Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Aliexpres - zkušenosti?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 17:01    Předmět: Citovat

Valdano: Ano, děkuji za přehled, jistě cenný i pro ostatní.

Já to zhruba vím, i když jsem tím ještě neprošel. K řešení je teď spíš, jestli to po mně budou chtít, nebo si vrácení odpustí.

Každopádně u pojistek z prvního ani druhého nákupu Free shipping nevidím tam, kde ho vidím třeba u té dýchací masky. U prvního nákupu vrácení pojistek nepožadovali s ohledem na fotografický důkaz neshody se specifikací položky. Pojistky z druhého nákupu jsem testoval, rozebíral, ničil. Všechny v původním stavu vrátit tedy nemohu. Naopak jsem ale ukázal, že nechci vracet položku, o kterou jsem jen prostě ztratil zájem, ale reklamuji položku nefunkční a nebezpečnou viz odkaz v příspěvku.

Každopádně, i kdyby to nebyla moje starost, posílat po světě tam a zpět nebezpečné nelegální zboží k dalšímu prodeji je špatně a nechci se na tom podílet. Což je ale s Aliexpressem nějak spojeno.

Asistent slíbil, že nutnost vrácení položky s ohledem na okolnosti posoudí seniorní kolegové, a jsem zvědavý, jestli se nakonec ještě sami ozvou nebo zareagují na urgenci. Kdybych v tom chtěl utápět čas, znovu bych si vyžádal na chat asistenta, nechal bych si slíbit, že to bude řešit, a to je asi tak všechno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 17:20    Předmět: Citovat

Lojza1: zaujimave, ja ked som mal spor ohladom nekvality, alebo nefunkcnosti, tak vzdy mi dalo 2 moznosti. Bud to poslem spat do ciny a dostanem 100%, Alebo nemusim posielat a vratia mi cca 75% ceny. Kedze to boli polozky do 10 eur, tak som volil druhu moznost a bez najmensich problemov.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 17:26    Předmět: Citovat

pocitujlasku: V principu je to špatně, ale je to praktické řešení. U levných položek jednoznačně.

Mně ale celkem nejde o tu necelou stovku. Vadí mi, že tam ten prodejce stále je a nabízí to. I když už tam má moje hodnocení, což je postačující u věci třeba mizerné, ale legální.
martinkopp

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 18:18    Předmět: Citovat

Pokud chceš nakupovat levné zboží na druhém konci planety od kdovíkoho, musíš u toho trochu přemýšlet, když nechceš být zklamaný. Určitě nekupuj nic co se týká bezpečnosti, věci typu pojistky bych tam nekoupil ani v nejdivočejším snu. Dýchací maska může být vyrobena z kdovíčeho, rozhodně bych tam nekupoval nic co je dlouhodobě v kontaktu s tělem nebo potravinami, tedy žádné oblečení, boty apod. nikdy nevíš co se z toho bude uvolňovat. No a věc jako kancelářské křeslo? Mimo předchozí bod si uvědom jak vypadá a kolik váží běžný číňan a jak by asi dopadlo takto dimenzované křeslo ve spojitosti s obecně známou kvalitou zboží na nějž výrobce neposkytuje žádnou záruku. Navíc je tu známý problém s leteckou cenou dopravy levných ale objemných věcí.

V číně prostě platí jiná pravidla než v EU kde je všemožnými ochranářskými opatřeními potlačen přirozený pud sebezáchovy ve prospěch slepé víry. Tam při obchodování musíš používat rozum, tak jako tomu bylo u této činnosti vždy od začátku věků. Když si tohle uvědomíš, spolu s tím že je normální že při obchodování se občas spálí každý, nebudeš zklamaný. Samozřejmě tak jako ne každý je třeba dobrý šachista nebo elektrikář, nejsou všichni ani dobří obchodníci. Pokud ti to nepřináší očekávané benefity, děláš něco špatně. Zůstaň na místním trhu kde dostaneš všechny možné i nemožné záruky a návod k použití i v braillově písmu. Riziko nákupu na druhém konci planety za tebe ponese někdo jiný. Samořejmě že vše má svoji cenu...
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 18:49    Předmět: Citovat

