Zaslal: út prosinec 17 2024, 9:08 Předmět:
ok1hga napsal(a):
budu jen hádat . . .
připomíná mi to systém dělících čar u pcb které dělal "Jiří Svoboda"
v knížce "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů" rok vydání 1972.
Napadá mne, dnes by se takové desky daly úspěšně frézovat na CNC. Nezkoušel někdo, jak takové desky navrhnout v Kicadu a pak exportovat do G-code, aby tam byly jednotlivé čáry ? Třeba už něco takového existuje...
Zaslal: út prosinec 17 2024, 10:23 Předmět:
já bych viděl problém ve vzniklých hranách Cu folie . Vzniká tím další technologická operace i s možností vzniku vodivých můstků . Leptání chloridem lze provádět i v obýváku .
budu jen hádat . . .
připomíná mi to systém dělících čar u pcb které dělal "Jiří Svoboda"
v knížce "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů" rok vydání 1972.
Napadá mne, dnes by se takové desky daly úspěšně frézovat na CNC. Nezkoušel někdo, jak takové desky navrhnout v Kicadu a pak exportovat do G-code, aby tam byly jednotlivé čáry ? Třeba už něco takového existuje...
Ono to v dnešní době nedává vůbec žádný smysl. Když chceš udělat "dělící" čáry, tak lze plochu složit z polygonů, ale je to hromada ruční práce a kromě retro vzhledu je to úplně k ničemu.
Třeba LPKF Protomat má v SW možnost odfrézovat nástrojem malého průměru jenom obrys spojů. Na jednoduché věci to ještě funguje, ale úspora času to není nijak významná. Normálně si spočítá kompromis a objede spoje dvěma menšími průměry, pak vezme třeba 2mm frézu a obere měď i na plochách. Ten odběr ploch je ze všeho nejrychlejší.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 12:41 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
Ono to v dnešní době nedává vůbec žádný smysl. Když chceš udělat "dělící" čáry, tak lze plochu složit z polygonů, ale je to hromada ruční práce a kromě retro vzhledu je to úplně k ničemu.
Možná, v každém případě pro power věci je na takových deskách lepší rozvod tepla, mechanicky to může být taky odolnější a třeba to i zastíní trochu víc, než čárky.
Té ruční práci bych se pochopitelně chtěl vyhnout, jen přemýšlím nahlas, že by možná mohl existovat SW, který na základě vektorového popisu plošňáku bude schopen změřit vzdálenosti dvou cestiček v každém bodě a navrhe třetí "půlící" čáru.
Další důvod, proč to dělat, je při frézování šetření frézy, která pak jede tu cestu jen jednou - kdo má CNC v práci, ok, tam to zaplatí zaměstnavatel. Ale kdo s tím blbne doma, třeba by to ocenil. Já včera při prvních pokusech s CNC gravirkou V-břit hned poničil (ale to bylo zacházením, ne frézováním).
U toho frézování DPS potřebuješ tři věci. Konstrukce musí být fest tuhá, frézovaná deska musí být rovná a musíš seřídit přesně výšku, aby se frézovala jenom měď a lepidlo. Jakmile začneš brát skelné rouno, tak se břit velice rychle tupí. Pak je možné, že máš nekvalitní čínský HSS nástroj nebo ti moc hází vřeteno.
Já k tomu řeknu tolik, že jestli to bereš jako zábavu, tak OK. Utopíš v tom hromadu času a peněz a ten výsledek za to prostě nestojí. Rychlejší je fotocesta přes laserovou tiskárnu.
Lepší je věnovat usílí tomu, se pořádně naučit kreslit v EasyEDA nebo KiCADu a těch pár kusů si nechat vyrobit u číňana. Výsledek je úplně někde jinde a prokovené díry poskytují úplně jiné možnosti.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6688 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: st prosinec 25 2024, 13:08 Předmět:
Když mi bylo 15, tak jsem takových tišťáků vyrobil hromadu - zabroušenou pilkou na železo nebo jehlovým pilníkem.
Pak jsem přešel na chlorid železitý a kyselinu solnou s peroxidem, poté k panu Kohoutovi. Vůbec mi není líto, že mi to dnes vyrábí číňan s potiskem, maskou a prokovy.
Každopádně škrabání je technologie na moderní součástky nepoužitelná.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.