Založen: Feb 09, 2017 Příspěvky: 441 Bydliště: Na dohled od Spolany
Zaslal: st leden 01 2025, 17:15 Předmět: SSD - to jste možná ještě neviděli
Přinesl jsem si domů vyhozený SSD. Občas se mi podaří nějaký spravit, pokud je závada banální - nabořený formát nebo firmware či utržený konektor...
Disk byl po připojení k PC zcela mrtev, takže následovala rozborka. Už jsem si zvykl na čím dál menší desku s paměťmi a řadičem. No jo, ale kde ta deska je?
Ano, celé SSD je destička o velikosti větší paměťové karty...
Zaslal: st leden 01 2025, 18:11 Předmět:
Jestli je disk úplně mrtev, tak zkontrolovat, jestli není utržený konektor.
Jestli nějak žije, tak zkusit aktualizovat firmware - někdy je u výrobce včetně příslušného softu.
Měnit šváby na desce neumím, takže při vadných flash nebo řadiči směr zpět SD
Při dnešních cenách se nemá cenu s tím moc babrat, úspěšnost je minimální
Založen: Oct 03, 2005 Příspěvky: 1670 Bydliště: nedaleko Humpolce
Zaslal: st leden 01 2025, 18:32 Předmět:
Chvíli jsem pátral a zjistil, že je v něm problematický řadič Phison S11. Našel jsem i postupy jak na to. Přitom jsem našel seznam SSD a jaký je v nich použit řadič.
https://linustechtips.com/topic/1092033-ssd-tier-list/
Zaslal: čt leden 02 2025, 1:12 Předmět:
Tohle je on. https://www.alza.cz/lexar-nq100-240gb-d9667986.htm
Je levnej a pomalej. A životnost 84TBW není zas tak moc. Moc se v tom nevyznám. SSD disk 2.5" je hlavně do starých PC. V mém PC už je ADATA LEGEND 960 MAX 1TB ve formátu M.2 80mm. _________________ 010203
Zaslal: čt leden 02 2025, 9:35 Předmět:
Jasně, že je to sračka. Mě jenom zaujalo, jak to dovedou oj*bat.
Podle označení NQ, životnosti a rychlosti bych si tipnul, že paměti nejsou TLC ale dokonce QLC.
Děkuji Milan_F za zajímavé tipy
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.