Zaslal: čt leden 09 2025, 15:05 Předmět: Solar, aku baterie, el. ohradník
Mám tři ovce na pozemku kde není el. proud. Hlídá je el. ohradník napájený z aku baterie 12 V / 45 Ah. Ohradník baterii vycucne za 4 dny. Mám proto dvě baterie, které střídám, ale dobít je musím dojet 20 km. Proto uvažuji o dobíjení solárním panelem. V tomto oboru jsem ale laik, živil jsem se celý život instalacemi silnoproudých zařízení.
Poraďte jaký panel + příslušenství mám objednat k průběžnému dobíjení olověné aku baterie 12 V / 45 Ah, abych nemusel dojíždět nabíjet baterii.
Na podobnou srandu mám měnič SRNE MPPT SR-ML2420 a dva panely do série, že dávají naprázdno dohromady 80-95V bez zatížení a ok.
Celkem v pohodě to nabíjí i když je celý den pod mrakem.
Založen: Jan 28, 2009 Příspěvky: 688 Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský
Zaslal: čt leden 09 2025, 16:07 Předmět:
Takže spotřeba ohradníku je cca 6W. To je dost málo na to, aby to dokázalo žít i tohle zimním temnu s celkem libovolným panelem.
Panel: jakýkoli seženeš levně. Hint: velké 400-500W panely budou levnější než nějaké 100W.
MPPT nabíječ: cokoli co opravdu má MPPT a zároveň vyhovuje panelu, který jsi sehnat (maximální napětí / proud).
Nezapomeň, že taková sestava snadno vezme nohy na ramena, takže buď to musí být zabetonovaný do země nebo to složit z levných komponent, aby to nebolelo až si to někdo odnese.
Zaslal: so leden 11 2025, 18:59 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
Na podobnou srandu mám měnič SRNE MPPT SR-ML2420 a dva panely do série, že dávají naprázdno dohromady 80-95V bez zatížení a ok.
Ten měnič umožňuje nastavit napětí a proud vhodný pro dobíjení a udržování takovéto baterie ( 13,5 V / 4 A )? Umí taky odstavit baterii při poklesu napětí, aby jí to nevycuclo do mrtě ? Ještě mám dilema, zda koupit solar nový, nebo jetý, třeba na Bazoši.
Není třeba žádných velkých propočtů a investic... Mám to takhle uděláno proti srnám, které mi chodí žrát zeleninu.
Já mám 100W panel (ale pozor - skutečně 100W, ne to, co nabízí PRCák), dobíjí 55Ah obyčejnou autobaterii. Regulátor úplně to nejlevnější tam je hlavně proto, aby se baterka nepřebíjela. Při plném nabití mi baterka vydrží 9 dní (8 mám ověřeno fyzicky - to jsem ještě jezdil dobíjet). Plné dobití za slunečného světla trvá asi 3 hodiny.
Loni jsem ještě přidal autobaterku z Toyoty, která už nedávala potřebný proud na start, a le jinak byla v pořádku. Když vypadne proud, tak ji seberu, připojím na měnič a napájím lednici.
Ohradník je zapnutý pořád (kromě doby, co jsme na zahradě), běží celoročně a ještě se nestalo, že bych přijel a byl vypnutý.
Jen si dovolím upozornit, že původní nákup byl něco takového z PRC, a to nestíhalo dobít ani za slunečného dne. Použil jsem z toho aspoň ten regulátor.
Ten měnič umožňuje nastavit napětí a proud vhodný pro dobíjení a udržování takovéto baterie ( 13,5 V / 4 A )? Umí taky odstavit baterii při poklesu napětí, aby jí to nevycuclo do mrtě ? Ještě mám dilema, zda koupit solar nový, nebo jetý, třeba na Bazoši.
Má to svorku s nastavitelným odpínáním. Vypíná to při podpětí na baterii a pak tam jde nastavit aby to večer samo rozsvítlo lampičky.
Nastavení dobíjecího proudu jsem nenašel. Ale možná nová verze už to má.
Jeden mám na použité baterii 55Ah z auta, do ní jsem jenom doplnil destlilku a druhou na 120Ah baterii do karavanu. A zatím není žádný problém. Co jsem měl čínu předtím, tak ta odrovnala baterku z auta za dvě sezóny.
Jedou z toho přímo 12V lampičky, nabíčky USB a notebook a další srandičky.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.