Zaslal: so leden 04 2025, 21:21 Předmět:
pokračování...
• Klávesnice ORTEK 106TB (DIN+RS232), hodiny, trackball
• Klávesnice LIBRA ELECTRONICS (OEM: FOCUS ELECTRONIC FK-8000), kalkulačka, funguje díky napájecímu knoflíku i bez PC
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33239 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne leden 05 2025, 1:07 Předmět:
Jo - a jsou katodama k sobě, ke spoji pak je přivedený Ulad. Není pak potřeba oddělovací kondík v oscilačním obvodu, kterej od sebe odděluje střídavý oscilace a stejnosměrný ladicí napětí = nepodílí se svojí tepelnou závislostí na "courání" naladěnýho kmitočtu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so leden 11 2025, 23:54 Předmět:
Kdybych v komunitě osmibiťáků neuspěl (oldcomp.cz), možné mi zbydou (za stejných podmínek, jako mnohokrát dříve) tyto jehličkové tiskárny:
• 4x A3 Epson, Star...
• 2x Star LC-240 (možná mám někde zapadlé ještě další kusy)
• Epson LQ-100
• Epson LX-100
• 2x Epson LQ-570+
• Star LC-20
• Citizen LSP-10
• Panasonic KX-P2130
• Epson LQ-350
• Epson LX-300+II
A při nedělním přebírání obsahu skladu na mě ještě vykoukly komponenty prvorepublikového bakelitového telefonu "BK Prchalové a spol" (tak na 1,5ks výrobku) a páječka 234 50W, viz foto (převzato z internetu). Víceméně za odvoz...
Páječka.jpg
Komentář:
Velikost:
49.25 kB
Zobrazeno:
7 krát
Naposledy upravil judeware dne út leden 14 2025, 22:38, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út leden 14 2025, 22:34 Předmět:
Člen fóra oldcomp.cz jménem "pwramp" převzal tyto aparáty:
• Epson LQ-100
• Epson LX-100
• Robotron K6304 (první ze dvou)
• Toshiba 20V300P
• torzo mgf. řady B4
Zaslal: čt leden 16 2025, 20:53 Předmět:
Teď už dochází na prkotiny "za pivo", či tradičně motivačně za odvoz, pokud se tím zbavím i nějaké větší ryby (těch už je minimum). Považuje někdo z vás za užitečnou "servisní dobíječku PAL JT10", či sluchátka ARF286, či čtečku (průchozí AT DIN) ZEBEX ZB-2200K? A co např. dvojžárovky 40/45W, tedy ty "předhalogenové"? Mám jich možná deset.
Zaslal: pá leden 17 2025, 15:24 Předmět:
Za spolupráci při prodeji věcí po zemřelém, mém bývalém "počítačovém zákazníkovi" (založil jsem tady téma s dotazy asi před pěti, už jsem ho ovšem nenašel), jsem na revanš získal řadu odborných knih z oblasti počítačů. Ve vyklízeném skladu toho byla celá (těžká!) bedna:
• [William R. Stanek] Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008 (samolepka "běžná cena 1490Kč")
• [Mike Meyer, Scott Jernigan] Osobní počítač (přiloženo CD, doporučená cena 690Kč)
• [Brian Livingston, Paul Thurrott] Windows Vista - základní průvodce (doporučená cena 500Kč)
• [Mitch Tulloch, Tony Northup, Jerry Honeycutt] Microsoft Windows Vista Resource Kit (přiloženo DVD, dva svazky, typicky 1200Kč)
• [Martin Kuchař, Mirek Jahoda, Petr Broža] Bible HARDWARU (319Kč)
• [Ondřej Pohl] Využijte svůj mobil naplno! (doporučená cena 149Kč)
• [Petr Broža] Notebook (doporučená cena 149Kč)
• [Jakub Lohniský, Jiří Kwolek] Jak zvýšit výkon PC (doporučená cena 199Kč)
• [Zdeněk Valečko] Řešení problémů s PC (doporučená cena 299Kč)
• [Michael Gook] Hardwarová rozhraní (doporučená cena 690Kč)
• [Olga kokoreva] Registr Microsoft Windows XP (doporučená cena 395Kč)
• [Martin Vlach, Petr Švéda] Adobe Photoshop Plugins (doporučená cena 296Kč)
• [Ed Bott] Microsoft Windows XP (přiloženo CD, doporučená cena 249Kč)
• [Martin Žemlička] Základní výbava počítače (přiloženo CD, samolepka "běžná cena 249Kč")
• [Ed Bott, Carl Siechert] Mistrovství v Microsoft Windows XP (doporučená cena 590Kč)
• [Peter Winkler] Velký počítačový lexikon (doporučená cena 590Kč)
• [Björn Walter, Vladislav Janeček] Telefonujeme přes Internet (přiloženo CD, doporučená cena 269Kč)
• [Antonín Vitovský] Anglicko - český a česko - anglický výkladový SLOVNÍK INTERNETU (doporučená cena 268Kč)
• [Jiří Iskra] Google (přiložena CD, 239Kč)
• [Petra Zemanová, Zuzana Ručková] Jak si zachovat zdraví u počítače (doporučená cena 137Kč)
• [Ondřej Bitto] 333 tipů a triků pro Internet (samolepka "běžná cena 219Kč")
• [Ondřej Bitto, Vladislav Janeček] 1001 tipů a triků pro Microsoft Windows Vista (přiloženo CD, 149Kč)
• [Petr Broža] Domácí kino (doporučená cena 197Kč)
• [Ivan Lukáš] MP3 přehrávače (přiloženo CD, samolepka "běžná cena 169Kč")
• [Ondřej Bitto] Nero 8 (247Kč)
• [Randall Stross] Planeta Google (249Kč)
• [Pavel Nygrýn, Radek Bábíček] 444 tipů a triků pro nákup počítače a komponent (doporučená cena 149Kč)
• [Jaroslav Horák] Hardware (doporučená cena 297Kč)
• [Jiří Král] Opravujeme s počítač (doporučená cena 297Kč)
• [Libor Kříž] Používáme ICQ (doporučená cena 117Kč)
• [Petr Broža] Stavíme si počítač (doporučená cena 247Kč)
• [Petr Městecký] Microsoft Office Outlook 2003 (doporučená cena 297Kč)
• [Brian Clifton] Google Analytics (doporučená cena 397Kč)
• [Jiří Hlavenka] Velká kniha vypalování CD a DVD (přiloženo CD, doporučená cena 349Kč)
• [Pavel Roubal] Microsoft Windows Vista jednoduše (doporučená cena 119Kč)
• [Ed Bott, Carl Siechert, Craigh Stinson] Mistrovství v Microsoft Windows Vista (790Kč)
• [Pavel Navrátil] S počítačem k maturitě (dvě brožury, "běžná cena 159Kč" za kus)
Ceny (původní!) jsou uvedené jen pro formu, je jasné, že mnoho titulů je již obsahově odkvetlých, v současné době neaktuálních. Buď byly uvedené knihkupcem na jednom z posledních listů, nebo šlo o samolepku na zadní straně (koncová cena plus adresa místního prodejce), nebo je doporučená cena na jednom z krajních listů přímo vytištěná. Takže i zde půjde v mnoha případech o převzetí za odvoz, či ceny symbolické (pro ty, co mě zbaví i věcí dalších). A zřejmě narazím ještě na jednu objemnou igelitku, ovšem později.
• = rezevováno pro kolegu do píseckého kroužku, resp. si je ponechám
Naposledy upravil judeware dne ne únor 02 2025, 12:39, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: pá leden 17 2025, 21:46 Předmět:
To není jen odkvetlý, to je prakticky všecko uzrálý, opadaný, shnilý a zkamenělý. V PC branži jsou věci/literatura zastaralý už po 2-3 letech, tady to máš všecko v řádu 20 nebo ještě víc roků ... Dobrý jako antikvita, případně záložka pod dveře nebo pod skříň, která má ulomenou nohu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: po leden 20 2025, 20:53 Předmět:
@judeware
Nevyhazuj tu přebytečnou literaturu. Mluvil jsem se známým z NTM a projevil zájem až nadšení. Jenom to musí zkonfrontovat s tím, co už mají a ozve se mi. Odměna tentokrát 2 volňásky. Tak jestli se budeš chtít podívat na mašinky.....
Zaslal: út leden 21 2025, 20:36 Předmět:
Beru na vědomí. Přeberu ještě jednu bednu, na kterou jsem zapomněl. Odhadem tak dvacet titulů.
