Zaslal: po prosinec 30 2024, 21:45 Předmět: RAD Studio 12
Nazdar všem.
Nainstaloval jsem si RAD Studio 12 community edition a vytvořil jsem svoji první dlouho chtěnou aplikaci na přepočet proudové smyčky na fyzickou hodnotu (horní část), zobrazení na displeji s oddělenou výstupní proudovou smyčkou (prostředni část) a zobrazením přes PLC ve vizualizaci (dolní část) a chtěl bych se zeptat, pokud by tu byl někdo, kdo má s RAD Studiem zkušenosti:
• To tam jako opravdu není v základu komponenta Button, u které bych mohl měnit text i barvu?
• Mohu použít komponenty z Delphi 7?
• Je možné mít jeden grafický návrh pro celou škálu mobilních zařízení a pak nějak programově určovat šířku komponent? Přece dopředu nemohu vědět rozměry displeje uživatele.
Simulace celého průběhu signálu od čidla (třeba měření výšky hladiny). Čidlo dává proud 4-20mA pri hladině 0-6m. Takže při hladině 4,97m dává 17,25mA.
Pak může být v cestě zařazen displej pro obsluhu. Ten je nastaven tak, aby pro proud 4-20mA ukazoval 0-6m. A má samostatně nastavitelný proudový výstup, v tomto případě hodnoty 0-6 převádí na proud 4-20mA.
No a poslední část je PLC. To má nějaké rozlišení analogového vstupu, třeba 0-4095 pro proud 0-20mA. A když chci, aby se mi ve vizualizaci, která bere data z PLC, objevilo 0-6m pro proud 4-20mA na vstupu PLC, musím získané číslo převést pomocí koeficientů lineární rovnice.
Takže asi tak.
Zaslal: út prosinec 31 2024, 8:28 Předmět:
ja k tomu len tolko. po rokoch som presiel z delphi na C# je to dost podobne, ale dava ovela lepsie moznosti.
a druha vec, kde sa dalo, presiel som na restapi. v podstate v c# mam nakodenu celu logiku a uzivatelske rozhranie je web. cize mam pristup od mobilu, cez tablet az po pocitac a nemusim v programe riesit rozlisenie, design... a viem si kedykolvek zmenit vzhlad alebo to napojit na nieco hotove.
este co sa tyka komponentov. myslim, ze zo 7 to nepojde, oni menili sktrukturu balickov, takze bud ich skusit prekompilovat pod rad studiom, ale pohladat nove, ktore tam pobezia.
este k tym rozmerom: ano, ty vies v programe zistit rozmery displeja a vies menit rozmery a umiestnenie kazdeho komponentu na formulari. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Na na hentaké rozhrania je predsa najlepšie html, php, sql, javascript, svg a štýly. To beží na akomkoľvek stroji. Nie je potrebné nič inštalovať, zdrojaky sa dajú jednoducho vytvárať a editovať v poznámkovom bloku a zaberá to minimum miesta. Ideálne na hentaké výpočty aj vizualizáciu. A sú to riešenia, ktoré tu sú desaťročia a ešte nejaké desaťročia zostanú. Nie je treba vymýšľať koleso. Len nebyť lenivý a naučiť sa s tými nástrojmi pracovať.
OK. A udělám v HTML, ..., reakce na rozdílné fáze zápisu hodnot ( KeyDown, KeyPress, KeyUp) do editačních boxů? Takto se mi totiž "automaticky" přepočítávají všechny hodnoty podle toho, co píši do mezí proudových smyček nebo fyzických jednotek. Nemám tam žádné tlačítko Přepočítat. Spodní tlačítko Výpočet a,b je tam jen proto, že chci mít možnost zapsat do rovnice vlastní koeficienty a pak je zase nechat vypočítat podle zadaných mezí.
Jako mohl bych to říci i obráceně - proč se učit HTML, ..., když tu máme grafické vývojové prostředí, jehož výsledkem je např. pro PC jeden spustitelný exe soubor a nepotřebují instalaci Javy apod.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6707 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: út prosinec 31 2024, 18:10 Předmět:
no, v html jsem se podobné zvěrstva kdysi pokoušel dělat - skončilo to tím že v stm32 došla paměť (měl na něm šlapat webserver) a nikdy jsem to nedokončil - přešel jsem na javu. Taky problém, ve firmě pro kterou jsem to dělal museli kvůli javě volat jejich ajťáka, ale to už se dalo překonat. Hlavně firmware v STM32 a apku do PC jsem měl nakódovanou za chvilku (komunikace přes USB) - v html bych to marně programoval ještě teď...
Zaslal: út prosinec 31 2024, 19:19 Předmět:
taketo veci sa nerobia v jednocipoch, ale pouziva sa servisna medzivrstva. jednocipak len posiela/prijima udaje a celu stranku aj s nejakou pripadnou logikou pichnes na server. Ja tak mam riesene takmer vsetky moje projekty. Zariadenia komunikuju so servrom, kde mi bezi rest api v c# a on sa stara o vsetko ostatne.
v mcu mam jednoduchu stranku na zakladne nastavenie (wifi). _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: út prosinec 31 2024, 19:55 Předmět:
To byl malý projekt oddělený od wifi/LAN/WAN... Proto v jednočipu webserver a uživatel měl být na HTML přes ethernet na tabletu. Toto programovat je prostě šílené... Tenkrát jsem to netušil.
Zaslal: út prosinec 31 2024, 20:55 Předmět:
ano, tiez som mal taketo pokusy, ale velmi rychlo som presiel na system web mimo mcu. A kedze primarne robim backend, tak moj frontend je velmi strohy, v pripade exe je to casto len konzola
este je tu taka moznost prepojit to stm s raspberry a tam rozbehat web. je to male, nenarocne ale zato webserver tam bezi v pohode. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: st leden 01 2025, 12:40 Předmět:
samec: ale na tu blbu stranku potrebujes web server, ktory si vezme nejaku tu ram a vykon. Navyse, ak chces aby ta stranka aj nejako vyzerala a vedela zobrazovat aktualne udaje, tak tam potrebujes aj nejaky ten javascript a css a to uz su dalsie zabrane kb _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: st leden 01 2025, 13:03 Předmět:
A to jde ještě "levou zadní", problém nastává, když chceš předávat data obousměrně - z jedné strany periodicky a z druhé aperiodicky (uživatelem měnit konstanty). A když to chceš bez potvrzovacích tlačítek, tak už je to v podstatě neřešitelný problém. Ale než jsem si to zkusil, tak jsem k tomu taky přistupoval jako samec.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.