Nějak úplně nechápu, proč tazatel neuvádí odběr spotřebiče.
Pokud je do vyšších desítek až nízkých stovek mA, tak by měly vyhovět LDO od Microchipu, třeba MCP1700 a podobné, výběr dle parametrů viz zde nebo tady.
Klidové proudy jsou velmi nízké, až zanedbatelné (speciálně u LiIon s ochranou před vybitím).
Ony 3V jsou skutečně 3, nebo 3,3? _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Kdybyste si ještě ráčili rozkliknout první odkaz, co jsem postoval, objeví se LDO stabilizátor 3V/200mA s odběrem 2uA. Bonusem navíc je vestavěná nabíječka lion. To vše za pár šušňů.
Zaslal: po prosinec 23 2024, 16:51 Předmět:
U těchto konkrétních termohlavic, na které odkazujete, jsou baterie 2xAA vložené uvnitř hlavice a jsou tam dost natěsno. Článek 18650 je o dost větší než AA tužkovka. Místo na článek 18650 dle mého názoru v hlavici nebude. Takže zřejmě bude potřeba někam z vnější strany k hlavici doplnit držák na článek 18650 a napájení propojit do hlavice vodiči z toho držáku. Takový bastl vně hlavice asi nebude vypadat nic moc, ale dovnitř hlavice se článek 18650 nevejde.
Takže možná bude lepší zkusit ty dobíjecí USB-C Li-ionky 1,5V jak už tu psal Hape. Je v nich vestavěný mikroměnič s ochranou proti hlubokému vybití a současně i nabíjecí obvod. Mikroměnič drží při odběru na výstupu trvalých 1,5V a až úplně ke konci vybíjecího cyklu napětí klesne na 1V a poté ochranný obvod proti hlubokému vybití odběr z článku zcela odpojí tj. napětí na výstupu baterie pak spadne prudce na 0V. Napětím i velikostí jsou tyto akumulátory totožné s klasickými bateriemi AA tj. elektronika v hlavici nic nepozná a bez problému se vejdou do stávajícího držáku pro 2xAA baterie uvnitř hlavice. Výhodou je dobíjení běžným síťovým adaptérem 5VDC nebo třeba z powerbanky s USB-C nabíjecím kablíkem třeba od mobilu.
Ty dobíjecí Li-ionky s výstupem 1,5V mají už v sobě vyřešeno to co se vy snažíte řešit externě s článkem 18650. Takže prostě jen nahradíte 2xAA běžné baterie za 2xAA dobíjecí Li-ion 1,5V akumulátory a máte hotovo.
Naposledy upravil Valdano dne po prosinec 23 2024, 18:13, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: po prosinec 23 2024, 18:11 Předmět:
Ano, velká diskuse o hovnu. Dotaz měl znít na to, čím ty AA baterie nahradit a toto je snad jediná cesta s tím, že je může na místě vždy dobít z powerbanky.
Zaslal: út prosinec 24 2024, 8:52 Předmět:
p32 napsal(a):
Ano, velká diskuse o hovnu. Dotaz měl znít na to, čím ty AA baterie nahradit a toto je snad jediná cesta s tím, že je může na místě vždy dobít z powerbanky.
Jsem si na 100% jisty že je chci nahradit těma 18650, jelikož je mam z prace zadarmo a nebudu kupovat 2 nabijeci přes USB za 500 kč.
Mam těch hlavic 7 a 7 X 500 je.
Nechci tam davat žadnou powerbanku nebo autobaterii.
Jen jednu 18650.
Takže diskuze není o hovnu, jen někteři se tu musi ukazat a vyventilovat.
Tyto atrapy už mám ve všech teploměrech na zdi, ale napajím přes kabik z trafa.
https://aliexpress.com/item/1005007247869249.html
Do hlavice zespod už mam vyvrtanou malou dirku a 20 cm 2x0,35mm kablik.
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 590 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: út prosinec 24 2024, 10:19 Předmět:
Nemám nic proti kutění a bastlení. Ale přece, jen abych si udělal představu, se zeptám, kolikrát za rok musíš v jedné hlavici vyměnit ty dvě napájecí AA alkaliky?
Zaslal: út prosinec 24 2024, 10:27 Předmět:
2x za rok.
7 lavic x 2 baterky jich máme 14 x 2 je 28
Kdybych k tomu měl připočítat 7 teploměru, co už mam předělené, tak 56 baterek za rok jen kvůli topení.
A to musíš koupit nějaké kvalitní. Šmečka z butiku od Číňanu vydrží 2 měsíce.
Zaslal: út prosinec 24 2024, 14:31 Předmět:
Le_Ze napsal(a):
Jsem si na 100% jisty že je chci nahradit těma 18650, jelikož je mam z prace zadarmo a nebudu kupovat 2 nabijeci přes USB za 500 kč.
Mam těch hlavic 7 a 7 X 500 je.
Vidím, že je to tak, jak jsem psal. Na ali sice lezeš, ale na ty dobíjecí se asi neumíš podívat. Já na tvém místě bych vzal ty 8 dobíjecí AA za těch 416 Kč a podle skutečné kapacity oproti slibované psané bych posoudil, jestli koupit ještě dalších 8 ks. Podle mě ti vydrží spíše tak 2 roky do nabíjení. A to mám plný šuplík 18650 2Ah zadarmo, ale určitě bych takhle nic nedrátoval, co můžu nahradit něčím za 50-60 Kč za 1 ks a vypadá to trošku lépe a bez vysvětlování každému, proč tam jsou ty dráty.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.