Robotron S6007 je vyvezen, ale řídící desku jsem si nechal. Ještě se o ní zmíním. Deska se spínači mi zajímavá nepřišla, byly tam TTL, východní CMOS (plus tři SGS HCF40xx) a "KD13x". Akorát jsem se zarazil při pohledu na mně neznámé B370D, vypadaly jako MBA810.
Zaslal: pá leden 24 2025, 19:28 Předmět:
[1] Ke zmínce o nalezení starších katalogů (2.1. 2025) - pár dní poté jsem prolistoval ze zvědavosti obsah katalogu Farnell, tj. nakoukl namátkově na několik desítek stran (např. stylem str. 10 -> 50 -> 80 -> 120 -> 160 -> 210 atd., prostě nikoliv příliš systematicky). Zaujaly mě konektory od strany 155. No krucipísek - tohle vypadá (viz foto), jako konektory v prostoru pro rozšiřující karty v počítači MZ-800! V katalogu GME kdysi bývaly podobné, pod označením SKV50 (skl. č. 803#006, 2x25 kontaktů s roztečí 2,54mm, tloušťka desky 1,5mm), byly též "samořezné na kabel", ve stylu PFL50, které se používaly v ranějších verzích kabelů periferií SCSI. Tyhle mají ovšem i příslušné "montážní uši" po stranách.
Zkoušel jsem trápit vyhledávač výrazem ".635-820 ELCO card edge 2.54 pitch" (vyčteným z oné stránky), ale rozumného výsledku jsem se nedobral. Poradíte?
[2] Věděl by někdo, jak se jmenovala tato nabíječka ještě v době, když to nebylo torzo bez krytu, trafa a znehodnocených plechů? Obsahuje 4ks KY719, KT704, KF508 a KFY46, prvky na panelu jsou na foto jakž takž vidět. Je mi jí líto.
[3] Tohle vypadá jako "malý laboratorní zdroj" (kryt je tvořen plechem tvaru kvádru (bez dvou čel, ála krabička od sirek). Je to dílenská malosériovka, nebo samodomo výroba, podle nějakého vzoru?
[4] Měřič pasivních prvkůch, vzhledově trochu ve stylu zdroje, viz výše. Dotaz též viz bod [3].
[5] Tohle je orientační měřič tranzistorů? A jak to mělo ve funkčním stavu pracovat? Uvnitř není žádné repro, ani prostor pro baterie, ani konektor pro externí napájení. Též pěkná rukodělná práce. Plastový obal mi připomíná předlistopadový stojánek na školní tužky.
IMG_0347.JPG
Komentář:
".635-820 ELCO card edge 2.54 pitch"
Velikost:
189.52 kB
Zobrazeno:
9 krát
IMG_0348.JPG
Komentář:
torzo nabíječky
Velikost:
259.4 kB
Zobrazeno:
10 krát
IMG_0350.JPG
Komentář:
neznámý zdroj
Velikost:
237.52 kB
Zobrazeno:
8 krát
IMG_0351.JPG
Komentář:
víceúčelový měřič
Velikost:
287.45 kB
Zobrazeno:
10 krát
IMG_0352.JPG
Komentář:
zkoušeč tranzistorů (?)
Velikost:
246.63 kB
Zobrazeno:
7 krát
Naposledy upravil judeware dne so leden 25 2025, 11:20, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá leden 24 2025, 20:09 Předmět:
judeware napsal(a):
...Robotron S6007 je vyvezen, ale řídící desku jsem si nechal...
Deska obsahuje (původní východoněmecké značení, i západní vzory jsou dodnes ke koupi):
• UB880D (Z-80 CPU)
• U2364D (ROM 8K×8 )
• U2716C (UV EPROM 2K×8 )
• U214020 (SRAM 1K×4)
• UB857D (Z-80 CTC)
• UB855D (Z-80 PIO)
• DS8205D (např. MH3205)
• DL008D (74LS08)
• DL074D (74LS74)
• DL004D (74LS04)
• V4011D (CMOS 4011)
• К555ЛИ1 (74LS08)
• D103D (7403)
• DL003D (74LS03)
Takže je to v podstatě celý píčotač. Rozšiřovací modul paměti (foto jsem neudělal) obsahuje též nějakou drobnou logiku a (překvapivě) západní paměť 8K×8, s místem na více IO. Je tam i baterka CR2032 (verze bez patice).
Zaslal: pá leden 24 2025, 23:36 Předmět:
judeware napsal(a):
Za spolupráci při prodeji věcí po zemřelém, mém bývalém "počítačovém zákazníkovi" (založil jsem tady téma s dotazy asi před pěti, už jsem ho ovšem nenašel), jsem na revanš získal řadu odborných knih z oblasti počítačů...
Ceny (původní!) jsou uvedené jen pro formu, je jasné, že mnoho titulů je již obsahově odkvetlých, v současné době neaktuálních. Buď byly uvedené knihkupcem na jednom z posledních listů, nebo šlo o samolepku na zadní straně (koncová cena plus adresa místního prodejce), nebo je doporučená cena na jednom z krajních listů přímo vytištěná. Takže i zde půjde v mnoha případech o převzetí za odvoz, či ceny symbolické (pro ty, co mě zbaví i věcí dalších)...
• = rezevováno pro kolegu do píseckého kroužku, resp. si je ponechám
Uvádím druhou část knižních zásob (nakonec to byla zašantročená maxi igelitka, nikoli bedna):
• [Hans-Peter Messmer, Klaus Dembowski] - Velká kniha hardware (doporučená cena 1490Kč)
• [Jiří Hlavenka] První kroky s počítačem (doporučená cena 69Kč)
• [Curt Simmons] Problémy s Microsoft Windows XP a jak je řešit (doporučená cena 349Kč)
• [David Jurick, Adam & Damien Stolarz] Velká kniha tipů a triků pro iPhone (497Kč)
• [Klaus Dembowski] - Mistrovství v HARDWARE (přiloženo DVD, 990Kč)
• [Marie Franců] Šablony v programech Microsoft Office (doporučená cena 149Kč)
• [Jaroslav Horák] Havárie počítače (přiloženo CD, doporučená cena 199Kč)
• [Petr Broža a Libor Kříž] Bible Vypalování CD a DVD (od tvůrců časopisu Extra PC)
• [Michal Politzer, Jakub Pecha] 1001 tipů a triků pro Microsoft Windows XP (297Kč)
• [Jiří Lapáček] Internet pro úplné začátečníky (doporučená cena 157Kč)
• [Curt Simmons, James Causey] Mistrovství v sítích Microsoft Windows XP (doporučená cena 670Kč, na 1. vnitřním listu ovšem 990Kč)
• [Jiří Lapáček] Počítač v domácnosti (přiloženo DVD, doporučená cena 297Kč)
• [Antonín Vitovský] Moderní SLOVNÍK SOFTWARU (398Kč)
Naposledy upravil judeware dne so leden 25 2025, 11:24, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá leden 24 2025, 23:39 Předmět:
judeware napsal(a):
[2] Věděl by někdo, jak se jmenovala tato nabíječka ještě v době, když to nebylo torzo bez krytu, trafa a znehodnocených plechů? Obsahuje KY719, KT704, KF508 a KFY46, prvky na panelu jsou na foto jakž takž vidět. Je mi jí líto.
Tipuju tyristorový schéma s dvojicí výkonovejch diod, trafem s vyvedeným středem sekundáru - něco jako vyšlo v BENu od Václava Maliny v edici "Poznáváme elektroniku", fázový řízení tyristoru pomocí komplementárního páru trandů nahrazujících UJT tranzistor. Pravděpodobně to mělo i docela "parní" parametry, s příslušně dimenzovaným trafem to klidně mohlo dát 10A nebo ještě víc trvalýho proudu (diody KY719 jsou na 20A IF a 400V UR, tyristor KT704 je na 15A IF a 300V UR).
judeware napsal(a):
[5] Tohle je orientační měřič tranzistorů? A jak to mělo ve funkčním stavu pracovat? Uvnitř není žádné repro, ani prostor pro baterie, ani konektor pro externí napájení. Též pěkná rukodělná práce. Plastový obal mi připomíná předlistopadový stojánek na školní tužky.
To není celej měřič - to je jen "meziksicht", takovej představek k už hotovýmu multimetru, kterej si z něj bere pravděpodobně i napájení, nebo má vestavěnou 9V (??) baterku a multimetr používá pro zobrazení naměřenejch hodnot tranzistoru. Obchází to potřebu shánět pro samodomo měřák trandů drahej přesnej měřáček. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.