Hezky mně strašíte. Finální osazení bude: trafo 48V/100VA - to by mělo dát SS max. 60V, T1= 2N5551 (160V), T2=KU612, T3=2N5401 (160V), T4=KUY12 (80V), P1=2W dráťák WN69170, P2 = tedy musím sehnat alespoň 1W.
KD503 mi bylo líto, poslouží do NF. Jinak samozřejmě testované přístroje nejdřív zkouším na zkrat - změřením odporu. Pouštím se jenom do těch typů co jsem popsal a obdobných. Při oživení do náhradní zátěže 50Ω/35W si budu všechno měřit - I i U a na zátěži budu držet prst. Za usměrňovač dám 2A pojistku. Náhodný zkrat by tak měl když tak zrušit halířový součástky a ne vyrazit topičovi v Temelíně lopatu z ruky.
Takže?
Těch 5 x 2N3055 mě láká - ale to je jiná liga. Až pokročím k AUJ tak možná
Zaslal: čt leden 16 2025, 9:34 Předmět:
break napsal(a):
Hezky mně strašíte. Finální osazení bude: trafo 48V/100VA - to by mělo dát SS max. 60V...
Pozor, moc ti nevychází matika. 48*1.4 = 67V plus 10 procent rezerva je cca 75V. Takže tranzistory musí zvládat Ucbo minimálně 80V a to je raději předem změřit... Nebo se raději podívat po stovoltových.
K jištění - nevidím moc smysl dávat pojistku, když má zdroj proudové omezení. A pokud už chceš něco kupovat, pak mám schémátko níže.
K tomu asi tolik:
TL431 je podepřená zenerkou, protože nesnese větší napětí než 36V. Tu musíš zvolit podle toho, kolik na ní potřebuješ srazit. Jestli máš napětí na kondu za graetzem 75V naprázdno, pak je potřeba aby na zenerce ubylo 40V. Můžeš dát dvě po 20V do serie. Já mám uvedeno 15V protože nemám zdroj, co by dal víc, než 36V. Šlo mi jen o to, zda to bude fungovat.
V uvedeném zapojení to reguluje napětí v rozsahu 18-31V.
S odporem 1K8 můžeš jít níž až na 180Ω (vyzkoušeno).
Místo IRF530 můžeš dát IRF540 - 530 jsem doma neměl, vyzkoušel jsem na IRF540N.
A bohužel to stabilizuje - což jsi nechtěl.
Na mosfetu musí být pochopitelně chladič.
A nemá to proudové omezení.
Tazatelův zdroj, (trafo) nemá proudové omezení. A v Tebou navrženém zapojení nejspíše dojde k destrukci mosfetu díky překročení Ugs, které je 20V +/- max.
Tak předpokládám, že tazatel už má hotovo.
Jinak tady by se R4 nahradil kombinací odporu a potenciometru.
Jako T1 KD367B a jako T2 KF504. TL431 se z produkce Tesly nahradit nedá...
Nemá hotovo, protože ještě nepřišla DPS. A protože nemám chladič s dírami zároveň na SOT9 a TO3/2 ale jen 2 x TO3/2 budou T2 i T4 KUY12. nějaká negativa?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19228 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po únor 17 2025, 23:17 Předmět:
Jo, negativum je, že jsem viděl KUY12 s β = 15 ale taky 40 při 1A. A né jeden. Takže pokud nemáš možnost je trochu přebrat, tak může být problém. _________________ Jirka
Mám tři KUY12 vojenský výběr a mají β 41, 31 a 31. Pravda, při malém proudu na testeru, aber doch! Můžu si zase složit 3A přípravek a změřit to při tom.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.