Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Přednost při výjezdu z křižovatky
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DukeNuke

PříspěvekZaslal: so leden 11 2025, 8:48    Předmět: Citovat

Zbytečné dohady.
První případ (bubny) je naprosto jasný - červené auto jede v připojovacím pruhu a dává přednost všemu, co jede v průběžném pruhu. Ostatně tam má značku dej přednost v jízdě. Je to stejné, jako když je na kruháči "zkratka" pro odbočení vpravo - v tomto případě minu kruháč, ale za ním jsou dva pruhy, z nichž jeden je průběžný a ten má přednost. To může být a nemusí upraveno dopravním značením. A je úplně jedno, kde jsou hranice křižovatky.
Případ Pelhřimovská je podobný - auto odbočující vpravo (červená šipka) má značku dej přednost v jízdě, jedná se o odbočovací a připojovací pruh a dává přednost. To, že chybí vodorovné značení nehraje roli.
A k tomu, zda žlutý ví, či neví o přednosti - kdo byl někdy řidičem z povolání ví, že se může stát (nemělo by, ale stane se), že se chvíli soustředíte na něco jiného a nejste si jisti, jak vlastně přednost byla. Odbočuji-li doleva (žlutá šipka), stejně se po odbočení podívám doprava, zda tam něco nejede. A pokud nejsem slepý, pak si všimnu značky - což je trojůhelník postavený na špici. A tato značka nemůže znamenat nic jiného, než to, že mi červená šipka dává přednost => jedu. A to je taky důvod, proč se přednostní značky liší od ostatních - trojúhelník na špici, šestiúhelník a čtverec na špici nemůžou znamenat nic jiného, než dej přednost v jízdě, stůj, dej přednost v jízdě a hlavní silnice.
Takže pokud mám oči a znám značky, vím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32

PříspěvekZaslal: so leden 11 2025, 9:06    Předmět: Citovat

Žluté auto má před červeným přednost z toho důvodu, že jede v průběžném pruhu a basta. Červené auto mění jízdu z jednoho pruhu (připojovacím) do druhého pruhu (průběžného) a navíc tam má ještě tu upozorňující značku, že má dávat přednost v jízdě a to vždy.
Jinak dá se to okecávat, ale výsledek bude furt stejný.
PavelFF

PříspěvekZaslal: so leden 11 2025, 10:20    Předmět: Citovat

Souhlasím.
petrfilipi napsal(a):
...Podle mě (i podle názoru vyučujícího z Dopravní fakulty Univerzity Pardubice) má přednost červené vozidlo, protože žluté odbočuje vlevo a má tak dávat přednost protijedoucím vozidlům. ....i
Tady je potvrzení bonmotu, ...kdo to neumí, ten to učí.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so leden 11 2025, 10:41    Předmět: Citovat

Koukám na čtyři strany zbytečné debaty o další nedokonalosti našich předpisů. I v Jičíně máme příčku před kruhákem do odbočky z něj. Oblouků je moc, těžko stanovit konkrétní hranici křižovatky *), proto jsou obě cesty jasně označené, nikomu ta žlutá značka navíc nic neudělala. Přesto jsem tam už párkrát potkal řidiče zblblého z dávání přednosti zprava, které je tu na sídlištích normální, přehlédnuvšího trojúhelník, protože "přece jede zprava".
Mně zase nic neudělá, když takového radši pustím, než trvat na tom, že mám přednost.
Nakonec ani tam, kde se dává přednost zprava, si nemůžu být jistý, že to ten druhý řidič nezvojtí. Někteří si občas pletou pravou a levou ruku, i takové jsem na cestách nejednou potkal, naštěstí jsem si radši počkal na to, až bude jejich úmysl jasný.
S tím souvisí i nesprávné (jinak řečeno "italské") či žádné používání blinkrů, ale to je další příběh.
Doplnil bych jen to, co
samec napsal(a):
Na nejakom krížení ciest bez značenia by som si rozhodne prednosť v jazde nevynucoval, hoc by som bol v práve.

Nejen tam, kde se kříží cesty bez značení. Ty značky tam třeba včera byly, ale v noci zažily návštěvu sběrače kovů, a přemístily se jinam.
Zkrátka tam, kde mám pochybnost o tom, že i ten druhý řidič ví, jak se má správně zachovat, je jistější na to nespoléhat.

*) Hranicí křižovatky je přednostně bod, kde oblouk přejde do přímého směru. To bylo v komentáři k tuším už předloňskému testu na referenťáky, odkaz nedám, ty testy jsou každý rok jiné.
Pro mě to znamená, že všechno od místa, kde po odbočení srovnám volant do přímého směru, je mimo hranici křižovatky. A, jestli po několika metrech budu muset přejet do jiného pruhu, znamená to, že nejdem v křižovatce, ale jedu v pruhu připojovacím. Se všemi právy i povinnostmi, které můžou, ale nemusí, být potvrzené, či upravené dopravním značením.
Tři a půl stránky diskuse mohlo odpadnout, kdybych se do ní podíval dřív.
ransom

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 13:35    Předmět: Citovat

Asi bude nejjednodušší se na tom místě prostě s někým srazit a počkat na výsledek vyšetřování.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 14:10    Předmět: Citovat

Anebo tak. Jestli máš dost času...
Jsou chvíle, kdy přibrždění může hodně času ušetřit.
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 14:13    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Asi bude nejjednodušší se na tom místě prostě s někým srazit a počkat na výsledek vyšetřování.
To nechceš. A asi to nechce nikdo. Tohle je taky jeden z těch, co to přesně na týhle křižovatce schytali ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ransom

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 14:57    Předmět: Citovat

A jak to souvisí s nekonečným teoretizováním jestli někdo má přednost?
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 15:24    Předmět: Citovat

Asi tak, že tam byli oba přesvědčení o tom, že mají teoreticky přednost. Prakticky to křáplo.
ransom

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 15:55    Předmět: Citovat

To je to. Silnice mi nepatří, i kdybych měl de iure tisíckrát přednost. A nezapomínat, že se mě neustále někdo pokouší zabít. I tak se může přihodit obyčejná ale fatální smůla. Mnohokrát jsem toho byl svědkem. Počínaje mým tátou.
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 16:22    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Asi tak, že tam byli oba přesvědčení o tom, že mají teoreticky přednost. Prakticky to křáplo.
U toho mnou nalinkovanýho případu šlo navíc o přetíženej vlek za služební fábulí stavebnický firmičky, ještě ke všemu naloženej nestabilním nákladem - syrovým namíchaným betonem - a celou soupravu řídil Ukrajinskej ofčan, kterej se samozřejmě sám nezraněnej po nehodě vypařil kamsi za Mukačevo a už o sobě nedal vědět ani mäkké bž. Takže neodstíhatelnej ...

ransom

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 16:45    Předmět: Citovat

Má bejt? Nebo proč vypichuješ zrovna Ukrajince? Proč zrovna stavební firmu? Právě tak to mohla bejt zpitomělá ženská, namachrovanej ředitel, fetka, Slovák, negr, nebo ty ve slabý chvilce.

Mýho kamaráda na motorce semlel Němec, kterej mu nedal přednost. Taky se mu nic nestalo. Kamarád nadosmrti invalida.

Kamaráda Ukrajince vloni zabil, a druhýho zmrzačil Čech.

Jaký chceš z takových informací dělat závěry? K čemu? Proč?

EKKAR

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 17:14    Předmět: Citovat

No že tam "nikdo za nic nemoh" - majitel firmy nařídil úkáčkovi jet s nákladem, kterej nebyl zajištěnej a navíc ho bylo asi 2x tolik, než má fábule povolený - a když se stalo co se stalo, totiž že se mu v křižovatce ten vozejk rozkmital, následně utrh a vyvolal řetezovou havárku, následkem který ten kluk i se svojí ženou jedouc na motorce málem oba zakukali, tak řidič-viník nebyl k nalezení a firma za nic neodpovídá, bo odpovědnost nese řidič ... Kluk přišel o nohu nad kolenem, holka naštěstí jen o slezinu, ale následky těžkýho polytraumatu si i ona ponese do konce života. To opravdu nechceš.
ransom napsal(a):
...
Mýho kamaráda na motorce semlel Němec, kterej mu nedal přednost. Taky se mu nic nestalo. Kamarád nadosmrti invalida.
...
No vidíš - a mně v srpnu 1994 ve Vídni narozenej důchodce ročník 1917, bytem Prágl Žižkaperk, postavil tady v Třebový do křižovatky "stopětku" po vyjetí z vedlejší tak šikovně, že jsem o něj sešrotoval kejvačku z roku 1956 i svoji levou nohu, ve který už nadosmrti budu nosit 44cm chrómniklu. Ten důchodce měl 2 francouzský hole, brejle jak dna vod jogurtů, v každým uchu jedno naslouchátko a na palubce žárovku, která svítila když na něj někdo troubil - a přesto dostal od nějakýho zmrdskýho takydochtora potvrzení, že může sednout za volant....

samec

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 18:59    Předmět: Citovat

Musíš predvídať. Cesty sú nebezpečné. Ak ti nedá prednosť jeleň, budeš ho obviňovať z porušenia dopravných predpisov? Čo ti to pomôže?
DukeNuke

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 21:10    Předmět: Citovat

Jak říkával můj kolega - já vím, že mám přednost. Ale ví to on?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na: