Ahoj,
dostal jsem tento multimetr a trochu mě zaráží, že má o dost horší kontrast displeje než nějaký no-name multimetr za dvě stovky. Uni-t má auto-podsvícení, ale to zapíná až při docela nízké úrovni osvětlení, takže by bylo potřeba zalepit senzor osvitu, abych displej spolehlivě přečetl vždy.
Je ten nízký kontrast u uni-t normální a nedá se s tím něco dělat (trimr uvnitř apod) ?
IMG_20241225_095427.jpg
Komentář:
Velikost:
154.16 kB
Zobrazeno:
95 krát
Naposledy upravil gaminn dne st prosinec 25 2024, 12:35, celkově upraveno 1 krát.
Přesně totéž mě štve. Např. můj měřák ANENG A8008 je na tom stejně, dvě meteostanice už jsem kvůli tomu vyhodil. Jak říkáš, kdejaký šmejd za dvě stovky je na tom s displejem mnohem lépe.
Na reklamních obrázcích je vždycky vidět displej super, ale doma mě to pak vytočí...
Možná to bude lepší až stáhneš z displeje tu transportní fólii. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Ono jestli ta nižší čitelnost LCD (constrast) nebude cena za to, že tento display má lepší temperature range. Obecně LCD nemá ráda nízké teploty.
citace:
Liquid crystals solidify at low temperature (below the storage temperature range) leading to defective
orientation of liquid crystal or the generation of air bubbles (black or white). Air bubbles may also be
generated if the module is subjected to a strong shock at a low temperature.
Ajo, té folie jsem si nevšiml. Ale nepomůže to. Pořád má uni-t tmavší pozadí displeje a méně černé znaky. Tak to je škoda. Pak ještě srovnám s Brymenem, co mám v dílně, ale ani u něj jsem si na displej nikdy nestěžoval, takže mám pocit, že uni-t si už příště nekoupím, jestli ten kontrast fakt nejde nastavit.
Pokud je to přístroj na tahání do terénu (zima, horko, celková odolnost...), je to možná nutná daň. Nebylo by to značkou ale určením.
Teď jsem se byl kouknout na svůj levnější UT-61EU. No, pozadí taky tmavší, asi bych si uměl představit kontrast lepší. Ale nikdy by mě nenapadlo samotného, přijde mi to v pohodě.
Nedávno jsem likvidoval poměrně drahej Chauvin-Arnoux klešťák, ten měl od novýho displej vyloženě vyblitej. A to stál kdysi dvacet litrů. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: st prosinec 25 2024, 13:37 Předmět:
U mého UT-601 (RC metr, 4 roky) se kontrast jeví naprosto vyhovující, ve srovnání s 20 let starým DMM-3900 nevidím rozdíl. Možná mají vliv optické vlastnosti krycího "skla", případně jeho vzdálenost od displeje.
První, co mě po rozbalení hned trklo, tak bylo, že jsem nemohl přečíst různé nápisy a symboly, co jsou na displeji. Schválně sem dám později porovnání s dalším multimetrem, co mám v dílně.
Zaslal: st prosinec 25 2024, 19:00 Předmět:
Hodně udělá typ buzení displeje. Nejlepší kontrast je u displejů s jedním backplane a buzenými jednotlivými segmenty (static). U displejů s maticovým buzením, je ten kontrast tím horší, čím více úrovní budícího napětí používají. No, a staré měřáky byly většinou osazeni 7106, kde bylo buzení typu static. Drtivá většina dnešních má maticové buzení.
Další věc, co se na tom podepisuje je kvalita zadní odrazové fólie. Hůře jsou na tom transreflexní pozadí, které jsou částečné průsvitné kvůli podsvětlení, než čistě reflexní (u těch je pak přisvícení z boku a není tak kvalitní). A pokud se u displeje sejde transreflexní provedení se čtyřúrovňovým buzením, stojí to při slabém světle a vypnutém podsvícení za starou bačkoru.
Zaslal: čt prosinec 26 2024, 8:39 Předmět:
Jako vždy je něco za něco. Mám UT181A s aktivním displejem (TFT LCD) a ten je skvěle viditelný za všech podmínek, ale docela dost žere. Poměrně často ho musím dobíjet (jako na potvoru, zrovna když ho potřebuju). Nemám zkušenost s OLED, ale myslím, že to bude dost podobné.
Zaslal: čt prosinec 26 2024, 8:52 Předmět:
Ten Keysight máme v práci, ještě ve verzi s LCD, a je dost pomalý. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Takto položená otázka je nesmyslná. Světlo emitující displej je prostě jiný princip než reflexní. S tmou nemá nic společného. To ale víš. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.