martinkopp:
1. O pojistkách píšu v odkazu, tak to stran mé motivace nebudu opakovat.
2. Maska: Ano, s takovými věcmi s rozumem. Za tu cenu jsem to zkusil. Není to k častému dlouhodobému používání. Já jsem si na ni neztěžoval. Zmínil jsem ji jako snad pozitivní výjimku na Aliexpress.
3. Já vážím 62 kg a k tomu jsem přihlédl při nákupu. Reprezentativní vzorek Číňanů jsem pro porovnání nevážil. Asi to dnes už o tolik méně nebude. Sice budou vzrůstem v průměru o dost menší, ale celkem baculatí. Jasně že mě napadlo to, co i Tebe. / Jak by si zajistili dopravu je jejich věc. Ale jasně že by to při té ceně nevypadalo úplně realisticky, na zdejší poměry.
Doplňuji, že jsem teď ze zvědavosti googloval, kolik tedy současní Číňané v průměru vlastně váží. V novějších titulcích se opakuje, že Čína čelí epidemii obezity, takže starší statistiky by byly zastaralé. Dočetl jsem se, že mladí Číňané výškou v průměru už skoro dorostli Američany (což je jako měřítko směs ras a výživových deprivací, ale úplně malí nejsou). Kritéria obezity podle BMI má Čína trochu přísnější. Žádný číselný údaj o hmotnosti jsem nevygoogloval. Jen fotky hypertrofovaných čínských tlusťochů a tlusťošek. Takže bych ten názor stran pevnosti křesel považoval za zpozdilý. Na křeslo určené pro současný čínský trh mohu klidně skákat.

Pokud byly tři ze čtyř nákupů na Aliexpressu fiaskem, neznamená to v daných případech, že jsem špatný obchodník, ale že na tom tržišti je hodně braku - míněno prodejci i jejich zboží - a nemá smysl tam marnit čas. Zmínil jsem lepší zkušenost s Temu.

Naposledy upravil Lojza1 dne po leden 20 2025, 14:49, celkově upraveno 1 krát.
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 19:14    Předmět: Citovat

Lojza1: ano, u lacnych veci je to dobre riesenie, a ja prave tam nakupujem len drobnosti. najcastejsie rozne arduino moduly, ledky, odpory, konektory, a pod. srandicky za par eur - na take domace bastlenie a rozne blbosti pre deti.
Ano, ali je trhovisko. tam tiez mas kopec kseftarov, ale aj seriozne firmy. Preto vzdy kupujem podla toho, ako dlho tam dany eshop funguje a ake ma recenzie. Nikdy neberiem to najlacnejsie.

PotPalo

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 19:52    Předmět: Citovat

Tiež som pozeral % predajcu a ako dlho tam je, akurát že v poslednom čase tie informácie o predajcovi schovali. Niečo sa tam síce niekde zobrazuje na okamžik, ale či je to ono nikto nevie.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
martinkopp

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 19:53    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
martinkopp:
Pokud byly tři ze čtyř nákupů na Aliexpressu fiaskem, neznamená to v daných případech, že jsem špatný obchodník, ale že na tom tržišti je hodně braku - míněno prodejci i jejich zboží - a nemá smysl tam marnit čas. Zmínil jsem lepší zkušenost s Temu.

Ano, znamená to že jsi špatný (nezkušený, naivní...) obchodník. Dobrý obchodník rozpozná co kupovat a u čeho je riziko ojebu vysoké.

Dám ti příklad, kupoval jsem na ali do baráku takové ty skleněné dotykové vypínače. Věc která má fungovat desítky let. Samozřejmě nedělám si iluze o kvalitě elektroniky, takže ta pude do popelnice, ale za to kilo co jsem za vypínač dal u nás nekoupím ani to krycí sklo. Takže mám za kilo potištěné sklo, plastovou krabičku s vyřešeným mech. uchycením skla a rozměry sedícími do instalační krabice, světlovod s difuzorem pro ledku. Elektroniku si udělám pořádně podle svých potřeb a budu spokojenej. Ty bys byl ze stejného nákupu nasranej, protože i z těch co fungovaly by do 5 let polovina odešla. A to je ten rozdíl.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 19:53    Předmět: Citovat

pocitujlasku:
U takových nákupů, zvláště když ta věc třeba jen prostě nesplnila očekávání, je částečná refundace racionální. Jasně.
Na hodnocení položek koukám s rozpaky. Typicky na pětihvězdičkové texty 'úžasné, ještě jsem nevyzkoušela, ale rychle dorazilo a snad bude super'. Vidím malou souvislost s položkou (vznikají taková hodnocení metodou copy - paste ve snaze frustrované nuly dát o sobě světu vědět aspoň takto ?), minimální informační hodnotu. Jakoby tam nakupovali skoro výhradně idioti. Přiznávám, že na hodnocení prodejců jsem se na Aliexpressu teď po letech zatím nedíval. U těch britských pojistek stejně není moc výběr a šlo o pár korun, za to mi ten čas zdánlivě nestál, i když ex post mě to stálo času víc než dost. To a ještě spíše doba fungování prodejce nějak relevantnější informaci dává. Dělávám to na eBay, kde se položka vyskytne mnohdy jednorázově a hodnocení proto nemá. Historii prodejce židlí už nezjistím, z Aliexpressu zmizel. Odkaz na prodejce položky z historie nákupů vede na prázdnou stránku "Something went wrong:". Možná jsem mu k tomu pomohl a jistě tam stejné osoby fungují dál s identitou mnoha jiných prodejců, možná opravdu s velmi krátkou historií.
Pokud je položka podle fotek přesně stejná u různých prodejců za dost různou cenu, vyvozuji z toho, že má hodnotu nanejvýš té nejlevnější nabídky. Nevím, jestli je nějaké jednoduché univerzální a fungující pravidlo, jako že vyšší cena je naopak čehosi zárukou. Moje životní zkušenost to nepotvrzuje. Cena odráží spekulaci prodejce na správnou cenu.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 19:58    Předmět: Citovat

martinkopp: Ne. Plácáš.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 22:19    Předmět: Citovat

PotPalo: Podíval jsem se na prodejce té masky, jak je to s dostupností informací o něm. Aspoň základní statistika tam dostupná je. Pro srovnání pak i na prodejce všeho možného včetně pojistek. Ten nejspíš vůbec neví a neřeší, co prodává. Hodnocení takového hokynáře o jedné položce ke koupi moc neprozradí. Schválně, poznal by z těch statistik někdo, že maska bude nejspíš celkem OK a pojistky budou nebezpečný odpad? Mně to spíš přijde, že ti prodejci jsou jeden jako druhý. Prodejce židlí byl ovšem jiná kategorie.

Store info - Aliexpress.png
 Komentář:
 Velikost:  44.04 kB
 Zobrazeno:  83 krát

Store info - Aliexpress.png

Store info - dangerous fuse.png
 Komentář:
 Velikost:  47.68 kB
 Zobrazeno:  8 krát

Store info - dangerous fuse.png

rnbw

PříspěvekZaslal: so leden 18 2025, 23:00    Předmět: Citovat

Poistky z AliExpressu musis vzdy povazovat za nebezpecny odpad.
Lojza1

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2025, 0:20    Předmět: Citovat

rnbw:
První dodávka vyloženě nebezpečná není, a to nejen proto, že rozměrově nepasuje a proto k nebezpečnosti nedostane příležitost. Konstrukce pojistky je docela seriózní, byť s výhradami. Viz ten odkaz.
Druhá dodávka tristní a jednoznačně nebezpečná je.
Sortiment Hadexu ukazuje, že se v Číně vyrábějí i pojistky, které možná nebezpečné nejsou a přinejmenším krátce po zakoupení fungují dobře. Konec konců, jaké pojistky by se ještě používaly, kdyby ty čínské byly kompletně opravdu shledány nebezpečnými? Vyrábějí se snad ještě někde jinde? Nedivil bych se, kdyby se tato sorta pojistek 5x20 mm prodávala i na Aliexpress. Problém je ve velmi omezeném sortimentu britských pojistek BS 1362 0.5 A. Jak jsem psal v odkazu. Otestoval a odmítl jsem asi vše, co je rozumně dostupné globálně. (= v Číně a možná i u lokálních překupníků jinde)
Valdano

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2025, 1:16    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
Vyrábějí se snad ještě někde jinde?

Ani bych se nedivil pokud by ty pojistky co jste nakoupil na Aliexpressu byly z nějaké tzv. "garážové výroby". Z hlediska deklarovaných parametrů to vůbec nesedí a co kus to originál. Takových tzv. "noname" výrobců mohou být v Číně mraky.

Profesionálně tento typ tzv. kazetových keramických pojistek řady BS1362 (velikost 6x25mm) pod označením C180 vyrábí Eaton Bussmann tj. výrobní divize známé společnosti Eaton, ale jen v rozmezí 1 až 13A tj. nedělají 0.5A. Eaton Bussmann dělá i keramické pojistky 250V/0.5A, ale menších rozměrů 5x20mm. Skleněné provedení o velikosti 6x25mm (tj. velikost jako BS1362) rychlé pojistky BK/AGX-1-2, 250V/0.5A dělá Eaton Electronics a aktuálně jsou skladem v US skladě Farnella. Cena při odběru 1 až 9 kusů je 35 kč/kus + drahá cena dopravy 680 kč.

Lojza1 napsal(a):
Problém je ve velmi omezeném sortimentu britských pojistek BS1362 0.5 A.

Pojistky BS1362 0.5 A mají v nabídce v českém eshopu viz odkaz (12 kč/kus včetně DPH, při volbě dopravy GLS - Parcelshop / AlzaBox je cena dopravy 50 kč). Odkud konkrétně je ten český prodejce má to netuším. Můžete jen doufat, že to bude lepší kvality než ty co jste nakoupil z Aliexpressu. Pár jich můžete zkusit koupit a udělat s nimi stejné testy. Wink
Lojza1

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2025, 10:15    Předmět: Citovat

Valdano: Děkuji za ucelený přehled.
Ty keramické také považuji za garážovou produkci využívající mezeru na trhu. Standardní produkce podle BS 1362 pokrývá jen krátký výčet proudů podle této normy, začínající hodnotou 1 A. Norma požaduje keramické těleso s pískem, pokud se nepletu.
Jistěže výrobci jako Bussmann existují a ať už vyrábějí nebo výrobu zadávají kdekoliv, jsou to stále důvěryhodné značky i co do shody s normami.
O těch drahých 0.5 A od Farnella vím a zmínil jsem je letmo v tom odkazu. Ta položka mi tam připadala jako okrajová, jakoby se tam objevila a zapomenuta tam zůstala nějakým nedopatřením. Souhlasím, že jinak by to technicky a podle platných britských norem snad i mohlo být tím správným řešením. Když zvážím cenu času, který jsem ztratil s čínským odpadem, vyšly by mě i levněji. Možná k nim nakonec dojde, ale tou cenou vyčnívají z jiného materiálu v konstrukci a odsouvají to řešení problému na okraj zájmu. Jde jenom o adaptaci filtrační a ochranné spojky vidlice - zásuvka pro britský trh. V té spojce je už na vstupu zapájená pojistka T1A, v malém prostoru uvnitř vidlice těžko vyměnitelná, a proto jsem chtěl mít v redukci ze standardu BS 1363 zasunutou pojistku dostatečně slabší, když už tam tak jako tak je. Řešením by bylo pro tento trh zapájet pojistku dvouampérovou a do redukce osadit běžnější ampérovou, ale takto jsem kablík diverzifikovat nechtěl.
Pojistka na fotce u českého překupníka firmy Ampul rodiny Zemanových (dle obchodního rejstříku vznik 2016, to už s vkladem do s.r.o. pouhých 10 000 Kč) je nepochybně přesně ta samá nebezpečná z čínské garáže, kterou jsem už otestoval. O těch překupnících mimo Čínu jsem věděl.

K Aliexpressu:
Právě jsem musel už potřetí vložit screenshoty požadavku prodejce na odkliknutí "Confirm received" ještě před odesláním položky, s mým komentářem, tentokrát jako požadované doplnění mého požadavku na stránce k refundaci židle. Ale podle reportu Aliexpressu je židle, s odkazem na tvrzení už asi BANovaného prodejce, právě dopravována a mám být trpělivý (nejspíš do 4. března), přestože požadavek prodejce ve screenshotu výslovně uvádí, že bude poslána, až když odkliknu, že mi už byla doručena. Tak uvidím, jak si to Aliexpress vyloží. Prodejce zadal tracking number, který pochopitelně nefunguje. To už Aliexpress nezohlednil.
Pak jsem se i podíval na stav procesu k refundaci druhé zásilky pojistek. Jestli rada stařešinů v Aliexpressu už rozhodla, tak zamítavě. Aliexpress požaduje vrácení pojistek na mé náklady a vložení tracking number. Takže posílat nelegální zboží přes celnici z EU do Číny k dalšímu prodeji, aby pak nejspíš někde v Británii způsobilo požár. Žádná refundace nebude, jen jsem s tím čínským odpadem ztratil navíc další čas.

The sellers request.png
 Komentář:
 Velikost:  45.24 kB
 Zobrazeno:  6 krát

The sellers request.png

Sellers request detail.png
 Komentář:
 Velikost:  121.1 kB

Sellers request detail.png

Will not be send before click 'Confirm received'.png
 Komentář:
 Velikost:  21.73 kB

Will not be send before click 'Confirm received'.png

Naposledy upravil Lojza1 dne ne leden 19 2025, 11:56, celkově upraveno 5 krát.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 5 z 8

Přejdi na: