Domnívám se, podobně jako před tím nonius, že to předchozí zapojení je funkční. Např. se starým relé TX12 (TX11ZN) nebo jeho náhradou za modernější typ. Je to relé se zpožděným návratem (ZN), které se chová jinak, než ransom popisuje chování relé typu B. Toto relé spíná ihned po připojení napájení a je sepnuto po celou dobu, kdy je k napájení připojeno. Teprve po odpojení napájení odčasuje a vypne.
A kromě toho se domnívám, že i s použitím relé se zpožděným přítahem lze zapojení použít, pokud se paralelní zapojení spínacích kontaktů obou stykačů nahradí sériovým spojením rozpínacích kontaktů stykačů a naopak rozpínací kontakt relé spínacím kontaktem. Nedostatkem je ovšem zbytečné zpoždění při prvním spuštění a potřeba dvou rozpínacích kontaktů u každého stykače.
Naposledy upravil masar dne út leden 07 2025, 20:54, celkově upraveno 1 krát.
Masar: Relé, kterému sebereš napájení, už nic neodčasuje. Kromě snad historických jednoúčelovek, kde drží několik
sekund náboj pro napájení cívky ve velkém kondenzátoru. V obecném případě tedy musí být relé s trvalým napájením. A tudíž to je podle prvního nákresu (ovládání napájením) nefunkční.
Variantu s rozpínacími kontakty a zpožděným přítahem jsem úmyslně nenavrhoval. Právě pro zpoždění prvního sepnutí po obnově napájení.
Požadavek je blokovat spuštění po dobu doběhu pohonu. Nikdo neřekl jestli to budou tři sekundy nebo tři minuty.
Kdyby se mělo jednat o jednotky sekund, klidně by se na to daly použít třeba zpožděné pomocné kontakty na stykačích a vynechat časové relé. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Relé TX11 a TX12 byla jedněmi z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších v našem průmyslu a divím se, že o nich člověk, který 38 let dělá reléovou logiku, očividně neví. Jinak by tu nepsal o "několika sekundách napájení cívky z velkého kondenzátoru".
A kromě toho, funkce relé typu B tak, jak byla popsána, neodpovídá funkci relé se zpožděním při(po) vypnutí, ale relé s předčasným vypnutím.
Charakteristiky relé se zpožděným sepnutím a zpožděním při vypnutí jsou funkčně navzájem inverzní.
Já jsem někde zmínil typ b...? Teď nevím. Jestli jo, šlo o překlep.
Ty funkce na obrázku nejsou inverzni. V prvním případě je výstup aktivní po čas S-t, ve druhém po čas S+t.
TX11 pamatuju. Někde i možná nějaký vyhrabu. Ale určitě ho nebudu nabízet někomu, kdo se to učí.
Relé se zpožděným návratem sepne při přivedení signálu. Po odeznění signálu drží sepnuté, rozepne po odčasování. Po celou tu dobu musí být něčím napájené. Buď ovládacím napětím (to znamená že má napájení trvale a spouští se do další svorky), nebo by muselo mít zdroj v sobě. Baterku, nabitý kondenzator. Já nevím jak srozumitelněji to vysvětlit.
Zpožděný návrat, když nechci aby mi časák relé trvale žral energii, si bez problémů nafixluju zpožděným přítahem a pomocným relé s přidrží.
Ale teda se musím omluvit za jeden kiks, to jsem fakt dement. Nedělám to 38 let, jenom 33. Asi jsem právě domachroval... _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
U relé, které má jenom dvě ovládací svorky, máš pravděpodobně buď funkci zpožděného přítahu (typ a), nebo zpožděného návratu (typ b). Typ a po přivedení napájení začne časovat a po uplynutí času přepne. Po přerušení napájení odpadne.
Typ b po přivedení napětí sepne okamžitě a po odčasování odpadne. Znovu sepne po přerušení a znovuzapnutí napájení...
Princip relé TX11ZN a TX12 je v použití vnitřního bistabilního (polarizovaného) relé. Tím je snížena vlastní spotřeba energie v době časování, po jejímž ukončení se relé přepne připojením druhé cívky relé k nabitému kondenzátoru (schéma). Relé TX měla přepínatelný rozsah 0,6-100s.
Lze je nahradit moderními typy i z české výroby, např. ELKO CRM71TO, CRM72TO, ale i výrobky Legrand a jinými.
Zaslal: so leden 18 2025, 15:29 Předmět:
Tak proběhla zkouška zapojení, zatím jen na jednu fázi (na 3 musím někam zajet)
Relé jsem nakonec sehnal CRM91/H.Funkce g nabízí zároveň možnost okamžitého sepnutí po rozepnutí ovládacího kontaktu tak jsem přidal ještě kontrolku časového odpočtu na doběh motoru. Na první dobrou to funguje
Až zapojím motor, dám vědět
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 z 6
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.