Zaslal: so prosinec 07 2024, 22:44 Předmět:
Při částečném vyklízení garáže (dělám místo pro věci ze skladu) jsem natrefil na aparát Grundig R303 a Tesla 1039A. Obé za odvoz, jsou poněkud "rozklížené". Snad by jako zdroj součástek mohly někomu posloužit...
Na závěr pracovní neděle se za jednou bednou zjevil ještě dřevěný "HIFI STEREO TW 40" (toto přesně stojí na panelu). To je TW40 junior? Za tisíc, když už musí být oceněný. Při rychlém jednání značná sleva (tak se to psává, že?).
Zaslal: pá prosinec 13 2024, 18:17 Předmět:
Houmr dnes cestou na jih převzal celkem 4ks C428, 1ks C441FS, 1ks C442 (mono verze C428), 1ks 4113U "Štandard", dále přenosky Daria a Oravan (částečně kýmsi předělaný na ovládání mikrospínači).
Probrali jsme letmo obsah skladu, dále ještě naložil VCR pro pány Mikras a TeslaPC.
Zaslal: so prosinec 14 2024, 17:29 Předmět:
Bohy od JH převzal při dnešním putování krajem 1ks C416, 1ks C439, 1ks 63B492 a vyhlédl si přenosky Mánes, Brožík, Aleš. Přesněji řečeno - zde jsem se spletl, anžto počet Brožíků je nula, Mánesy dva a Aleš jeden. Tudíž mi jeden Mánes zbyde. Předběžně zarezervován pro houmra, stejně jako stolní konvertor UHF (tento bude k mání ještě jeden).
Kazet do VCR (v roli bonusu v něčemu významnějšímu) bude nejméně 150ks.
Nově na mě v kartónu vykoukl aparát Wacom Digitizer II. Taky spíš coby zákusek k většímu předmětu (co za něj chtít?). Postrádá zdroj a "péro" (nebo kříž?). V podobném duchu bych hovořil i o stroji Robotron S6007. Asi ho rozeberu na polovodiče... Tato poslední věta patří i přístroji Syntrack II. Sběratelský není (kdo by ho chtěl?), je v něm nedokumentovaná Motorola MP905001 PLCC, SAA1064, mnoho známých LM, NE, TL apod. A trafo, které má rád sinclair (stadión ála Kitamura Kiden - konkrétní kus je noname). Je to vůbec plnohodnotný sat. přijímač? Na štítku stojí: "SATELLITE DEMODULATOR; SATCOM INTERNATIONAL B V".
Zaslal: ne prosinec 15 2024, 11:43 Předmět:
Ahoj.
Syntrack II jsem si kupoval v roce 92. Byl jsem s ním nadmíru spokojen, je to ještě analogový satelitní přijímač, což je již dnes nepoužitelné. Ubaslil jsem si k němu i automatické natáčení parabaly k vybrané programové předvolbě. Dokonce jsem ještě v mé dokumentaci dohledal i servisní manuál. Jako zdroj náhradních dílů jak psal Judeware 2x TSA6057, SAA1064, TBA229, 4053, 40106, NE570, TL431, operáky, filtry atd.
Zaslal: so prosinec 21 2024, 23:10 Předmět:
O aparát Syntrack II projevil zájem bohy, takže kuchat se nebude. Nechceš, Luboši, jeden z inzerovaných konvertorů UHF? A loni zmiňované torzo bratislavského rádia a měřící přístroj König (typ APM 320-H)? Nový pracovní rok nám začíná až 6.1. 2025, musí to teď odsejpat.
V podobném duchu (jako již dříve uvedené audio/video) dávám k dispozici pod dnešními zgarbami objevené "tunýry":
• Sony ST-JX205L, z dalšího komponentu sestavy (který nemám) má pupeční napájení, takže nešel narychlo vyzkoušet
• Samsung RS-750T
• JVC FX-33L
• JVC T-10XL
S tunýry na mě vykoukl další "TW" (kolikátý už?). Chybí mu předek, vlevo dlí jeden isostat (nesíťový) vpravo čtyři spřažené, plus další osamocený. Pot. vlevo tři tenkohřídelové, vpravo "normální". Vzadu dva repro DIN, čtyři vstupy (nýtované) a (zřejmě dobastlené) čtyři cinče/sinče/kinče (umístěné poněkud chaoťicky). To je tak za pět piv.
Dříve zmíněný dřevěný HIFI STEREO T W 40 (beze slova junior) má vepředu pot. SYMETRIE, BASY, VÝŠKY, HLASITOST. K tomu vystouplou kontrolku, síťový Isostat, běžný Isostat SLUCHÁTKA, MAGNETOFON, MONO, STEREO, VSTUP G/R/U/M. Vzadu 2x repro DIN + DIN S, DIN G/R/U/M, 3x poj., napájecí vidlice ála diáčník. Dolní plech je děrovaný. Písmo na panelech vypadá frézovitě, ve stylu šablony k Centrografu.
Zaslal: po prosinec 23 2024, 19:02 Předmět:
Bohy před týdnem převzal 3ks aparátů OTF/Orava/OVP a dnes mu přibyly tyto:
• C430
• C442 (monofonní verze C428)
• OVP 72cm (chyběl čelní panel, dodatečně doplňuju typ -> CTV28MM30)
• C446
• TESLA TELEVISION TTVM856TS (82cm 4:3)
• novodobý přenosný Mánes
• novodobý přenosný Aleš
• Sharp VZ-1600H (věž typu "skleník")
K tomu dostal drobotinu, jako přehrávač DVD, aparát Syntrack II, soupravu TESA-S, menší pár repro apod.
A další drobnosti, které spatřily světlo během přípravy na dnešní nadělování (též víceméně jako bonus k větším rybám, jako jsou např. VCR, zes. atd.):
• "TV CAMERA National WV-1000AE/G (zřejmě nemá kompletní optiku)
• kláv. Compaq "dvojitý mezerník" (dva malé vedle sebe) RT231BTWCZ
• kláv. "LIBRA ELECTRONICS FK-8000" (OEM je Focus ELECTRONICS Co., LTD.) s kalkulačkou s vlastní baterkou
• kláv. HP SK-2511A (mnoho multim. tlačítek, kabel MIC, LINE OUT)
Nevšedních klávesnic (s extra tvary, extra tlačítky, s přepínačem XT/AT, kon. DIN, PS/2, pár USB) je tolik, že mi nezbyde trochu je roztřídit a každou bednu doplnit seznamem, jinak by nebylo možné konkrétní kus dohledat.
Zapomněl jsem uvést, že mi v opouštěném skladě jistou dobu postával jukebox SILVERBALL (TAB AUSTRIA). Určitou dobu jej známý neprovozoval, klekla baterka a tím pádem kfg. parametrů BIOS setupu řídícího PC. A kde vzít know how, když je v něm iks spešl karet do ISA slotu, že? Tenkrát (před čtyřmi lety?) jsem byl rád, že jsem rozjel O.S. (neobvyklá verze W95), ale řvalo to kvůli údajné nespolupráci periferií (tlačítka, mincovník, dotykovka přes CRT...). Tak skončil ve skladu s tím, "že se k tomu někdy dostanu". Díky mé tíživé situaci je dočasně u původního majitele, byl by k mání za tisíc (teoretické maximum). Do nových prostor v Písku ho převážet nehodlám.
IMG_0313.JPG
Komentář:
SILVERBALL
Velikost:
258.23 kB
Zobrazeno:
11 krát
Naposledy upravil judeware dne so prosinec 28 2024, 11:46, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st prosinec 25 2024, 23:18 Předmět:
Malá kuriozita (přebírám skladové analogové sat. receivery) - útroby aparátu Strong SRT500LT (mám jich několik). Jak EEPROM, tak 80C52 jsou v paticích, což je vzhledem k jejich univerzálnímu využití bezvadné!
Zvláštní kazeťák handic 999 jsem pro odreagování odstrojil. Stačí sejmout zadní sololit, aparát postavit předním panelem vzhůru, odšroubovat nožky a vnější plášť vytáhnout, jako patník ze země. Je to takové transiwattovské. Těžko říct, jestli by ta pertinaxová svorkovnice vyhověla dnešním nárokům dvojité izolace (na zadním štítku symbol je). Ta studniční skruž má odstiňovat trafo vůči okolí? Kazeťák provádí autostop i při převíjení. A vypadá to, že se (elektricky) skládá jen z diskrétních prvkůch! Na motoru je datum 6.9. '76
Přední a zadní panel dříve zmíněného dřevěného TW... Uvádím pro úplnost, o onom zesilovači už sem psal.
Zaslal: st leden 01 2025, 11:19 Předmět:
Nechce někdo midivěž ATX (DTK, viz foto)? Bývaly velmi bytelné. Jako jedna z mála běžných pentiumčtyřkových mi padla ihned do oka a je mi líto z ní udělat železný šrot. Jinak se se zbylými všedními PC moc nemazlím. Za stejných podmínek, jako dříve uvedené (snadno přenositelné) kusovky - stovka, či dvě, případně po dohodě za odvoz, pokud to povede k zájmu o odběr větší ryby, tj. Amstrad úhl. 72cm, zbylé OTF 55B506, cinčemonitory, kotoučáky.
Zaslal: st leden 01 2025, 13:47 Předmět:
Když vidím, jak v tématu "D: tiskárny 2ks, fax, repro k PC, trafa" VASEK_W z PE nabízí ohromnou všehochuť, zdroje nevyjímaje, tak dodávám, že i já brzy naplním 1..2 velké kartóny se zdroji (z právě rozebíraných PC, na 99% ATX). Bude jich mezi 25 a 50 kusy. Fortrony, častěji ovšem asijská obyčejnost, nazvaná dle příslušné skříně (KME, JNC a další), též mnoho opovrhovaných Eurocase. Vybírám intuitivně ty "nejnadějnější" (z časových důvodů je vyloučeno všechno testovat). Pro nekšeftařské bastlíře za odvoz, tohle prostě do důchodu nemám šanci servisně/montážnicky využít...
Zaslal: čt leden 02 2025, 15:56 Předmět:
Taky se drbu za uchem, co s klasickými tištěnými katalogy (ve věku počítačů a Interfernetu):
• BURR-BROWN Linear 1996-1997
• BURR-BROWN Mixed signal 1996-1997
• SOS electronic 2009
• RS alfatronic 04/2009
• TME 2010
• Mouser 07/2011
• GES 2011
• Farnell 2001 (dva svazky)
Je řada věcí, které jsou na trhu "stále" (kabely, konektory, pasívy, některé měřáky, diskrétní aktíva, "klasické" IO. Jenže podrobné popisy IO nebývají k mání v těch distributorských, tam tvoří velké procento obsahu stránky s fotkami konektorůch, kabelážžž a např. stránky s D/Tr./Tri.v tvoří obvykle jen strohý výčet. Tak co s tím???
Zaslal: čt leden 02 2025, 16:07 Předmět:
Do modreho kontajnera. Mozem ti k tomu pridat GME 2002
Inak kvalitnu ATX skrinku oceni malokto. Teraz si PC nestavia nikto. A kto ano, ten si kupi nejaky predrazeny smejd s mizernymi lakovanymi plechmi (ako mali kedysi len smejdy od EuroCase). Aj zdroje su takmer nepredajne.
Zaslal: čt leden 02 2025, 16:18 Předmět:
Tak zrovna GME 1999 a 2002 používám ve studovně (na WC) dodnes. Tam je TTL klasika sepsaná dost přehledně, téžžž tehdejší MCU, (E)EPROMy, TV integráče, obecné analogové, klasické konekt. aj. Jenže oproti těm výše zmíněným bichlím jsou tenčí a s tlustšími listy, je s nimi pohodlnější manipulace.
Zaslal: so leden 04 2025, 21:18 Předmět:
Další kuriozity během přebírání...
• PC386/40, deska MST-386AWP, kontaminovaná baterkou, zasažená horní polovina
• Po zapnutí ani nepípla, po prvním čištění vypípávala chybové kódy, po druhém čištění naběhla s chybami na první obrazovce; je zajímavé, že se definice znaků zapíší dobře a zlobí až zápis do framebufferu od segmentu B800h ("strobovaný" ISA MEMW)
• Zkoušení tunýru s nabořeným zdrojem (SAMSUNG RS-750T), Rock Radio Písek
• Signálová deska z tuneru - co jsou ty dva "siamské" prvky s barevnými proužky mezi těmi třemi kapacitními trimry (zřejmě značení OD1, resp. 0D1)? Podobné pouzdro mívaly zenerky z DDR (trochu stylem jako tr. SF245, ovšem jen se dvěma vývody, zde ovšem to celé dvakrát).
• Klávesnice COMPAQ RT231BTWCZ (PS/2), dvojitý mezeník nazvaný "funkce Erase-Eaze"
IMG_0335.JPG
Komentář:
deska MST-386AWP
Velikost:
287.43 kB
Zobrazeno:
3 krát
IMG_0334.JPG
Komentář:
spuštění PC po očistě
Velikost:
249.14 kB
Zobrazeno:
2 krát
IMG_0336.JPG
Komentář:
SAMSUNG RS-750T
Velikost:
253.23 kB
Zobrazeno:
1 krát
IMG_0338.JPG
Komentář:
deska tuneru s (mně) neznámými prvky
Velikost:
284.32 kB
Zobrazeno:
8 krát
IMG_0339.JPG
Komentář:
Klávesnice COMPAQ RT231BTWCZ (PS/2)
Velikost:
188.7 kB
Zobrazeno:
1 krát
Naposledy upravil judeware dne so leden 04 2025, 21:21, celkově upraveno 1 krát.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.