Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sinusový měnič 12V/230V/1,5kW
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:15    Předmět: Sinusový měnič 12V/230V/1,5kW Citovat

Přistál me na stole tenhle měnič z obytňáku auťáku. Výrobce a typ na tom nikde nebyl, asi zakázkově vyráběný pro výrobce těch obytňáků.
Tažený U profil se sáněma pro plošák, čelní deska zásuvka 230V, zadní 12V svorky jako kráva a celkem 4 větráky. Ovládání a indikaci to má krabku na kabelu připojenou přes RJ45 ale chodí to i bez tý krabky.
Na plošáku dvě poměrně velký feritový E trafa, na jednom boku 8 stejnejch Fetů TO220, na druhý straně 4 jednoduchý diody To220 a 4 velký Fety TO247. Prvozávada byl nafouklej a vyteklej elyt 47uF/400V. Po jeho výměně tvrdej zkrat v napájení 12V. Tak jsem postupně vytáhl všechny TO220 Fety a testnul na čínským testeru. Z těch osmi byly tři proražený, majitel si přinesl náhradní a tak jsem je osadil. Bez těhle Fetů měnič naběhl a pískal poruchu. Vše ostatní z silový polovodivosti bylo OK. U těch tří byly taky přerušený odpory 10R do gate. Po výměně už nebyl tvrdej zkrat na napájení 12V ale s proudovou pojistkou napájecího zdroje nastavenou na 5A bylo napětí stažený na cca 5,5V. Čtyři fety topily jako sviňa, další čtyři studený. Tak jsem šel po buzení těch osmi Fetů a našel dva komplementy 2SC3205 a 2SA1273, což je 30V/2A/1W/dlouhý TO92. Jeden komplement měl na obou trandech bouli. Namastil jsem místo nich rozměrově nevhodný KD139/KD140. Měnič se rozběhl, naprázdo bere 200mA a na výstupu je 230V přesně. Protože fety nebyly na chladičích, tak jsem zkusil jen 25W žárovku, svítila několik minut a nic netopilo. Pak 100W a během asi 4 sekund měnič vypadl. Fety byly studený takže na přehřátí to nevypadlo.
Blbý je, že když to na malý výkon maká, jak postupovat dál bez dokumentace.
Nemáte prosím někdo aspoň ideový schema, jak jsou tyhle měniče zapojený? Předpokládám, že těch 8 menších Fetů a jedno trafo je plnej most a dělá z 12V třeba 250V, usměrní to diodama TO220 a pak tam je druhý trafo, se čtyřma TO247 a to dělá 50Hz sinus. Nebo to má jinej princip? Co radíte, co dál? Majitel si přiveze ty komplementy 2SC3205 a 2SA1273, nastěstí je maj za pár kaček v KTS. Pak se bude pokračovat.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Naposledy upravil Celeron dne st leden 15 2025, 17:20, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:20    Předmět: Citovat

KTE? Nemyslel jsi KTS, tedy AME?

Jinak ten princip může být různý, spíš bych čekal výrobu 50Hz pomocí PWM modulace mnohem vyšší "nosné" frekvence zároveň s transformací nahoru, pak filtrace oné "nosné" frekvence.

Myslím si, že by sis to měl alespoň částečně rozkreslit, jinak to bude věštění z křišťálové koule - zde už snad tradiční, ale technik tak nepracuje. No a ten princip taky zjistíš osciloskopem, když stroj alespoň nějak funguje.

Že to nejede na vyšší výkon může být záležitost nějakého hlídání přetížení - třeba výpočtem z výst. napětí a proudu, přičemž ten proud může být snímán odporem, proudovým trafem nebo jinak (třeba Hallův snímač).

Někdy to může hlídat i proud z 12V napájení. Mimochodem: čím to napájíš při testech, není problém tam?

Kdyby to bylo odporem (i když při tomto výkonu je to méně pravděpodobné), tak bych tipoval na výrazné zvýšení jeho hodnoty třeba "připečením" apod.

Prostě to analyzuj, jak píšu výše. Doktor tě taky neléčí bez důkladného vyšetření a "zmapování".

Ze dvou možností často volím tu třetí.

Naposledy upravil JirkaZ dne st leden 15 2025, 17:41, celkově upraveno 5 krát.
Celeron

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:21    Předmět: Citovat

Jo, překlep, opraveno.

mi-ro

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:32    Předmět: Citovat

Většina invertorů má měnič (nebo více měničů) na 320V. Pokud jich je víc jedou přes diody do společnýho elytu. Toto napětí se pak pomocí H můstku (to budou ty čtyři velký Fety) střídá přes LC filtr do výstupní zásuvky. Ty primitivní se střídají jen 50Hz, ty lepší si amplitudu odskáčou ve více stupních aby aspoň trochu napodobily sinus.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:37    Předmět: Citovat

mi-ro: jenže to popisuješ obdélníkový, nebo "modifikovaný sinus" princip.

