO BOHATĚ STAČÍ a tím trimrem mezi vývodama 6 a 7 časovače se PO NAMONTOVÁNÍ dolaďuje střída impulsů tak, aby to opravdu svítilo a ne jen žhavilo. Zdvojenej výstupní MOSFET je redundance kvůli co nejmenšímu úbytku napětí v sepnutým stavu a spolehlivosti, aby to svítilo i když jeden odejde. Oba je potřeba dát na malej chladič, aby netrpěly horkem - teoreticky to zvládnou i bez něj, ale proč je trápit ... Jinak k oddělení obvodů jsou dobrý diody P600D - ke každýmu vláknu H4 samostatnou, zas kvůli proudům.

schema.png
 Komentář:
 Velikost:  28 kB
 Zobrazeno:  29 krát

schema.png

mirku

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 1:58    Předmět: Citovat

https://dratek.cz/arduino/2162-regulator-rychlost-pwm-5v-16v-10a-s-ultra-vysokou-linearitou.html
EKKAR

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 2:49    Předmět: Citovat

On nepotřebuje plynule nastavovat, jemu stačí dostavit efektivní napětí na vláknech na jednu hodnotu a tím to hasne. Nižší kmitočet slouží právě k tomu, aby to nerušilo až kamsi do UHF pásma, naopak je potřeba brát do úvahy to, že podžhavený wolframový vlákno má menší odpor než plně nahřátý a je tak potřeba zvětšit proudovou zatížitelnost spínacích trandů ...

lesana87

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 9:04    Předmět: Citovat

Ta zenerka na výstupu 555 tam vypadá dost nesmyslně. Jestli měla chránit FETy, tak patří mezi G a S, tj. vůči + napájení a ne vůči zemi. Jaká že je její funkce?
TeslaPC

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 12:53    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
TeslaPC napsal(a):
EKKAR napsal(a):

Kdybys to dohledal, tak by to bylo super, zkusil bych to. Ve feldě muto nic nerušilo ale taky je otázka jeslti mělo co, jestli tam měl třeba aspoň rádio, ne vždy je to u takových aut zvykem. Já to chci konkrétně do favorita, ovšem vybavenýho rádiem s "hifi" a vysílačkou, a to je zdroj problému mého rušení teď, z těchto dvou věcí se ozývá pískání. Ale pokud bys to dohledal byl bych rád a zkusil to.
Takže jsme to s kolegou dohledali, pracovní kmitočet tam je JENOM nějakejch 200Hz = PŘI TEPELNÝ SETRVAČNOSTI VLÁKEN TO BOHATĚ STAČÍ a tím trimrem mezi vývodama 6 a 7 časovače se PO NAMONTOVÁNÍ dolaďuje střída impulsů tak, aby to opravdu svítilo a ne jen žhavilo. Zdvojenej výstupní MOSFET je redundance kvůli co nejmenšímu úbytku napětí v sepnutým stavu a spolehlivosti, aby to svítilo i když jeden odejde. Oba je potřeba dát na malej chladič, aby netrpěly horkem - teoreticky to zvládnou i bez něj, ale proč je trápit ... Jinak k oddělení obvodů jsou dobrý diody P600D - ke každýmu vláknu H4 samostatnou, zas kvůli proudům.

Díky, moc, zkusím to a snad už to bude konečně dobrý.
fredis

PříspěvekZaslal: po prosinec 16 2024, 14:22    Předmět: Citovat

[quote="EKKAR"]Takhle to není - spíš po povinným zavedení denního svícení snadno zanikne v řadě svítících jedno nerozsvícený, obzvlášť když jsou mizerný světelný podmínky. Ale co je u toho denního svícení naprostá pitomost, jsou 2 věci:

1) když svítí denní, nesvítí zadek (jen u některejch aut ano) = neboli auto je zepředu mnohem líp viditelný, ale zezadu ne.

Mě mladej na moji žádost svícení vzadu u DR zapnul. F III, úplně bez problému, krabičku má. Jdou aktivovat i další věci, původně za tučný příplatek.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: