Založen: Nov 12, 2013 Příspěvky: 242 Bydliště: ...ten od Bílé Hory
Zaslal: pá prosinec 20 2024, 13:56 Předmět: Zdroj
Ahoj, potřebuji dofouknout u kotle kompenzační nádobu a jelikož mi nedrží ventilek a ruční pumpičkou to nezvládám, tak jsem si vzal kompresor z auta.
Ten je samozřejmě na 12.V a tak jsem si postavil zdroj.Trafo je 220/24V-200VA.Za něj jsem dal usměrňovač (gretze) KBPC 2506, mezi + a - kondik 2m0/Y/50V. Dále stabilák MA7812-mezi jeho kontakty mám ještě keramiky M1.Na výstupu je elit 100mikro /25.V Měřák mi ukazuje 12,2V, ale ten kompresor neběží.Přitom v autě v zásuvce na zapalovač jede.Kde jsem udělal chybu ?
"Měřák mi ukazuje 12,2V..." - ALE jen do chvíle, než zapneš kompresor. Pak napětí spadne přetížením stabilizátoru, který má vnitřní omezení výstupního proudu na cca 1A.
Zaslal: pá prosinec 20 2024, 16:10 Předmět:
Ty malé 12V kompresorky při startu mají odběr i 10A. K tomu potřebují odpovídající zdroj. Nejjednodušší je vzít Pb akumulátor. Na dofukování bicyklů jako zdroj pro komresorek používám akumulátor 12V 7,2Ah používaný například v alarmech. Po napumpování kol ho dám rovnou do nabíječky.
Založen: Aug 10, 2007 Příspěvky: 686 Bydliště: 3 km od Humenného
Zaslal: pá prosinec 20 2024, 16:18 Předmět:
Ak máš nabíjačku, tak k nej môžeš kompresor pripojiť.
EDIT: ešte by bola možnosť nechať to 24 V trafo s usmerňovačom a pripojiť kompresor k nemu cez 12V žiarovku napr. H4.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33040 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá prosinec 20 2024, 17:48 Předmět:
Nestačilo, na jednocestný usměrnění by ten kompresůrek neměl dostatečnej výkon. Jako ideální zdroj by tady měl vyhovět už vejš zmíněnej akumulátor 12V/7,5Ah PARALELNĚ SPOJENEJ s tím tazatelem použitým trafem a stabilizátorem. U stabce bych "podložil" jeho spoj ke společnýmu vodiči nějakou běžnou LEDkou z barev červená-zelená-žlutá, tj. s Uf kolem 1,7-1,8V neboli NE modrou a NE bílou a zapojenou bez dalšího sériovýho odporu v propustným směru od "společnýho" vývodu stabce ke společnýmu vodiči. Výstupní napětí se tím zvedne na cca 13,7-13,8V, baterka se bude mírně dobíjet a autokompresorek pojede na lepší výkon. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Potřebuje dofouknout expanzku. Takže jednoduše a na chvíli. Akumulátor a je to. Žádné složité orloje. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33040 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá prosinec 20 2024, 23:42 Předmět:
Teď potřebuje dofouknout expanzku. Za tejden bude potřebovat nafoukat nádobu na stříkání malou stříkací pistolí nebo bude chtít něco vyfouknout tlakovzduchem - a bude ten kompresůrek chtít napájet ze zásuvky. Radím jak to udělat, aby nemusel tu baterku furt strkat do nabíječky - ale fakt je, že na udržování takový baterky je 200VA trafo poněkud overkill, bohatě by stačilo i nějaký jen 40-50VA ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 12, 2008 Příspěvky: 3044 Bydliště: Považie - Vorošilovo
Zaslal: so prosinec 21 2024, 0:06 Předmět:
Tesne po ŠTB prevrate sme si z týchto ,,kompresorových hustiliek" vo firme porobili odsávačky. Bolo tam trafo 14V/5A, gretz + elyt. Na ten kompresorík to stačilo. Ručku sme kúpili origoš Weller. Dôležité je, aby bol od trafa až po kompresor dostatočne hrubý vodič..... Ohmov zákon nepustí....
2004 Příspěvky: 19976 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so prosinec 21 2024, 8:02 Předmět:
U odsávačky to stačí, tam nejde kompresor do tlaku (ani podtlaku), když ji zrovna ucpeš, nevadí, že to zaskučí a ztratí otáčky. Ovšem, jak tam dáš stabilizátor, bude mít problém s rozběhem zrovna tak.
Ten akumulátor je jistota, klidně stačí "vyjetý" z auta, na který ti už v zimě startér sotva točí. Je-li současně připojený k nabíječce, můžeš nafoukat nejen expanzku.
Jako bonus se baterka postará o to, aby nedošlo k překročení nějakých 14,5 V naprázdno, což je ze samotného trafa s usměrňovačem a s pořadně kapacitním kyblíkem na výstupu normální.
Aneb - nic proti stabilizátorům, mám je rád, ale jsou chvíle, kdy je lepší obejít se bez nich.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.