Celeron píše o sinusovém měniči, tam je to trochu jinak (pokud je to skutečně "pure sine wave"), viz třeba tady.

Samozřejmě je otázka, jak to doopravdy je koncipované, to by nám měly říct oscilogramy, popř. ono alespoň blokové schéma, vzniklé Jirkovou vlastní pílí Wink

Naposledy upravil JirkaZ dne st leden 15 2025, 17:46, celkově upraveno 1 krát.
Celeron

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 17:43    Předmět: Citovat

JirkoZ, dokud v tom nebudou originál komplementy, majitel si to odvezl. Sral jsem se s tím dopoledne 2.5 hodiny a nějak to chodí. Docela úspěch, když to jistý "profi servis" v H.K. neopravil, jen vyměnil vyteklej elyt.
Skončili jsme na tom, že 230V na výstupu je, poslední zjištění byl ten výpadek při větším zatížení. Pokračování bude až na to budou správný díly a podmínky. Třeba až budou Fety na chladičích, tak to pojede a já teď hledám závadu tam kde není. To ideový schema by dost pomohlo. Vypadá to, že mi-ro asi bude blízko.

mi-ro

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 18:13    Předmět: Citovat

JirkoZ, tohle mě docela zajímá. Čistě teoreticky, jak chceš vyrobit ze ss napětí "čistý" sinus? Ano, lze analogově ale pak by jsi protopil skoro polovinu výkonu. Nebo se mýlím? Podobně jako u NF zesilovačů ve třídě D vs. AB.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 18:40    Předmět: Citovat

mi-ro: podívej se do toho PDFka od TI, jak na něj odkazuju výše.

Odtamtud:

citace:
Here H-bridge circuit converts battery DC voltage into AC using high frequency PWM (6 kHz to 20 KHz) thus feeding the 50-Hz transformer which Boost it to 120V/220V AC. The output of transformer contains a capacitor which filters it to make clean 50-Hz AC.

Principem je prostě můstkový měnič napájený z baterie a pracující na "nosné", přičemž tato frekvence je šířkově modulována 50 Hz.

Jinak existuje i pure sine wave koncept na principu co uvádíš výše, tedy že se napřed vyrobí cca 320V DC a teprve pak se na něj aplikuje PWM "nosná" modulovaná 50 Hz. Příkladem budiž třeba jedno z možných zapojení PRC modulu EGS002.

U pure sine wave je to ale prostě vždycky tak, že se pomocí PWM moduluje ona "nosná" a na výstupu se odstraňuje LC filtrem. Čím vyšší má frekvenci, tím je to logicky snazší. Někdy se transformace nahoru dělá společně v jednom kroku, někdy je oddělená.

Pěkné shrnutí základních koncepcí měničů s ohledem na průběh výstupního napětí je třeba tady (od toho místa dále).

BOBOBO

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 19:36    Předmět: Citovat

Od celerona jsem četl , nevím co to je , takže možná sinus .
Když vidíš střeva sinusměniče , bývá tam chladič větší a osazenější pro výstup , než střídač . Tedy ještě poměrně velká tlumivka na toroidu na výstupu .
lesana87

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 19:47    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
Někdy se transformace nahoru dělá společně v jednom kroku, někdy je oddělená.

A ty dvě koncepce jdou snadno odlišit na první pohled. Pokud se transformuje a sinusuje zároveň, je tam trafo na 50 Hz, pokud odděleně, je tam trafo na tu nosnou, tedy obvykle feritové.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 19:48    Předmět: Citovat

Jo, to je pravda (většinou).

BOBOBO

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 19:54    Předmět: Citovat

Bohužel účinnost trafoměničů je bídná .
mi-ro

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 21:05    Předmět: Citovat

Co jsem servisoval tak to byl vždy typ co jsem popsal Jirkovi (Celeron). Tedy feritový měnič nebo i více v paralelu na 320V a pak H most. Buď byly střelený fety na primáru, nešel vůbec měnič a nebo střelená polovina mostu na výstupu. I takový co inzerovali pure sine tak jsem po připojení bijáku viděl zubatý sinus.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 21:33    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
...I takový co inzerovali pure sine tak jsem po připojení bijáku viděl zubatý sinus.

Můžu hádat?

Byl od PRCáka? A to ať už viditelně, nebo skrytě?

BOBOBO

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 21:35    Předmět: Citovat

Co to je zase za blbá otázka ? Chinan dělá supr sinus měniče , jako vše , co si zaplatíš .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: